Grill elektryczny – jaki wybrać, jak używać?
Niepowtarzalny smak grillowanych potraw uwielbiamy wszyscy. Nie da się również ukryć, że dania przyrządzone na grillu są znacznie zdrowsze. Jak w takim razie wybrać grill?

fot. materiał prasowy
Niepowtarzalny smak grillowanych potraw uwielbiamy wszyscy. Nie da się również ukryć, że dania przyrządzone na grillu są znacznie zdrowsze niż te, które smażymy w głębokim tłuszczu. Z tego powodu wiele osób ubolewa, że grillowanym mięsem czy warzywami mogą cieszyć się jedynie w sezonie. Czy tak musi być naprawdę?
Okazuje się, że niekoniecznie! Doskonałym rozwiązaniem, które pozwala nam cieszyć się smakiem grillowanych potraw jest grill elektryczny. Nie dziwi więc fakt, że urządzenie to staje się coraz bardziej popularne i chętnie wykorzystywane w polskich gospodarstwach domowych. Jaki grill elektryczny kupić by służył nam przez długi czas? Jak użytkować to urządzenie? Podpowiadamy
Wybór grilla elektrycznego – na co zwrócić uwagę?
W dzisiejszych czasach na rynku możemy znaleźć wiele urządzeń tego typu. Oprócz klasycznych grilli elektrycznych znaleźć możemy również takie, które łączą swoją funkcję z rolą opiekacza. Co więc wybrać? To akurat zależy wyłącznie od naszych preferencji. Wybierając grill warto zwrócić uwagę na jego wymiary. Jeśli mamy sporą rodzinę, małe urządzenie może nie wystarczyć, by przygotować posiłek dla wszystkich. Jeśli zaś gotujemy głównie dla siebie, nie ma potrzeby, by przepłacać za wielkogabarytowe urządzenie, które potrzebować będzie dużo energii. Jeśli o energii mowa – warto zwrócić uwagę na pobór prądu, jakim charakteryzuje się nasze urządzenie. O ile w przypadku markowych, nowoczesnych grilli nie jest ono duże, modele starsze lub nieznanych marek mogą znacząco podnieść nasze rachunki za energię. Warto więc postawić na najwyższą jakość. Opłaca się to z jeszcze jednego powodu. Nowoczesne grille elektryczne pokryte są odpowiednią powłoką. wykonaną z teflonu (np. Tefal), która uniemożliwia przywieranie potraw. Dzięki temu ich przygotowanie staje się znacznie prostsze i wygodniejsze.
Jak grillować smacznie i zdrowo?
Wiele osób obawia się, czy poradzą sobie z obsługą tego urządzenia. Tymczasem, przygotowanie mięsa lub warzyw na grillu elektrycznym nie różni się znacznie od korzystania z grilla tradycyjnego. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę (niższą dla warzyw lub kurczaka, wyższą w przypadku karkówki lub steków) oraz przyprawić mięso. Nie ma potrzeby używania żadnych tłuszczy! To właśnie dlatego grillowanie elektryczne jest równie zdrowe co tradycyjne. Jeśli zależy nam na tym, by potrawy były idealnie miękkie możemy przykryć grill pokrywką, która najczęściej znajduje się w zestawie. Powstająca para sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste.
Jak więc widać korzystanie z elektrycznego grilla ma sporo zalet. Jest więc to doskonała propozycja dla miłośników grillowanych dań.
Aśka 20 września, 2016
Prawda! Przetestowałam na sobie i rodzince! Miałam kiedyś jakiś zwykły grill elektryczny z marketu, ale już wtedy mi się podobało domowe grillowanie. Ostatnio kupiłam nowy model Inteligrill z Morphy Richards i sezon mógłby się dla mnie nie kończyć! Świetna alternatywa do mieszkania w bloku, np.
Werra 21 listopada, 2016
Oo Aśka, własnie zastanawiam się nad grillem Morphy Richards, dokładnie tym samym. Wszyscy mówią, że warto. Tez tak uważacie? 😀