
Gnocchi podobne są do polskich kopytek. Photo by Max Nayman on Unsplash
Rodzajów przyrządzania i podawania gnocchi jest tak wiele jak regionów Włoch; stąd mączne gnocchi rzymskie czy gnocchi ziemniaczane: przepis jest prosty!
Co to jest gnocchi
Po pierwsze – co to jest gnocchi? Gnocchi to kluski kuchni włoskiej, czasami swym smakiem czy sposobem wyrabianie przypominające nasze polskie kopytka, ale też uwaga: mogą być robione tak jak kluski śląskie!
Różnią się kształtem – od prostych gnocchi („gniotów”) po rzymskie gnocchi wykrawane szklanką lub gnocchi finezyjnie turlane po tarce w celu nadania im specyficznych rowków.
Zobacz też: Topinambur – przepisy
Gnocchi – z czym podawać?
Sposób w jaki gnocchi jest serwowane ogranicza jedynie fantazja i wyobraźnia kucharza. Kluski kuchni włoskiej możemy podawać z sosem serowym lub grzybowym, zapiekać w piekarniku i smażyć na patelni. Najbardziej popularne są gnocchi ze szpinakiem i gnocchi z pancettą.
Gnocchi – wymowa
I jeszcze jedna kwestia: jak poprawnie wymawiać gnocchi? Wymowa gnocchi nie jest bowiem tak oczywista jak pizza. Gn czytamy jako miękkie n, natomiast cchi jako kki – stąd gnocchi należy wymawiać jako „nokki” lub nawet „niokki”.
Zobacz też: Curry dla wiecznie głodnych chłopaków
Gnocchi ziemniaczane (przepis)
Składniki:
1 kg ziemniaków w łupinach
2 żółtka
2 łyżki startego sera parmezan
szklanka mąki
listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki nakłuwamy i wkładamy do piekarnika – pieczemy aż będą miękkie. Odstawiamy, aby wystygły, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy żółtko i parmezan. Mieszamy, stopniowo dodając mąkę. Gdy powstanie luźne ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto musi być wilgotne w dotyku, ale uwaga: nie może być klejące – jeżeli się klei można dosypać więcej mąki.
Toczymy ciasto na gnocchi na wałek grubości 1,5 centymetra i kroimy na równe kawałki. Jeżeli nie mamy specjalnej tarki do robienia wzorków, używamy w tym celu widelca.
Gnocchi należy wrzucać na osoloną wodę, najlepiej partiami, żeby się nie posklejały – przez około 20 minut. Gdy wypłyną na powierzchnię odczekać minutę i wyjmować cedzakiem.
Tak przygotowane gnocchi można wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku – najlepiej z sosem z masła i włoskich serów, z boczkiem lub z pancettą krojoną w cienkie paski. Do dekoracji można użyć listków bazylii.
Zobacz też: Kalafior – przepisy
krystyna 30 czerwca, 2012
„Ziemniaki nakłówamy i”????????
A w podstawowej nie uczyli, jak się pisze „nakłuwać”, „przekłuwać”, „kłuć”?????
Samo gotowanie nie wystarcza, żeby pisać w publicznym miejscu.
admin 2 lipca, 2012
Oj, nie wystarcza! Dziękujemy za uwagę, ziemniaki już nakłute, lada moment będą pyszne gnocchi 🙂