Gorzka pomarańcza podkręca nasz metabolizm. Naturalnie!
Gorzka pomarańcza odchudza, bo przyspiesza metabolizm. Dowody zbierano w laboratoriach przy badaniach in vitro, testując ją na zwierzętach, a także sprawdzając jej działanie u osób z nadwagą.
Gorzka pomarańcza odchudza, bo przyspiesza metabolizm.Dowody zbierano w laboratoriach podczas wielu badań, testując ją na zwierzętach, a także sprawdzając jej działanie u osób z nadwagą.
Gorzka pomarańcza przyspiesza proces przemiany materii. Do takich wniosków zaprowadziło naukowców sześć oddzielnych badań nad wpływem tego owocu na wskaźnik podstawowej przemiany materii.
Jednym z badaczy, który szczególnie umiłował sobie sprawdzanie tej umiejętności gorzkiej pomarańczy był Kalmann. Początkowo wybrał grupę sześciu zdrowych mężczyzn i podał im dwa razy kapsułkę, zawierającą 12 mg synefryny – jednego z komponentów gorzkiej pomarańczy.
Już w godzinę po spożyciu produktu przez uczestników, zaobserwował wzrost wskaźnika podstawowej przemiany materii o 2.41 % w porównaniu do osób, będących w grupie kontrolnej. Podstawowa przemiana materii to najmniejsza ilość energii jaką organizm wykorzystuje do swoich podstawowych funkcji. Z gorzką pomarańczą ilość zużywanej energii była większa.
Kalmann powtórzył swój eksperyment. Tym razem badaniu poddał dziesięciu zdrowych dorosłych. Wskaźnik podstawowej przemiany materii był mierzony po czterech godzinach od posiłku, do którego dołączano dwie kapsułki lub placebo. Potem sprawdzano go co godzinę jeszcze przez następne pięć godzin. Zanotowano 13.4 % wzrost wskaźnika podstawowej przemiany materii w porównaniu do 8.9 % w grupie kontrolnej.
Wpływ gorzkiej pomarańczy na wskaźnik podstawowej przemiany materii, czyli tempo przemiany materii w spoczynki, badał też Zenk. Wybrał on specjalnie grupę trzydziestu pięciu dorosłych osób, mających nadwagę. Przez 8 tygodni każdy z nich dostawał trzy kapsułki produktu odchudzającego dwa razy dziennie lub placebo. Dodatkowo grupa poddana była diecie i serii ćwiczeń.
Produkt zawierał między innymi 6 mg p-synefryny, czyli dziennie uczestnicy badania dostarczali do organizmu 36 mg najważniejszego stymulatora gorzkiej pomarańczy. Okazało się, że wskaźnik podstawowej przemiany materii wzrósł o 7.2 % w porównaniu do tego przypisanego grupie kontrolnej.
Skuteczność gorzkiej pomarańczy na tym polu potwierdziły badania prowadzone przez Stohs’a. W 2011 roku analizował on wpływ 50 mg p-synefryny samej i w połączeniu z wybranymi flawonoidami na wskaźnik przemiany materii. Na czterdzieści osób objętych badaniem, wskaźnik zwiększał się o 6.9 % u tych osób, które przyjmowały ekstrakt z gorzkiej pomarańczy.
Badania potwierdziły wpływ gorzkiej pomarańczy na tempo przemiany materii. A przyspieszony metabolizm pomaga schudnąć.