Monday, October 25, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Fit słodycze – Tłusty Czwartek, a co później?

Fit słodycze – Tłusty Czwartek, a co później?

Tłusty Czwartek minął, a ochota na słodkie nie? Wypróbuj przepisy na fit słodycze!

brownie

Tłusty czwartek już za nami... Jak powstrzymać ochotę na słodkie? Czy warto to robić? / fot. Ella Olsson / Unsplash

Tłusty Czwartek to cudowny dzień, w którym czas liczymy w pączkach. Nie liczymy za to ich kalorii – i dobrze! W końcu zdrowie psychiczne jest równie ważne, co fizyczne. Co jednak zrobić, gdy Tłusty Czwartek mija, a ochota na słodkie nie? Poznaj 5 przepisów na pyszne fit słodycze, które w zdrowy sposób zaspokoją twój apetyt

1. Fit pączki

Zgadza się, nie musisz czekać ze zjedzeniem kolejnego pączka aż do przyszłego roku. A już na pewno nie powinnaś przejmować się tym, że pączki są niezdrowe! Te fit słodycze możesz zjeść na deser nie martwiąc się o ich wpływ na zdrowie.

 

Składniki:

  • Mąka orkiszowa – 460g
  • Cukier trzcinowy – 60g
  • Drożdże – 50g
  • Olej (najlepiej kokosowy) – 180g
  • Mleczko kokosowe – 150ml
  • Jajka – 3 sztuki
  • Wiórki kokosowe – 100g
  • Sól – szczypta
  • Powidła różane- ok 1,5 słoika

 

Wymieszaj drożdże z dwiema łyżkami cukru trzcinowego, dwiema łyżkami mąki i połową ciepłego mleczka kokosowego. Odstaw i odczekaj około 10 minut. Do drugiej miski przełóż suche składniki, dodaj jajka, mleko, zaczyn i olej. Wymieszaj, a następnie zarób. Zarobione ciasto odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie przełóż masę na blat wysypany mąką, ponownie zarób i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni. Z ciasta wytnij krążki. Na środek każdego z nich połóż łyżeczkę powideł i uformuj kulki. Pączki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika do wyrośnięcia. Na jego dnie możesz postawić garnek z parującą wodą, by pączki szybciej wyrosły.

W czasie gotowania pączków przygotuj garnek, wlej do niego 3 szklanki wody i przykryj sitkiem lub przywiązaną sznurkiem gazą. Po przełożeniu pączków przykryj je garnkiem i paruj około 5 minut. Gotowe pączki posyp pudrem z cukru trzcinowego.

2. Domowe bounty

Wiórki kokosowe posiadają wiele witamin z grupy C, E i B. Poprawiają odporność, regulują układ nerwowy i nie odkładają się w formie komórek tłuszczowych – przetwarzają się na energię i przyspieszają metabolizm. Jeżeli masz problemy z trawieniem, kokos wspomaga także perystatykę jelit.

 

Składniki:

  • Wiórki kokosowe – 1 szklanka
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Miód – 2 łyżki
  • Mleczko kokosowe – 4 łyżki

Polewa:

  • Kakao – 2 łyżki
  • Olej kokosowy – 2 łyżki

 

Połącz ze sobą płynne składniki, następnie wsyp do nich szklankę wiórków kokosowych i wymieszaj. Wyłóż masę na blachę z papierem do pieczenia i rozsmaruj na grubość około 2-3 centymetrów. Wstaw do zamrażarki na około 1,5-2 godzin. Po tym czasie wyjmij ją i przygotuj polewę – rozpuść kakao w 2 łyżkach płynnego oleju kokosowego. Masę potnij na kawałki o kształcie batoników i zamocz każdy w polewie kakaowej. Następnie odłóż z powrotem na blachę i wstaw do lodówki aż do stwardnienia (ok. pół godziny).

3. Mocno czekoladowe brownie z bananów

Czym byłby zestaw przepisów na fit słodycze bez apetycznego brownie? Spróbuj tego w owocowej wersji…

 

Składniki:

  • Banany – 3 sztuki, mocno dojrzałe
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mrożone maliny – pół szklanki
  • Słodzik/etyrol – 2 łyżki
  • Mąka orkiszowa – 100g
  • Kakao – 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Gorzka czekolada – kilka pokruszonych kostek

 

Banany rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i słodzik. Wymieszaj lub zblenduj wszystkie składniki. Dodaj pokruszoną czekoladę i maliny, zostawiając po garści do dekoracji. Ciasto przelej do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wciśnij pozostałe maliny i pokruszoną czekoladę. Piecz około 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.

brownie malinowo bananowe

Kakao, podobnie jak zawarte w cieście banany i maliny posiada właściwości odżywcze wspierające pracę mózgu / fot. Shania Pinnata / Unsplash

4. Ciastka owsiane

Pozostają świeże przez długi czas, zaspokajając ochotę na słodką przekąskę gdzie tylko zechcesz. Odpowiednie na drugie śniadanie, do pracy lub na deser.

 

Składniki: 

  • Banan – 1 sztuka
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Miód – 3 łyżki
  • Mąka pszenna lub migdałowa – 3/4 szklanki
  • Mąka ryżowa – 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe – 1/2 szklanki
  • Płatki owsiane – 1 szklanka
  • Żurawina – 2 łyżki
  • Słonecznik łuskany – 2 łyżki

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Połącz i wymieszaj ze sobą suche składniki. Dodaj rozgniecionego banana, miód i olej kokosowy. Z masy uformuj ciastka, wyłóż na blasze z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut.

ciastka owsiane

Jeżeli cierpisz na problemy z jelitami, dodanie do ciastek siemienia lnianego pomoże ci oczyścić organizm / fot. Monika Grabkowska / Unsplash

5. Zdrowy twix?

Zdrowe nawyki żywieniowe muszą być przede wszystkim przyjemne. Przygotowany samodzielnie baton nie jest niskokaloryczny, zawiera jednak mniej tłuszczy i więcej białek niż jego oryginalna wersja, a także – zdrowy skład.

 

Składniki:

  • Mąka pszenna lub orkiszowa – 120g
  • Drożdże – 5g
  • Masło orzechowe – 50g
  • Słodzik – 40g
  • Miód – 30g
  • Gorzka czekolada – ok. pół tabliczki
  • Daktyle – 100g
  • Jogurt naturalny – 1 łyżka
  • Masło – 35g

 

Drożdże wymieszaj z jogurtem naturalnym, następnie ze słodzikiem, mąką i masłem. Wyrób ciasto i odstaw do lodówki. W tym czasie przelej daktyle wrzątkiem, odsącz, połącz z masłem orzechowym i miodem a następnie zblenduj na gładko. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i piecz 25 minut w 160 stopniach bez termoobiegu. Na upieczony spód wyłóż masę daktylową i schłodź całość w zamrażarce. Po wyjęciu wykrój batoniki i oblej każdy z nich dokładnie roztopioną czekoladą. Włóż znowu do zamrażarki aż do zastygnięcia czekolady.

Dziennikarka z ambicjami, masą pozytywnej energii i tuzinem pomysłów. Interesuje się modą, psychologią i radiem. Prowadzi media społecznościowe. Otwarta na wszelkie nowości, nie boi się pająków, samotnych podróży ani ciekawych wyzwań.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach