9 razy deser – Przepis nr 2 fioletowe babeczki z jagodami
Paweł Łukasik blog Gotowanie z pasją poleca fioletowe babeczki z jagodami z bloga Gry kuchenne grykuchenne.pl

Fioletowe babeczki z jagodami / fot. Grykuchenne.pl
Poprosiliśmy krakowskich blogerów kulinarnych o prezent urodzinowy dla „Miasta Kobiet”. Zaproponowali, by był na słodko. Stąd zestawienie ich dziewięciu przepisów na najsmaczniejszy deser. Powstało na zasadzie łańcuszka życzeń – każdy bloger polecał przepis kolejnego. Bezy, masy i owoce trudno włożyć do gazety, dlatego dzielimy się z Wami przepisami i czekamy na zaproszenie na degustacje.
Paweł Łukasik z bloga Gotowanie z pasją poleca
fioletowe babeczki z jagodami z bloga Gry kuchenne grykuchenne.pl
Składniki: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jaja, 1 kostka masła (250 g), 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczka olejku waniliowego, mała szklaneczka jagód (można użyć mrożonych lub świeżej borówki amerykańskiej), garść suszonej żurawiny. Z przepisu wyszło nam 20 babeczek o średnicy 6 cm. Szklanka w przepisie ma standardową pojemność 250 ml.
Przygotowanie:
Roztopić masło na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę, olejek, przestudzone masło oraz ok. 30 sztuk jagód zmiksować w misce na gładką masę. Gdyby wydawała się zbyt blada, można dodać jagód wedle uznania, aż do uzyskania pożądanego kolorytu. Wszyscy, którzy lubią poeksperymentować z barwnikami spożywczymi, w tym miejscu dosypują lub dolewają trochę fioletowego barwnika. Nadaje on ciastu jeszcze intensywniejszy, wręcz brokatowy kolor. Resztę jagód (poza kilkunastoma sztukami odłożonymi do dekoracji) oraz żurawinę obtoczyć w mące i dodać do masy – dzięki mące nie opadną na spód. Następnie zamieszać wszystko delikatnie łyżką, żeby nie zrobić miazgi z owoców, i… gotowe! Ciasto wlać do foremek na babeczki lub muffinki (do 3/4 wysokości, bo wyrasta bardzo delikatnie) wyłożone papierkami lub nasmarowane tłuszczem. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z pieca, gdy wbity w nie patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Po wystygnięciu udekorować.