Fit słodycze – Tłusty Czwartek, a co później?
Tłusty Czwartek minął, a ochota na słodkie nie? Wypróbuj przepisy na fit słodycze!
Tłusty Czwartek to cudowny dzień, w którym czas liczymy w pączkach. Nie liczymy za to ich kalorii – i dobrze! W końcu zdrowie psychiczne jest równie ważne, co fizyczne. Co jednak zrobić, gdy Tłusty Czwartek mija, a ochota na słodkie nie? Poznaj 5 przepisów na pyszne fit słodycze, które w zdrowy sposób zaspokoją twój apetyt
1. Fit pączki
Zgadza się, nie musisz czekać ze zjedzeniem kolejnego pączka aż do przyszłego roku. A już na pewno nie powinnaś przejmować się tym, że pączki są niezdrowe! Te fit słodycze możesz zjeść na deser nie martwiąc się o ich wpływ na zdrowie.
Składniki:
- Mąka orkiszowa – 460g
- Cukier trzcinowy – 60g
- Drożdże – 50g
- Olej (najlepiej kokosowy) – 180g
- Mleczko kokosowe – 150ml
- Jajka – 3 sztuki
- Wiórki kokosowe – 100g
- Sól – szczypta
- Powidła różane- ok 1,5 słoika
Wymieszaj drożdże z dwiema łyżkami cukru trzcinowego, dwiema łyżkami mąki i połową ciepłego mleczka kokosowego. Odstaw i odczekaj około 10 minut. Do drugiej miski przełóż suche składniki, dodaj jajka, mleko, zaczyn i olej. Wymieszaj, a następnie zarób. Zarobione ciasto odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie przełóż masę na blat wysypany mąką, ponownie zarób i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni. Z ciasta wytnij krążki. Na środek każdego z nich połóż łyżeczkę powideł i uformuj kulki. Pączki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika do wyrośnięcia. Na jego dnie możesz postawić garnek z parującą wodą, by pączki szybciej wyrosły.
W czasie gotowania pączków przygotuj garnek, wlej do niego 3 szklanki wody i przykryj sitkiem lub przywiązaną sznurkiem gazą. Po przełożeniu pączków przykryj je garnkiem i paruj około 5 minut. Gotowe pączki posyp pudrem z cukru trzcinowego.
2. Domowe bounty
Wiórki kokosowe posiadają wiele witamin z grupy C, E i B. Poprawiają odporność, regulują układ nerwowy i nie odkładają się w formie komórek tłuszczowych – przetwarzają się na energię i przyspieszają metabolizm. Jeżeli masz problemy z trawieniem, kokos wspomaga także perystatykę jelit.
Składniki:
- Wiórki kokosowe – 1 szklanka
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Miód – 2 łyżki
- Mleczko kokosowe – 4 łyżki
Polewa:
- Kakao – 2 łyżki
- Olej kokosowy – 2 łyżki
Połącz ze sobą płynne składniki, następnie wsyp do nich szklankę wiórków kokosowych i wymieszaj. Wyłóż masę na blachę z papierem do pieczenia i rozsmaruj na grubość około 2-3 centymetrów. Wstaw do zamrażarki na około 1,5-2 godzin. Po tym czasie wyjmij ją i przygotuj polewę – rozpuść kakao w 2 łyżkach płynnego oleju kokosowego. Masę potnij na kawałki o kształcie batoników i zamocz każdy w polewie kakaowej. Następnie odłóż z powrotem na blachę i wstaw do lodówki aż do stwardnienia (ok. pół godziny).
3. Mocno czekoladowe brownie z bananów
Czym byłby zestaw przepisów na fit słodycze bez apetycznego brownie? Spróbuj tego w owocowej wersji…
Składniki:
- Banany – 3 sztuki, mocno dojrzałe
- Jajka – 2 sztuki
- Mrożone maliny – pół szklanki
- Słodzik/etyrol – 2 łyżki
- Mąka orkiszowa – 100g
- Kakao – 2 łyżki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Gorzka czekolada – kilka pokruszonych kostek
Banany rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i słodzik. Wymieszaj lub zblenduj wszystkie składniki. Dodaj pokruszoną czekoladę i maliny, zostawiając po garści do dekoracji. Ciasto przelej do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wciśnij pozostałe maliny i pokruszoną czekoladę. Piecz około 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
4. Ciastka owsiane
Pozostają świeże przez długi czas, zaspokajając ochotę na słodką przekąskę gdzie tylko zechcesz. Odpowiednie na drugie śniadanie, do pracy lub na deser.
Składniki:
- Banan – 1 sztuka
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Miód – 3 łyżki
- Mąka pszenna lub migdałowa – 3/4 szklanki
- Mąka ryżowa – 1/2 szklanki
- Wiórki kokosowe – 1/2 szklanki
- Płatki owsiane – 1 szklanka
- Żurawina – 2 łyżki
- Słonecznik łuskany – 2 łyżki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Połącz i wymieszaj ze sobą suche składniki. Dodaj rozgniecionego banana, miód i olej kokosowy. Z masy uformuj ciastka, wyłóż na blasze z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut.
5. Zdrowy twix?
Zdrowe nawyki żywieniowe muszą być przede wszystkim przyjemne. Przygotowany samodzielnie baton nie jest niskokaloryczny, zawiera jednak mniej tłuszczy i więcej białek niż jego oryginalna wersja, a także – zdrowy skład.
Składniki:
- Mąka pszenna lub orkiszowa – 120g
- Drożdże – 5g
- Masło orzechowe – 50g
- Słodzik – 40g
- Miód – 30g
- Gorzka czekolada – ok. pół tabliczki
- Daktyle – 100g
- Jogurt naturalny – 1 łyżka
- Masło – 35g
Drożdże wymieszaj z jogurtem naturalnym, następnie ze słodzikiem, mąką i masłem. Wyrób ciasto i odstaw do lodówki. W tym czasie przelej daktyle wrzątkiem, odsącz, połącz z masłem orzechowym i miodem a następnie zblenduj na gładko. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i piecz 25 minut w 160 stopniach bez termoobiegu. Na upieczony spód wyłóż masę daktylową i schłodź całość w zamrażarce. Po wyjęciu wykrój batoniki i oblej każdy z nich dokładnie roztopioną czekoladą. Włóż znowu do zamrażarki aż do zastygnięcia czekolady.
Może też cię zainteresuje:
Dieta fast food – czy da się schudnąć jedząc… niezdrowo?