Saturday, December 14, 2024
Home / Kuchnia  / W jakim garnku najlepiej gotować zupę?

W jakim garnku najlepiej gotować zupę?

Sukces w kuchni jest wypadkową wielu czynników. Talent kulinarny jest tylko jednym z nich

garnek-do-zupy-miasto-kobiet

fot. materiały prasowe

Kupowanie dobrego garnka do zupy jest ważne dla każdego domowego kucharza ze względu na jego wszechstronność. Użyje go bowiem nie tylko do robienia pysznych zup. Będzie w nim gotował makaron, dusił mięsa, robił buliony, sos pomidorowy, itd.

 

W związku z tym najlepiej kupić taki model, który przysłuży się naszej kuchni przez wiele lat. Oto kilka ważnych rzeczy, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze garnka do zupy.

Kształt

Garnek do zupy ma zwykle okrągłą podstawę, głębokie proste boki i pokrywę. Chociaż ten kształt jest ważniejszy przy robieniu wywarów i zmniejszaniu ich ilości, sprawdza się również przy robieniu zup.

Struktura

Bez względu na rodzaj kupowanego garnka, optymalnie byłoby, aby miał grube, ciężkie dno, w celu ochrony przed przepaleniem. Zupa wymaga czasu do ugotowania, więc garnek będzie znajdować się na kuchence przez długi czas. Nie chcesz, aby składniki przypaliły się i przykleiły do dna, ponieważ jest zbyt cienkie lub wykonane z tanich materiałów, przez co łatwo się uszkodzi.

talerz-gleboki-miasto-kobiet

 

 

 

 

 

 

Talerz obiadowy ze złotym paskiem od Prymus AGD, fot. materiały prasowe 

 

 

 

Materiały

Niektórzy producenci łączą różne materiały w jednym naczyniu, wykorzystując mocne strony każdego metalu. Na przykład na rynku można znaleźć garnki wykonane ze stali nierdzewnej (dobry przewodnik, ale niereaktywny) z grubym wzmocnionym dnem zawierającym aluminium (reaktywny, ale lepszy przewodnik).

Problem polega na tym, że przewodzenie ciepła nie jest równomiernie rozprowadzane po całej patelni, a dno potrawy będzie się gotować w nieproporcjonalnym tempie. Na takim garnku nie da się skutecznie dusić potraw. Naczynie dokładnie i równomiernie przewodzące ciepło również eliminuje „gorące punkty” uniemożliwiające osiągnięcie kontrolowanej temperatury.

Garnek o dobrym przewodnictwie ciepła szybko reaguje na wzrost lub spadek temperatury. Umożliwia w ten sposób szybką kontrolę nad jego poziomem. Ten atrybut jest niezbędny do udanego smażenia z zachowaniem wszystkich składników odżywczych dania.

Podsumowanie

Istnieje wiele czynników wyróżniających wysokiej jakości garnek do zupy, dlatego proponujemy zajrzeć do sprawdzonych sprzedawców z artykułami kuchennymi, aby znaleźć taki odpowiedni dla siebie. Ci powinny przede wszystkim oferować szeroką gamę produktów z dobrymi cenami, ponieważ dzięki temu zadowolony może być każdy potencjalny konsument.

 

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Alicja 22 września, 2020

    Polecam porzadne garnki z grubym oraz najlepiej stalowe. Po pierwsze garnki takie dłużej sie nagrzewają oraz dużej trzymają temperaturę tak wieć trudno jest nam zupę przypalić ( nie tylko zresztą zupę ale i inne dania). Jak również są znacznie bardziej wytrzymałe….

    Jeśli szukacie promocji na garnki to obecnie jest dobra promocja jest aktualnie w Netto
    https://netto.pl/rabaty-za-naklejki/

    Mianowicie mozna zbierać rabaty za naklejki. W sklepie mozna kupic sobie komplet garnków Masterchef o wiele taniej (przy zakupach dostaje się naklejki, które potem mozna wymienic na rabat za garnki).

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ