Saturday, May 25, 2024
Home / POLECAMY  / Gdzie można legalnie grillować? Czy wiesz, że są na to przepisy?

Gdzie można legalnie grillować? Czy wiesz, że są na to przepisy?

Grillowanie i palenie ognia. Nie wszędzie można

Grillowanie

Grillowanie i palenie ognisk - czy to legalne?

Grillowanie i palenie ogniska to nie tylko przyjemność, ale również odpowiedzialność. Polskie przepisy prawne określają, gdzie można legalnie rozpalać grilla lub ognisko, a także wskazują na konieczność ochrony środowiska. Złamanie tych przepisów może wiązać się z karami grzywny czy mandatami. Ale czy istnieją alternatywy dla tradycyjnego grillowania, które są bardziej przyjazne dla środowiska? — czytamy na stronie Onetu.

 

Grillowanie na własnej działce, tak, ale…

Gdzie można legalnie grillować? Na terenie własnej posesji nie można prowadzić otwartego ognia na obszarze mniejszym niż 100 m od granicy lasu, łąk i torfowisk oraz wszystkich innych, dla których wyznaczono taką strefę. Ognisk nie wolno rozpalać w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki oraz 10 m od miejsc, w których składowane są łatwopalne płody rolne takie jak siano lub zboże.

Osoba rozpalająca grilla lub ognisko staje się prawnie odpowiedzialna za tą czynność i będzie odpowiadała za ewentualne powstałe szkody. Ognia nie mogą wzniecać osoby niepełnoletnie. Nadzór nad osobą poniżej 18. roku życia sprawują rodzice lub opiekunowie i to oni odpowiadają za swojego podopiecznego.

 

Może Cię zainteresuje:
Mandat za psa i za pranie

Grillowania na balkonie, sprawa niejednoznaczna

Grillowanie na balkonie nie jest jednoznacznie zabronione, o ile przepisy wspólnoty mieszkaniowej lub spółdzielni tego nie zakazały. Każdy z sąsiadów, jeśli uzna, że dym lub zapach utrudnia mu funkcjonowanie, może wezwać służby mundurowe, a te mogą nakazać zaprzestanie grillowania i określić wysokość mandatu.

A co ze środowiskiem?

Grillowanie i palenie ogniska mają wpływ na środowisko naturalne. Węgiel drzewny lub brykiet stosowany w grillach to pochodne drewna, które często pochodzą z nielegalnej wycinki. Ponadto, produkcja chemicznych rozpałek jest szkodliwa dla środowiska.

Choć grillowanie w 100 proc. ekologiczne jest niemożliwe, można podjąć pewne działania, aby zminimalizować jego wpływ na środowisko. Materiał do spalania powinien pochodzić z legalnych źródeł. Unikaj chemicznych rozpałek. Nigdy nie spalaj śmieci i odpadów, które należy segregować. Przygotowując menu, możemy korzystać z produktów wegetariańskich, tak aby unikać spożywania mięsa. Po zakończonym grillowaniu, należy posegregować odpady i wyrzucić je do odpowiednich pojemników.

Grillowanie i palenie ogniska to nie tylko przyjemność, ale również odpowiedzialność. Pamiętaj, aby zawsze przestrzegać przepisów prawa i dbać o środowisko.

Więcej przeczytasz w Onecie: https://kobieta.onet.pl/dom/ogrod/gdzie-mozna-zrobic-grilla-i-rozpalic-ognisko-w-tych-miejscach-nie-wolno/02jseky

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ