Sunday, February 9, 2025
Home / Kuchnia  / Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina

Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina

Frangipane śliwkowe – deser idealny na osłodzenie zimnych, jesiennych wieczorów

Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina

Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina

Frangipane śliwkowe – deser idealny na osłodzenie zimnych, jesiennych wieczorów według przepisu Marka Bika – szefa kuchni Da Pietro 

 

Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina

Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina

Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina – 4 porcje

Składniki:

250 g ciasta kruchego

120 g płatków migdałów

2 jajka

125 g cukru pudru

120 g masła

350 g śliwek

500 ml czerwonego wina

1 laska wanilii

100 g cytryny

100 g pomarańczy

100 g cukru

 

 

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto kruche według standardowego przepisu i rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm i pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni.

Następnie przygotowujemy masę frangipane. Ubijamy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal ubijając dodajemy całe jajka i zmielone migdały.

Na kruchy spód nakładamy masę migdałową i nakładamy połówki śliwek. Na wierzch kładziemy małe kosteczki masła i pieczemy przez ok. 0,5 godz. w 160 stopniach.

Na końcu przygotowujemy sos. 0,5 l wina wlewamy do garnka, po czym redukujemy je z laską wanilii, z cukrem, z sokiem z cytryny i pomarańczy. Gotujemy do momentu, w którym uzyskamy połowę płynu (ok. 250 ml). Dodajemy połówki śliwek i studzimy.

Opcjonalnie deser można podawać w towarzystwie lodów waniliowych.

 

Więcej jesiennych przepisów znajdziesz na https://www.miastokobiet.pl/jesien-kulinarnych-odkryc/

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ