Friday, August 12, 2022
Home / Kuchnia  / Francuska zupa z czerwonej cebuli z brandy

Francuska zupa z czerwonej cebuli z brandy

„Gotowanie z Pasją” tym razem będzie

Francuska zupa z czerwonej cebuli z brandy

Francuska zupa z czerwonej cebuli z brandy / fot. Grzegorz Targosz

 „Gotowanie z Pasją” tym razem będzie…rozgrzewać zupami. Tym razem Panowie zaprezentują nam cztery rodzaje zup, w sam raz na te chłodne dni. Dzisiaj „serwują” pierwszą z nich. Oto ciekawa propozycja wariacji na temat zupy cebulowej. „Poznajcie” francuską zupę z czerwonej cebuli z brandy.

Francuska zupa z czerwonej cebuli z brandy

 Francuska zupa z czerwonej cebuli z brandy


Francuska zupa z czerwonej cebuli z brandy / fot. Grzegorz Targosz

Składniki (przepis na 4 porcje):

– 0,7 kg czerwonej cebuli

– 6 łyżek masła

– 0,6 l bulionu warzywnego

– 1 łyżeczka brązowego cukru

– 100 g twardego sera żółtego

– 1 bagietki

– 1 szklanki brandy

– sól, pieprz

 Francuska zupa z czerwonej cebuli z brandy


Francuska zupa z czerwonej cebuli z brandy / fot. Grzegorz Targosz

Przygotowanie:

Obrać cebulę i posiekać na półplasterki. Roztopić 3 łyżki masła w garnku, dodać pokrojoną cebulę, cukier oraz pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować ciągle mieszając przez ok. 5 minut. Dodać bulion i gotować kolejne 10 minut na wolny ogniu. Wlać do zupy brandy a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na ukośne kanapki, posmarować masłem z z wierzchu i od spodu, a następnie położyć na wierzchu plasterek sera. Bagietki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 st. C do zarumienienia.

***

„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.

W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.

Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ