Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina
Frangipane śliwkowe – deser idealny na osłodzenie zimnych, jesiennych wieczorów

Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina
Frangipane śliwkowe – deser idealny na osłodzenie zimnych, jesiennych wieczorów według przepisu Marka Bika – szefa kuchni Da Pietro
Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina – 4 porcje
Składniki:
250 g ciasta kruchego
120 g płatków migdałów
2 jajka
125 g cukru pudru
120 g masła
350 g śliwek
500 ml czerwonego wina
1 laska wanilii
100 g cytryny
100 g pomarańczy
100 g cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto kruche według standardowego przepisu i rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm i pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Następnie przygotowujemy masę frangipane. Ubijamy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal ubijając dodajemy całe jajka i zmielone migdały.
Na kruchy spód nakładamy masę migdałową i nakładamy połówki śliwek. Na wierzch kładziemy małe kosteczki masła i pieczemy przez ok. 0,5 godz. w 160 stopniach.
Na końcu przygotowujemy sos. 0,5 l wina wlewamy do garnka, po czym redukujemy je z laską wanilii, z cukrem, z sokiem z cytryny i pomarańczy. Gotujemy do momentu, w którym uzyskamy połowę płynu (ok. 250 ml). Dodajemy połówki śliwek i studzimy.
Opcjonalnie deser można podawać w towarzystwie lodów waniliowych.
Więcej jesiennych przepisów znajdziesz na https://www.miastokobiet.pl/jesien-kulinarnych-odkryc/