Thursday, June 13, 2024
Home / Kuchnia  / Gnocchi ziemniaczane – przepis, z czym podawać?

Gnocchi ziemniaczane – przepis, z czym podawać?

Rodzajów przyrządzania i podawania gnocchi jest tak wiele jak regionów Włoch; stąd mączne gnocchi rzymskie czy gnocchi ziemniaczane: przepis jest prosty!

gnocchi

Gnocchi podobne są do polskich kopytek. Photo by Max Nayman on Unsplash

Bella Gnioccha!, co oznacza piękną dziewczynę, można usłyszeć przechadzając się ciasnymi uliczkami. We włoskim języku jest sporo „spożywczych” określeń dotyczących płci oraz seksualności.
Gnocchi to włoskie kluseczki, jedne z najbardziej charakterystycznych dań z Włoch. Te nieduże mięciutkie, lekko puszyste poduszeczki rozpływają się w ustach. Włosi zaliczają je do makaronów i różnią się w zależności od regionu kształtem, dodatkami, konsystencją i oczywiście smakiem. Przygotowanie ciasta, kształtowanie każdego gnoccho to prawdziwa medytacja, a danie to potrafi uwieść swoim smakiem

 

Co to jest gnocchi? 

Po pierwsze – co to jest gnocchi? Kluseczki gnocchi to kluski kuchni włoskiej, czasami swym smakiem czy sposobem wyrabiania, gnocchi ziemniaczane przypominają nasze polskie kopytka, ale też uwaga: mogą być robione tak jak kluski śląskie!
Różnią się kształtem – od prostych gnocchi („gniotów”) po rzymskie gnocchi wykrawane szklanką lub gnocchi finezyjnie turlane po tarce w celu nadania im specyficznych rowków.

 

Przeczytaj koniecznie:
Co to jest topinambur?

 

Gnocchi ziemniaczane (przepis)

Jak zrobić gnocchi? Oto kilka rad, aby kluseczki zachowały idealną konsystencję i smak:

  • dobieraj ziemniaki stare, mączne, z duża ilością skrobi, dzięki czemu ciasto będzie zwarte i wchłonie mniejszą ilość mąki
  • po wykonaniu wzorków, odłóż ciasto na około 30 minut aby nieco przeschło, a kluseczki zachowają swój kształt nawet po ugotowaniu
  • ugotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody
  • nie obracaj ich, a jeśli musisz je zamieszać, zrób to powoli i delikatnie, żeby nie uszkodzić ich kształtu
    najlepiej smakują świeże.

Przepis na gnocchi – 4 porcje:

  • 500 g ziemniaków
  • 120 g mąki
  • 2 łyżki roztrzepanego jajka (około pół jajka)

Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. Ważna jest jednak jego odpowiednia konsystencja, która nie może być zbyt kleista ani za bardzo zbita. Należy ugotować ziemniaki w mundurkach, a następnie jeszcze ciepłe obrać i ugnieść tłuczkiem, a na końcu pozostawić do ostudzenia. Następnie dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Ugnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie nadal kleiste, należy dodawać mąki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy ciasto jest gotowe, odrywamy kawałek i tworzymy wałeczek grubości 2 cm. Tniemy na kawałeczki i lekko naciskając kciukiem tworzymy widelcem rowki. Można też pokusić się o specjalna deseczkę z wyżłobieniami riganicci, dzięki której będą miały bardziej profesjonalny kształt, a my więcej zabawy.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Od razu podajemy z wymarzonymi dodatkami.
 

Z czym jeść gnocchi? 

Gnocchi to włoskie kluseczki, jedne z najbardziej charakterystycznych dań włoskich. Te nieduże mięciutkie, lekko puszyste poduszeczki rozpływają się w ustach. Z czym jeść gnocchi? Możliwości jest mnóstwo! Można z nimi poszaleć, dodając ulubione sosy lub szpinak, warzywne puree czy ricottę do samego ciasta. Świetnie smakują również w wersji zapiekanej.
Wielu amatorów włoskiej kuchni zastanawia się, z czym podawać gnocchi, aby danie było jak najbliższe oryginału. Miękkie kluseczki łączą się świetnie z wszelkimi smakami – zarówno na słodko jak i na słono. A dokładniej, z czym? Gnocchi doskonale smakują klasycznie polane roztopionym masłem ze świeżymi liśćmi szałwi, posypane parmezanem, z sosem bolognese, speckiem i orzechami włoskimi, z ricottą, warzywnymi kremami, sosem grzybowym, w wersji rustykalnej – gnocchi można podawać z sosem z czterech serów, które dodatkowo można zapiec. Co nam tylko w duszy zagra. Zachęcam do eksperymentowania i szaleństw w kuchni. Przecież gotowanie to sama przyjemność.

 

Sprawdź przepis na kluski gnocchi. Z czym podawać dowiesz się stąd:
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym wg Krakowskiego Makaroniarza

 

 

Gnocchi z sosem

Gnocchi z sosem to doskonały pomysł na obiad. Rodzajów gnocchi jest sporo. Włosi zaliczają je do makaronów i różnią się w zależności od regionu kształtem, dodatkami, konsystencją i oczywiście smakiem. Najbardziej jednak popularne są te na bazie ziemniaków, maki i jajek, wyciskane palcem, z charakterystycznymi podłużnymi rowkami, które mają zatrzymać sos. Sposób w jaki gnocchi jest serwowane ogranicza jedynie fantazja kucharza. Kluski kuchni włoskiej możemy podawać z sosem serowym (to chyba najpopularniejszy sos do gnocchi) lub grzybowym, zapiekać w piekarniku i smażyć na patelni. Najbardziej popularne są gnocchi ze szpinakiem i gnocchi z pancettą.
 

Dania z gnocchi – pomysły, przykłady 

Dania z gnocchi w roli głównej to niekwestionowani władcy czwartkowych obiadów, przynajmniej w Mediolanie i niektórych regionach środkowych Włoch. Co ciekawe, potrawy z gnocchi mają też swoje święto, które Włosi obchodzą 29. dnia każdego miesiąca. To chyba wystarczający dowód na ich miłość do tych zgrabnych kluseczek, która jest równie mocna, jak ta do pięknych kobiet. Szybkie danie z gnocchi przygotujesz na bazie ogólnodostępnych składników. Wystarczy odrobina wszystkiego, co masz pod ręką. Masło, zioła, ziemniaki, ulubione warzywa i gotowe! Po ugotowaniu, kluseczki można wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku – najlepiej z sosem z masła i włoskich serów, z boczkiem lub z pancettą krojoną w cienkie paski. Do dekoracji można użyć listków bazylii.
Danie z gnocchi pasuje zarówno na syty obiad, jak i elegancką kolację w ulubionym towarzystwie.

 

Gnocchi – wymowa

I jeszcze jedna kwestia: jak poprawnie wymawiać gnocchi? Wymowa gnocchi nie jest bowiem tak oczywista jak pizza. „Gn” czytamy jako miękkie „n”, natomiast „cchi” jako „kki” – stąd gnocchi należy wymawiać jako „nokki” lub nawet „niokki”.

O autorce

Anna Ciupryk

Anna Ciupryk / fot. Davide Mitacchione

Ania Ciupryk – fotografka, autorka e-booka „Ja Mozzarella” mieszkająca na co dzień we Włoszech. Już niedługo na stronie www.positivopuglia.pl będzie można pobrać darmowy pdf „Risotto”, dzięki któremu zrobisz to danie profesjonalnie i bardzo po włosku. Aby wpisać się na listę oczekujących wystarczy wejść na stronę i zapisać się do newslettera.

 

 

Zobacz też:
Nowa Jadłonomia: Curry dla wiecznie głodnych chłopaków

 

 

Oceń artykuł
2 komentarze
  • krystyna 30 czerwca, 2012

    „Ziemniaki nakłówamy i”????????

    A w podstawowej nie uczyli, jak się pisze „nakłuwać”, „przekłuwać”, „kłuć”?????
    Samo gotowanie nie wystarcza, żeby pisać w publicznym miejscu.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ