Wednesday, May 14, 2025
Home / Kuchnia  / Gdzie kupić i jak stosować sproszkowane warzywa?

Gdzie kupić i jak stosować sproszkowane warzywa?

Sproszkowane liofilizaty z warzyw kojarzone były dotąd głównie z wyprawami wysokogórskimi, a tu proszę!

sproszkowane warzywa Miasto Kobiet

Sproszkowane warzywa mają więcej zastosowań, niż myślisz / fot. Adobe stock

Popularność liofilizatów sprawia, że coraz więcej osób spróbowało albo chce spróbować produktów suszonych mrozem. Brzmi ciekawie i równie dobrze smakuje. Co więcej, produkty konserwowane tą metodą, np. warzywa, zachowują niemal wszystkie swoje walory odżywcze, są pełne witamin i minerałów. Po przetworzeniu ważą naprawdę mało, zwłaszcza gdy zostaną sproszkowane

 

Sproszkowane warzywa polskiego producenta

To, co w proszku, kojarzy Ci się wyłącznie z daniami instant lub przyprawami, które na pierwszym miejscu w składzie mają glutaminian sodu? Być może zaskoczy Cię fakt, że nie wszystko, co przybiera taką formę, jest sztuczne i pozbawione wartości. Przykładem są chociażby sproszkowane warzywa marki Helpa.

Polski producent ma w swojej ofercie zdrową, pełnowartościową żywność, która jest suszona mrozem. Ten sposób konserwacji jest w zupełności wystarczający, aby przedłużyć datę przydatności do spożycia warzyw takich jak buraki, marchewka czy pietruszka. Ale to jeszcze nie wszystko. Produkty Helpa przyrządzone w ten sposób zachowują swoje walory odżywcze oraz smakowe. Sproszkowane nadają się jako dodatek do licznych dań głównych, deserów, a nawet mogą stanowić samodzielną przekąskę. Tym bardziej, że są pakowane w wygodne saszetki.

 

Helpa prowadzi dobrze zaopatrzony sklep internetowy, dlatego sproszkowane warzywa zakupisz wygodnie online, bez wychodzenia z domu. Produktów szukaj pod hasłem: BIO Różdżki Smaku oraz Łyżki Smaku, które zawierają:

• dynię,
• pietruszkę,
• buraki,
• szpinak.

 

Warzywa są dostępne solo lub jako element pełnowartościowych mieszanek z dodatkiem owoców. Przybierają atrakcyjną wizualnie formę – proszek lub pyłek zwłaszcza dla dzieci jest czymś magicznym i stanowi udaną zachętę do próbowania nowych smaków. Ze względu na strukturę można je bardzo łatwo „przemycić” w daniu, kolorując je na jeden z fascynujących odcieni – zieleń, pomarańczowy, czerwony. Trudno się oprzeć gotowaniu i jedzeniu!

Co warto wiedzieć o sproszkowanych warzywach?

Sproszkowane warzywa swój intensywny kolor zawdzięczają wyłącznie suszeniu mrozem. Nie jest to efekt działania sztucznych barwników czy konserwantów. Co ważne, w ich składzie nie znajdziesz cukru! Zamknięte w jednorazowych lub większych opakowaniach pyłki świetnie się nadają do kuchennych eksperymentów. Są dobrym pomysłem na urozmaicenie diety i uczynienie jej bardziej wartościową oraz zbilansowaną. Warto wybrać BIO Różdżki Smaku lub Łyżki Smaku, ponieważ:

 

• są pyszne i kolorowe,
•zachowują wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały z owoców,
• są wygodne i lekkie – możesz je zabrać ze sobą w podróż i zjeść w plenerze,
• pasują do rozmaitych dań głównych i deserów,
• pełnią funkcję naturalnego barwnika.

 

Sproszkowane warzywa to bardzo ciekawy składnik diety dla dzieci i dorosłych. Doskonale odnajdują się w daniach głównych, ale też jako barwnik w deserach. Możesz wykorzystać je do „farbowania” serków, jogurtów naturalnych, naleśników, placków, biszkoptów… możliwości jest wiele, a wszystkie okażą się smaczne i zachwycające pięknym wyglądem!

Źródło: materiały Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ