Home / Styl życia  / Kuchnia  / Garnki, dzięki którym gotowane dania są naprawdę zdrowe!

Garnki, dzięki którym gotowane dania są naprawdę zdrowe!

To ma znaczenie!

garnki

To ma znaczenie! / fot. materiały prasowe

Zdrowe gotowanie zależy w dużej mierze od produktów, które wybieramy, ale i sposobu ich przyrządzania. Co nam bowiem po soczystym, aromatycznym i tak ważnym w naszej diecie mięsie, które zostanie zatopione w gorącym tłuszczu? Ile wartości uda się pozyskać z warzywnej sałatki, która zostanie wręcz zalana sosem majonezowym? Czy owocowy deser będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy, gdy kolorowa garść witamin zostanie potraktowana bitą śmietaną? Odpowiedzi na te pytania nasuwają się same

 

Musimy zatem zwracać uwagę zarówno na wybierane produkty, jak i metody ich obróbki, przyrządzania, a do tego niezbędne są garnki. Naczynia o rozmaitych kształtach, pojemnościach, dodatkowych funkcjonalnościach, kolorach czy wzorach, ale i odmiennych materiałach, z jakich są wykonane. Najlepsze garnki, czyli jakie, jeśli chcemy zdrowo gotować?

Niezmiennie lubiana stal nierdzewna

Garnki ze stali chirurgicznej, czyli tak zwanej nierdzewki, wciąż wiodą prym wśród naczyń do gotowania. W porównaniu do innych garnków, te mają najwięcej zalet i tylko jedną wadę. W ich składzie znajdują się pewne ilości chromu i niklu, pierwiastków wpływających na reakcje alergenne u osób uczulonych. Z uczuleniem na nikiel zmaga się jednak tylko pewien procent ludności, dlatego nierdzewne garnki cieszą się dużym uznaniem.

 

Za co lubimy naczynia ze stali nierdzewnej? Za ich dużą trwałość, estetykę i jakość. Wybierając najlepsze garnki, które zostały wykonane ze stopu oznaczonego T304, można liczyć na w pełni zdrowe gotowanie. Jest to stop gwarantujący równomierne rozprowadzanie ciepła, a także nieuwalnianie toksyn. Spotkać się można z opiniami, że garnki z nierdzewki długo się nagrzewają, co ogranicza ekonomię gotowania. Jednak kupując produkty o potrójnym dnie, gdzie wewnętrzną warstwą jest aluminium, można liczyć na stosowny czas gotowania. Ponadto naczynia nierdzewne są trudne do zniszczenia, uszkodzenia, zarysowania. Ciężkie i droższe od innych produktów, jednak warte swojej ceny. Przetrwają długie lata użytkowania.

 

Stali nierdzewnej nie można odebrać estetyki. Wystarczy spojrzeć na zestawy Philipiak – garnki, które są bardzo eleganckie, wręcz luksusowe. Taki wybór wpisuje się w dowolną aranżację kuchenną, a przecież i ta kwestia jest dla nas równie ważna, co praktyczne zastosowanie.

 

Jeszcze jednym atutem garnków ze stali nierdzewnej jest fakt, że długo utrzymują ciepło, dlatego potrawy można podawać w pewnych odstępach czasu. Nie trzeba ponownie ich podgrzewać, jeśli w porze obiadowej wraca jeden z domowników, a kolejny dopiero kwadrans czy pół godziny później. To także najlepsze garnki, jeśli planuje się stosowanie ich w piekarniku i mycie w zmywarce (o ile nie posiadają elementów z tworzyw sztucznych). Wybór takiego kompletu jest w stanie zadowolić najbardziej wymagających użytkowników. Tych, którzy mają wręcz bzika na punkcie zdrowego gotowania.

Najważniejsze elementy, które wpływają na wybór ostateczny

Garnki różnią się od siebie nie tylko materiałem, z jakiego są wykonane. Ich wybór powinien być zatem uzależniony od tego, jakiego rodzaju potrawy najczęściej przyrządzamy i dla ilu osób. Dzięki temu możemy dobrać odpowiedni rozmiar czy kształt naczynia. Najlepsze garnki to te, które pozwolą na podduszanie, gotowanie – również na parze, czy też pieczenie w piekarniku. Powinny być ponadto łatwe do utrzymania w czystości i odporne na uszkodzenia. 

 

Skoro liczy się dla nas aranżacja kuchni, zwracać będziemy uwagę na estetykę, a tę najbardziej pożądaną i jednocześnie uniwersalną, są w stanie zaoferować garnki Philipiak. Warto zwracać uwagę na opinie odnośnie konkretnych produktów, jakimi dzielą się użytkownicy pośród for kulinarnych i gastronomicznych. Można także skorzystać z wyszukiwarki internetowej. Wystarczy wpisać hasło, typu ‚naczynia Philipiak opinie‚, by się przekonać, dlaczego akurat z tych zestawów poleca się korzystać.

 

Elementy dodatkowe w naczyniach do gotowania, są równie ważne. Uchwyty nie powinny się nagrzewać. Muszą być dobrze przymocowane i zapewniać stabilność naczyniom do gotowania. Pokrywki zaś bezwzględnie wymagają idealnego dopasowania, bo to kwestia szybszego i ekonomiczniejszego gotowania. Ponownie korzystając z wyszukiwarki, tym razem wpisując hasło ‚garnki filipiak opinie‚, można przekonać się do tej ekskluzywnej, a jednocześnie bardzo praktycznej propozycji.

filipiak

Luksusowe i praktyczne / fot. materiały prasowe

Emalia dla alergików i miłośników estetyki

Na drugim miejscu chętnie plasujemy garnki emaliowane. Nie mówimy jednak o dawnych produktach, których emaliowana powłoka pozostawiała wiele do życzenia i była łatwa do uszkodzenia. To zaś skutkowało dostawaniem się do jedzenia związków chemicznych, zmieniających ich walory, ale przede wszystkim niekorzystnie wpływających na zdrowie. Dziś możemy liczyć na garnki pokryte powłoką ceramicznej emalii. Jest ona trwalsza, wytrzymalsza, odporna na ścieranie.

 

Używając garnków emaliowanych, trzeba pamiętać o tym, by stosować do nich drewniane lub wykonane z tworzyw przyrządy, ponieważ emalię niestety można zarysować. Uszkodzenie tego typu lub co gorsza odpadnięcie nawet niewielkiego fragmentu emalii, oznacza konieczność zakupu nowego naczynia do gotowania. O emaliowane garnki mogą pokusić się osoby uczulone na nikiel, ponieważ w składzie tych produktów, nie występują pierwiastki alergenne.

 

Miłośnicy kolorowych i wzorzystych naczyń, poczują się wniebowzięci, widząc dostępne garnki emaliowane. Te komplety zachwycają kształtami, żywymi kolorami, przepięknymi wzorami. Dzięki nim można stworzyć wyjątkową aranżację kuchenną, a w ciekawym garnuszku, nawet podać potrawę bezpośrednio na stół.

 

Emalia jest szczelna, higieniczna i gładka, dlatego też często trafia do kuchni, w których przyrządza się potrawy dla najmłodszych.

Niecodzienne rozwiązania dla najbardziej wymagających

Pośród nowoczesnych i nieco rzadziej spotykanych produktów, występują garnki z powłoką tytanową. W składzie tego materiału nie znajdziemy żadnych szkodliwych związków: niklu, metali ciężkich, PFOA. Tytanowe garnki nadają się do przyrządzania produktów zarówno kwasowych, jak i zasadowych. Ponadto ich powłoka nie wchodzi w reakcje z żywnością.

 

Alternatywą stają się garnki z powłoką marmurową, które są odporne na ścieranie i korozję. Właściwości ceramiki i stali bezniklowej łączą w sobie garnki silarganowe. Są to naczynia powstające w procesie ekologicznej produkcji. Cechuje je antyalergiczność i brak reakcji z żywnością. Powłoka silarganowa wykazuje się większymi grubością i wytrzymałością, niż może się nimi pochwalić zwykła powłoka ceramiczna.

Czego unikać?

Każdy materiał, z którego produkowane są garnki, ma swoje zalety i wady. Pod tym względem należy dobierać naczynia do gotowania, by móc liczyć faktycznie na zdrowe przyrządzanie potraw. To jednak nie wszystko. Czego unikać? Przede wszystkim produktów niskiej jakości, z niewiadomego pochodzenia lub chińskich marketów. Czerwona lampka w głowie powinna się zapalić, jeśli zestaw garnków będzie znacząco tańszy od innych. W przypadku naczyń do gotowania, jakość zdecydowanie idzie w parze z ceną, która sprzyja inwestycji na długie lata. Proste wskazówki, najważniejsze informacje, dzięki którym gotowanie będzie nie tylko zdrowe, ale i stanie się przyjemnością, a kuchnia prawdziwym królestwem.

 

źródło: Partner MK

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach