Tuesday, June 22, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Grill elektryczny – sposób na zdrowe i smaczne potrawy w domu!

Grill elektryczny – sposób na zdrowe i smaczne potrawy w domu!

Grill to nie tylko utarte w naszych głowach spotkanie ze znajomymi w ogródku.

Smacznie, zdrowo i w domu / fot. materiały prasowe

Grillować można wszystko: mięso, ryby, warzywa, owoce czy pieczywo. Dzięki grillowi elektrycznemu będziemy mogli robić to we własnym domu przez cały rok!

Smacznie, zdrowo i w domu / fot. materiały prasowe

Grillowanie kojarzy nam się z latem: słońce, działka, ogród czy taras, grupa znajomych lub rodzina przy bogato zastawionym stole, mięso skwierczące na ruszcie i zapach dymu, zwiastującego aromatyczny posiłek. Trudno zatem się dziwić, że ta forma przygotowywania posiłków jest tak popularna – to nie tylko okazja do kulinarnego spotkania towarzyskiego, ale także liczne zalety potraw przyrządzanych na grillu. Po pierwsze, są one mniej kaloryczne, chociażby w porównaniu do dań smażonych. Dla przykładu: 100 gram smażonej piersi z kurczaka to 99 kcal, natomiast grillowanej – 78 kcal, z kolei smażona karkówka wieprzowa to aż 267 kcal, a grillowana – 213 kcal. Po drugie, do grillowanych potraw nie dodajemy już tłuszczu, a ten, który znajduje się np. w mięsie, w wysokiej temperaturze sam się wytapia. Dlatego też mięso z grilla pozbawione jest ok. 20% tłuszczu. Po trzecie, dania grillujemy stosunkowo krótko i dzięki temu zachowują one większość swoich wartości odżywczych. Otrzymujemy więc kruche, chrupiące i pełne aromatu mięsa, ryby czy warzywa, do przyrządzenia których nie są wymagane wielkie umiejętności kulinarne.

Grill tradycyjny czy elektryczny?

Tradycyjny grill węglowy to jednak sporo obowiązków. Ruszt zawsze musi być dokładnie umyty, bowiem pozostałości po wcześniejszym grillowaniu (jak spalony tłuszcz czy resztki jedzenia) wydzielają szkodliwe dla naszego zdrowia substancje, które osadzają się na świeżo przygotowywanych posiłkach. Pamiętać trzeba też o zastosowaniu specjalnych brykietów z węgla drzewnego, użyciu odpowiedniej podpałki czy przygotowaniu tacek. Dodatkowo produkty na ruszcie położyć można dopiero wtedy, gdy ten jest dobrze rozgrzany – oznacza to blisko godzinę oczekiwania od momentu rozpalenia grilla.

Grillując tradycyjnie, musimy też uważać na wytapiany tłuszcz, który skapuje prosto w ogień. Spalając się, może wytwarzać związki chemiczne, które uznawane są za kancerogenne – czyli zwiększające ryzyko pojawienia się nowotworów.

A co zrobić późną jesienią, czy zimą, kiedy temperatura za oknem nie pozwala na ogrodowe party z grillem tradycyjnym?

Z pomocą przyjdzie nam grill elektryczny, dzięki któremu w prosty sposób przygotujemy smaczne i zdrowe posiłki. W dodatku – skorzystamy z niego dokładnie wtedy, kiedy będziemy chcieli – niezależnie od pory roku i pogody!

Domowe grillowanie

Przygotowywanie codziennych posiłków na grillu elektrycznym oszczędzi nam nie tylko czasu, ale sprawi też, że nasze potrawy będą zdecydowanie zdrowsze niż np. te smażone. Smażenie to bowiem najmniej zdrowa metoda obróbki żywności. W jego trakcie zanikają wartości odżywcze produktów, wytwarzają się zaś związki chemiczne, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm.

Grill – nie tylko na świeżym powietrzu / fot. Fotolia

Grill elektryczny pozwala nam zaś zachować wszystkie zalety dań przygotowywanych na ruszcie – są niskokaloryczne, pełne naturalnych składników odżywczych i aromatów. Jednocześnie nie wymaga on długotrwałego rozpalania przy użyciu chemicznych rozpałek, nie wydziela dymu i nie prowadzi do osiadania na potrawach substancji, które powstają w wyniku palenia się tłuszczu w ogniu.

W efekcie smakiem grillowanego mięsa czy warzyw możemy cieszyć się w każdej chwili, mając także gwarancję, że posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Elektryczna wersja rusztu po włączeniu szybko się nagrzeje i lampka kontrolna wskaże nam, kiedy na płycie ułożyć możemy produkty. Już po chwili posiłek gotowy, a obydwie strony produktów są starannie opieczone. ELDOM w swojej ofercie posiada grille elektryczne, których płyty są pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu – przez to żadnego przygotowywanego produktu nie przypalimy. Wytopiony tłuszcz spłynie do specjalnej tacki, co oznacza też, że po naszym domowym grillowaniu posprzątamy błyskawicznie. Smacznego!

 

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    Anna 18 września, 2018

    Grill elektryczny to fajna sprawa, zwłaszcza dla osób lubiących tak jak ja potrawy z grilla. W tym roku sezon grillowy jest długi dlatego warto już teraz pomyśleć o zimie. Organizuję sporo imprez dla znajomych a dania z grilla i jakieś fajne doddatki jak koreczki czy korniszony Krakus do pochrupania to dodatki które lubimy najbardziej.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach