Saturday, April 19, 2025
Home / POLECAMY  / Granat – owoc zdrowia i miłości. Właściwości, witaminy i kaloryczność granatu

Granat – owoc zdrowia i miłości. Właściwości, witaminy i kaloryczność granatu

Warto włączyć go do swojej diety?

Owoce granatu, całe i rozcięte

Właściwości odżywcze granatu / fot. Freepik

Granat w starożytności symbolizował długowieczność i płodność. Nic dziwnego, to nie tylko smaczny, ale i bardzo wartościowy owoc. Małe, czerwone nasionka dostarczają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto po niego sięgać?

Poznaj wartości odżywcze granatu

Witaminy w granacie

Granat to bomba witaminowa. Znajdziesz w nim przede wszystkim:

  • Witaminę C – wzmacnia odporność i wspomaga produkcję kolagenu, co poprawia kondycję skóry.
  • Witaminy z grupy B – wspierają układ nerwowy, pomagają w przemianie materii i dbają o zdrowie włosów oraz paznokci.
  • Witaminę K – niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi oraz zdrowia kości.

Minerały w granacie

Granat dostarcza cennych minerałów, które pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji:

  • Potas – wspiera serce, pomaga regulować ciśnienie krwi.
  • Żelazo – kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek, zapobiega anemii.
  • Magnez – niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni.

Błonnik w granacie

Błonnik to ważny składnik zdrowej diety, a granat dostarcza go w solidnych ilościach. 

  • Poprawia się trawienie i reguluje pracę jelit.
  • Dłużej czujemy sytość, co wspomaga odchudzanie.
  • Poziom cukru we krwi pozostaje bardziej stabilny.

Beta-karoten w granacie

Beta-karoten to silny antyoksydant, który:

  • Wspiera zdrowie oczu i może zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Nadaje skórze zdrowy blask i wspomaga jej regenerację.
  • Wzmacnia odporność i działa ochronnie na organizm.

Białko w granacie

Choć owoce nie kojarzą się z białkiem, granat zawiera jego niewielkie ilości (1,7g w 100g). Białko to:

  • Budulec mięśni i wszystkich komórek w ciele.
  • Niezbędne do regeneracji organizmu po wysiłku.
  • Ważne dla prawidłowego funkcjonowania enzymów i hormonów.

Kaloryczność granatu

Czy granat to dobry wybór dla osób dbających o linię? Jak najbardziej, 100 g granatu dostarcza około 80 kcal, co sprawia, że:

  • Jest świetnym dodatkiem do diet odchudzających.
  • Można go jeść bez większych wyrzutów sumienia.
  • Zapewnia mnóstwo wartości odżywczych przy stosunkowo niskiej kaloryczności.

 

Polecamy:

Głodówka ‒ czy to dobry sposób na redukcję niechcianych kilogramów?

 

Korzyści zdrowotne spożywania granatu

Właściwości zdrowotne granatu sprawiają, że jest zaliczany do grupy superfood, czyli żywności o wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej. Polifenole w granacie neutralizują wolne rodniki, tym samym spowalniając procesy starzenia. Regularne spożywanie granatu może też korzystnie wpływać na krążenie i niektóre funkcje mózgu.

Granat a potencja

Zawarte w nim polifenole wspomagają rozszerzanie naczyń krwionośnych i poprawiają krążenie, co może mieć pozytywny wpływ na funkcje seksualne u mężczyzn. Regularne spożywanie soku z granatu może zwiększać poziom tlenku azotu w organizmie (odpowiada on za lepszy przepływ krwi), a tym samym – wspierać erekcję. Nie bez powodu granat bywa nazywany naturalnym afrodyzjakiem.

Granat a demencja

Antyoksydanty obecne w tym owocu, zwłaszcza polifenole, mogą chronić komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, który jest jedną z przyczyn chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Granat a choroby układu krążenia

Owoc ten jest bogaty w antyoksydanty, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi, poprawić elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Dodatkowo granat może redukować poziom „złego” cholesterolu (LDL) i zwiększać poziom „dobrego” (HDL), co korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia.

 

Zobacz także:

Dieta DASH – co to jest, zasady, efekty i przykładowy jadłospis

 

Jak jeść granat?

Jak jeść granat? To pyszny i zdrowy owoc, ale jego obieranie może okazać się wyzwaniem. Jak obrać granat bez bałaganu? Oto najprostszy sposób.

  • Odetnij górną część owocu – czyli „czapeczkę” z charakterystyczną koroną.
  • Natnij skórkę wzdłuż naturalnych segmentów – delikatnie przetnij skórę od góry do dołu, ale nie uszkadzaj nasion.
  • Rozłóż granat na części – rozchyl go palcami, a nie kroj, aby uniknąć rozlania soku.
  • Wyjmij nasiona – najlepiej stukając w skórkę drewnianą łyżką nad miską lub zanurzając części owocu w wodzie – nasiona opadną na dno, a biała błonka wypłynie na powierzchnię.

 

Jeśli konsystencja nasion nie przypadła do twojego gustu, możesz wycisnąć sok z granatu lub połączyć go z innymi owocami.

Granat – przeciwwskazania

Choć granat jest zdrowy, nie każdy może go spożywać bez ograniczeń. Istnieją przeciwwskazania do picia soku z granatu, Może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, zwłaszcza na nadciśnienie i przeciwzakrzepowymi. Ze względu na wysoką zawartość naturalnych cukrów, granat w dużych ilościach może nie być wskazany dla diabetyków. Choć rzadko, może występować też alergia na granat. Objawy mogą obejmować wysypkę, świąd, obrzęk jamy ustnej, a w skrajnych przypadkach – reakcję anafilaktyczną.

Na co dzień pasjonatka krakowskiego środowiska muzycznego, wokalistka i producentka. Dziennikarstwo ma we krwi, a jak zwykła mawiać, z genami nie wygrasz.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ