Jesień i zima to czas, kiedy grzane wino staje się nie tylko przyjemnością, ale i koniecznością. Gdy wieczory robią się długie, a ciepły koc woła nas z kanapy, przychodzi moment na coś, co nie tylko rozgrzeje nasze ręce, ale też poprawi humor. I tu, całe na czerwono, wchodzi grzane wino. Przepis na ten napój jest prosty, a odpowiedni dobór przypraw może zmienić zwykły wieczór w luksusową degustację. Poniżej znajdziesz prosty przepis na grzane wino.
Czerwone wino grzane – przepis
Składniki:
• 1 butelka czerwonego wina (najlepiej półwytrawne lub wytrawne)
• 1/2 pomarańcze lub świeżo wyciśnięty sok
• 2 laski cynamonu
• 3 goździki
• 1 gwiazdka anyżu
• 2 łyżki miodu (lub więcej)
• Opcjonalnie: skórka cytryny, imbir, kardamon
Przygotowanie:
- Wlej wino do garnka i ustaw na małym ogniu. Uwaga! Wino nie może się zagotować, chyba że chcesz pozbawić je procentów
- Dodaj pokrojoną w plastry pomarańczę, lub świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy (druga opcja jest bardziej atrakcyjna jeśli chcesz, żeby twój napój był delikatny w smaku i słodki) oraz cynamon, goździki i anyż.
- Delikatnie podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż wino zacznie intensywnie pachnieć.
- Posłodź miodem, jego ilość dostosuj do swoich preferencji słodkości. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę skórki cytrynowej lub kawałek imbiru dla dodatkowego aromatu.
- Podawaj grzane wino gorące, najlepiej w pięknych kubkach, żeby dodać sobie szczypty elegancji, nawet w domowych pieleszach.
Polecamy:
Kombucha – co to i jakie ma właściwości?
Grzane białe wino z gruszką
Jak zrobić grzane wino? – przepis
Poza wersją klasyczną, możesz też przygotować białe wino grzane. Jeśli czerwone kojarzy ci się z kacem, a nie z dobrym humorem, to białe będzie elegancką alternatywą. Jak zrobić białe grzane wino? Przepis na ten napój nie różni się mocno od tego pierwszego, jednak warto poświęcić chwilę, żeby wybrać dobre składniki na białe wino grzane. Jakie wino wybrać? Dobrym strzałem będzie półwytrawny Riesling, lub Pinot Grigio. Jeśli czerwone wino wydaje ci się zbyt oczywiste, albo masz ochotę zaskoczyć przyjaciół, spróbuj zrobić grzane białe wino z gruszką i rozmarynem. To subtelniejsza, bardziej wyrafinowana opcja, która równie skutecznie ogrzeje cię w zimowe wieczory. Grzane białe wino z gruszką będzie słodkie i lekkie, może być też dobrym dodatkiem do posiłku.
Grzane białe wino z gruszką i rozmarynem (przepis):
Składniki:
• 1 butelka białego wina (np. półwytrawne Riesling)
• 1 duża gruszka
• gałązka rozmarynu
• 2 laski cynamonu
• 3 goździki
• 1 gwiazdka anyżu
• 2 łyżki miodu
• Sok z połowy cytryny
• Opcjonalnie: kardamon, imbir, odrobina wanilii
Przygotowanie:
- Gruszkę pokrój w plastry i wrzuć do garnka z winem.
- Dodaj przyprawy: cynamon, goździki, anyż, rozmaryn oraz, jeśli chcesz, kardamon i odrobinę imbiru.
- Delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Dodaj sok z cytryny i miód, a następnie dobrze wymieszaj.
- Podawaj w eleganckich szklankach, ozdobionych plasterkiem gruszki na krawędzi
Zobacz także:
Czerwona herbata – jakie ma właściwości i czy pomaga na odchudzanie?
Czy grzane wino działa na przeziębienie?
Grzane wino na przeziębienie – przepis na zdrowie. Mit, czy cudowny lek? Czy grzane wino pomaga na przeziębienie? Kiedy dopada nas katar, a gardło zaczyna dawać o sobie znać, niektórzy sięgają po grzane wino na przeziębienie, jako domowy sposób leczenia. Ale czy to faktycznie działa? Cóż, nauka na ten temat milczy, ale nasze babcie tradycyjnie są zdania, że taki rozgrzewający napój może naprawdę pomóc. Wino grzane na przeziębienie rozgrzewa organizm obfitością przypraw, poprawia krążenie i działa relaksująco. Do tego goździki i cynamon mają właściwości antybakteryjne, a miód łagodzi ból gardła. Pamiętaj jednak, że alkohol osłabia układ odpornościowy, więc jeśli chcesz naprawdę zwalczyć przeziębienie, lepiej postawić na herbatę z miodem
Czy grzane wino ma alkohol?
Czy grzane wino ma alkohol? Odpowiedź brzmi: tak, ma! Oczywiście pod warunkiem, że nie zagotujesz wina – bo wtedy alkohol wyparuje, a zostanie tylko słodka, aromatyczna herbatka. Ile procent ma? Grzane wino zawiera zazwyczaj tyle procent, ile miało w wersji butelkowej, czyli między 10 a 14%. Proces podgrzewania nie zmniejsza zbyt drastycznie ilości alkoholu, chyba że przypadkowo dopuścisz do bulgotania. Jeśli lubisz grzane wino, ale nie możesz pić alkoholu, możesz zdecydować się na wino dealkoholizowane (bezalkoholowe), które potrafi zaskoczyć podobieństwem smaku. Mówi się, że nawet takie wino może zakręcić w głowie. A wszystko przez ziołowe aromaty, które powodują wrażenie upojenia, nawet jeśli w napoju nie ma alkoholu.