Wednesday, April 23, 2025
Home / Kuchnia  / Garnki do gotowania na parze – sposób na zdrowe, szybkie i oszczędne gotowanie

Garnki do gotowania na parze – sposób na zdrowe, szybkie i oszczędne gotowanie

Dowiedz się co i jak gotować na parze

warzywa gotowane na parze

Gotowanie na parze jest proste! / fot. Carly Jayne / Unsplash

Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że trzeba dbać o zdrowie. Ruszamy się więcej, ale i staramy się jeść zdrowiej. Odchodzimy od tradycyjnych sposobów przyrządzania potraw, zastępując je zdrowszymi metodami – gotowaniem na parze. W sprzedaży są specjalne garnki, w których można ugotować te same ulubione dania, te same, ale zachowując ich doskonałe zdrowotne właściwości

Samo zdrowie

Mówi się, że gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowywania żywności, a niektórzy myślą, że to tylko taki chwyt reklamowy, aby zachęcić kolejnych klientów do kupna specjalnych garnków. Tymczasem to sama prawda, bo dzięki temu, że produkty nie mają kontaktu z wodą, nie tracą tego, co najlepsze, tego, co stanowi o sile naszego organizmu, czyli witamin i składników mineralnych. Zresztą, garnki do gotowania na parze to nie jest wymysł ostatnich lat, jakaś moda, która zaraz się skończy, bo są nacje (przykładowo Chińczycy) używające ich od wieków.

Dla każdego

Choć gotowanie na parze jest dla wszystkich, to szczególnie sprzyja osobom z nadwagą i cholesterolem, bo potrawa nie nasiąka tłuszczem, a tak się przecież dzieje podczas smażenia. Do przyrządzania potraw w ten sposób nie potrzeba żadnych tłuszczów, nie musimy też solić warzyw (w tym ziemniaków), bo para wodna wydobędzie zawarty w nich sód. Nie musimy też zajmować się jedzeniem, mieszać je czy obracać, wystarczy czekać, aż nadejdzie moment, gdy będzie gotowe.

Smakowity wygląd

Najlepsze jest jednak to, co już dostajemy na talerzu: potrawy zachowujące swój naturalny smak, a dodatkowo zyskujące intensywny aromat. Brak pochłaniania wody przez warzywa sprawia, że są one sprężyste i apetyczne, bo dzięki parze – nie wysychają. Ich wygląd jest idealny, bo tutaj – odmiennie niż podczas duszenia – nic nie ma prawa przywrzeć do garnka, czy tym bardziej się przypalić.

Co można gotować?

Praktycznie wszystko – od warzyw (nawet liściastych), ziemniaków, przez ryż i różne kasze, aż po chude mięso (jak drób, cielęcina) i ryby. Pamiętajmy, aby wszystkie produkty były w kawałkach podobnej wielkości, a warzywa nie warto za bardzo rozdrabniać, bo im bardziej kroimy, tym większe ryzyko, że utracą swoje cenne właściwości –witaminy.

Jakie są garnki do gotowania na parze?

Tak naprawdę mamy kilka rodzajów. Mogą być ze stali nierdzewnej, które są trwałe, a materiał długo utrzymuje temperaturę. Innym rozwiązaniem są ceramiczne, trochę cięższe niż ze stali, ale za to bardzo ładnie prezentują się w tradycyjnie urządzonych kuchniach. Podobnie jak poprzednie, również długo zachowują temperaturę. Szklane garnki zaś mają nowoczesny wygląd, ale nie są zbyt trwałe. Mimo to pozwalają na jeszcze zdrowsze gotowanie, ponieważ materiał nie wchodzi w reakcję z żywnością. Ostatnie – emaliowane, są dość tanie, ale niezbyt dziś popularne.

Garnek do gotowania na parze

Garnek do gotowania na parze / fot. materiały prasowe

Niezależnie od tego, jaki rodzaj wybierzemy, warto przed kupnem zajrzeć na https://europ24.pl/garnki/do-gotowania-na-parze.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ