Grzybki Portobello na winnym bulgurze
Portobello to mięsiste grzybki, które doskonale chłoną aromat przypraw. Ring the Belly poleca grzybki Portobello w winnym wydaniu.
Portobello to mięsiste grzybki, które doskonale chłoną aromat przypraw. Ring the Belly poleca grzybki Portobello w winnym wydaniu.
Grzybki Portobello na winnym bulgurze
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– 150 gr kaszy bulgur
– 6 pieczarek Portobello
– 100 ml białego wina
– jedna duża cebulka
– oliwa do podsmażenia
– dwa ząbki czosnku
– sól, pieprz
– pół łyżeczki mielonej kolendry
– pół łyżeczki curry
– pół łyżeczki mielonego kuminu
– odrobina koperku
– żaroodporne naczynie do zapiekania
czas przyrządzenia: 50 minut trudność: 2/5
JAK PRZYGOTOWAĆ DANIE?
Pieczarki umyj i osusz. Nastaw piekarnik na 180 stopni. W tym czasie przepłukaj kaszę i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni, na oliwie zeszklij pokrojoną drobno cebulkę i dodaj pokrojony (nie wyciśnięty przez praskę) czosnek. Dodaj kolendrę, curry i kumin, koperek i dokładnie wymieszaj. Do mieszanki dodaj ugotowaną kaszę, dodaj pieprzu i podlej winem. Dodaj pieczarki i wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku pod przykryciem nie więcej niż 30minut. Podawaj ciepłe. Świetnie smakuje z greckim jogurtem.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Zapraszamy na www.ringthebelly.com