Tuesday, June 15, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Gęsina na św. Marcina w Restauracji Magnifica

Gęsina na św. Marcina w Restauracji Magnifica

Restauracja Magnifica znalazła się w ścisłym gronie miejsc, które biorą udział w slowfoodowej akcji Gęsina na św. Marcina.

fot. materiał prasowy

Restauracja Magnifica znalazła się w ścisłym gronie miejsc, które biorą udział w slowfoodowej akcji Gęsina na św. Marcina, której celem jest przybliżenie typologii i wartości kulinarnych gęsi biłgorajskiej.

fot. materiał prasowy

fot. materiał prasowy

Od 6 listopada do 13 grudnia Szef Kuchni Krzysztof Mardyła będzie serwować gęś według jego autorskich przepisów. Wszyscy miłośnicy tego arystokratycznego drobiu będą mogli odkryć jej  niezwykły smak w nowoczesnym wydaniu. W menu znajdzie się między innymi Półgęsek podawany na pierniku, z carpaccio z buraka i kalarepy, sosem z czarnej porzeczki i winegretem z syropu klonowego czy Udko gęsi faszerowane kasztanami i gruszką, podawane z puree z mango i chilli oraz kopytkami tymiankowymi. Czyż nie brzmi to smakowicie…?

Gęś podawana w towarzystwie wina, to idealny duet. W restauracji Magnifica nie zabraknie młodego wina świętomarcińskiego, które zadowoli wysublimowane kubki smakowe. Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związana jest ona z postacią św. Marcina, który został uznany za patrona winogrodników i winiarzy oraz opiekuna bydła, ptaków, przede wszystkim gęsi. Św. Marcin z Tous, był rzymskim legionistą żyjącym w drugiej połowie IV wieku n.e. W dzień jego święta, czyli 11 listopada po raz pierwszy piło się młode wino pochodzące z bieżącego rocznika. O tej porze wino zwykle kończy fermentację i klaruje się. Był to również czas składania daniny przez chłopów. Jej istotnym elementem były gęsi, które właśnie wtedy były najtłustsze i najsmaczniejsze. W związku z tym na świętego Marcina bez umiaru objadano się gęsiną, była to ostatnia okazja do tego, aby przed adwentem najeść się do syta. Zwyczaj picia wina świętomarcińskiego był szczególnie popularny w Europie środkowej i dawnych krajach habsburskich. Obecnie ta tradycja jest wciąż  kultywowana.

W ofercie Gęsina na Św. Marcina w Restauracji Magnifica dostępne są również wina z Winnicy Srebrna Góra, które zachwycają największych znawców wina. Pełna oferta menu jest dostępna na www.magnifica.pl/menu/menu-sezonowe.

RESTAURACJA W MAGICZNYM PARKU

Restauracja Magnifica znajdująca się w Hotelu Farmona Business & SPA, od dawna jest miejscem cenionym przez wymagającą, Krakowską klientelę oraz nocujących Gości

Świeże i lokalne produkty, zaskakująca kompozycja smaków i składników oraz elegancka forma podania wyróżniają ofertę Restauracji nie tylko na Krakowskim ale i Małopolskim rynku.

Dwustronny kominek, woda nieśpiesznie spływająca po marmurowych kolumnach oraz stary park zaglądający do okien tworzą niespotykane oblicze Restauracji bliskiej naturze.

Restauracja Magnifica, ul. Jugowicka 10c, Kraków, tel. +48 12 252 70 10

www.magnifica.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach