Fusilli z kiełbasą, karczochami i suszonymi pomidorami
Fusilli z kiełbasą, karczochami i suszonymi pomidorami autorstwa Giady De Laurentiis, prowadzącej program "Kuchnia włoska na co dzień" w Polsat Food Network.

Fusilli z kiełbasą, karczochami i suszonymi pomidorami / fot. materiał prasowy
Fusilli z kiełbasą, karczochami i suszonymi pomidorami autorstwa Giady De Laurentiis, prowadzącej program „Kuchnia włoska na co dzień” w Polsat Food Network.
Składniki:
– 165g odsączonych suszonych na słońcu pomidorów, w plastrach, zostaw 2 łyżki stołowe oliwy
– 5kg włoskiej ostrej kiełbasy, bez skórki
– 2 (225g) paczki karczochów
– 2 duże ząbki czosnku, posiekane
– 390ml bulionu rosołowego
– 110ml wytrawnego białego wina
– 450g makaronu fusilli
– 110g startego Parmesanu, plus trochę do ozdoby
– 75g siekanych liści świeżej bazylii
– 55g siekanych liści świeżej włoskiej pietruszki
– 225g pakowanej w wodzie mozzarella, odsączonej, pokrojonej w kostkę, opcja
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Podgrzej oliwę z pomidorów na ciężkiej patelni na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i smaż aż zbrązowieje, rozdrobnij mięso widelcem na małe kawałki, smaż około 8 minut.
Przełóż kiełbasę do miski. Na patelnię wrzuć karczochy oraz czosnek i smaż na średnim ogniu aż czosnek zmięknie, około 2 minuty. Dodaj bulion, wino i pomidory. Gotuj na średnim ogniu aż sos się zredukuje, od czasu do czasu mieszając, około 8 minut.
W tym czasie zagotuj duży garnek osolonej wody. Ugotuj fusilli al dente, często mieszając, około 8 minut. Odsącz (nie płucz) pastę. Dodaj makaron, kiełbasę, 110g Parmesanu, bazylię, pietruszkę do karczochów. Przemieszaj aż makaron wchłonie sos. Dodaj mozarellę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na talerzu udekorowanym kawałkami sera Parmesan. (źródło: materiał prasowy)