Festiwal sztuki restauracyjnej FineDiningWeek® powraca już 3 lipca! Tym razem pod hasłem #wHarmonii! Wyjątkowe doświadczenia restauracyjne dostępne są w atrakcyjnej, festiwalowej cenie w niemal 100 najlepszych restauracjach premium w Polsce
Festiwal FineDiningWeek® (3 lipca-11 sierpnia) odbędzie się w największych regionach Polski: Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, Wrocławiu, oraz na Śląsku i w Łodzi. W ramach Festiwalu odwiedzić można najlepsze restauracje premium w Polsce, zarówno klasy fine dining, jak i te aspirujące, w których smak, styl i doświadczenie spotykają się w pełnej harmonii.
Najbliższa edycja festiwalu sztuki restauracyjnej FineDiningWeek® będzie opowieścią o dążeniu do idealnego wyważenia smaków oraz doskonałego balansu pomiędzy tradycją, a nowatorskimi, kulinarnymi doświadczeniami szefów kuchni, a także o harmonii z naturą poprzez wykorzystanie sezonowych składników najwyższej jakości. FineDiningWeek® to dbałość o kompleksowe doznania gości, obejmujące zarówno aspekt kulinarny, jak i wrażenia estetyczne oraz atmosferę i poziom obsługi.
Odkryj mistrzowskie menu!
Swoje wyjątkowe menu przygotuje około 100 restauracji – wśród nich w Krakowie i okolicach: Albertina Restaurant & Wine, Amarylis, Bona, Esterante, Figatella (Zamek w Wiśniczu), Folga, Garden, Garnish Food&Wine, Halicka, Hint Food&Drinks, Kapłony i Szczeżuje à la carte, Kuryer Restaurant, Nago Sushi & Sake, Nota_Resto by Tomasz Leśniak, Sobre de la mesa Restaurant i Vinnica Wieliczka.
Festiwal to dobry pretekst, by poznać kunszt ich szefów kuchni, tym bardziej, że są to miejsca polecane przez krytyków kulinarnych, blogerów, czy… inspektorów cieszącego się wielką estymą przewodnika Michelin. Ci ostatni wyróżnili w ostatnim wydaniu m.in. Folgę, Albertinę, Amarylis i NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak. W festiwalu znalazła się też laureatka Plebiscytu Gości RestaurantWeek®: Esterante.
Szef kuchni Marcin Curyło znowu przygotował pracochłonne dania. Świetnie brzmi Agnolotti, w którym połączono krewetki tygrysie i sepię z batatem, kokosem i kolendrą. W przystawce w menu B pojawia się z kolei czarny czosnek, który wzbogaci smak klasycznego tatara. Trzon dania głównego to halibut i pączek z ricotty podkręcony m.in. espumą z suszonych pomidorów. Mięsna wersja jest lokalna i sezonowa: sznycel urozmaicony kurkami, kwiatem cukinii i jajkiem przepiórki. Esterante słynie też z deserów – do wyboru parfait z bezą oraz wspaniały sernik baskijski.
Warto zerknąć na nowatorskie podejście do kuchni żydowskiej i polskiej w Kapłony i szczeżuje à la carte, gdzie Agnieszka Kraszewska i Aleks Baron opowiadają o kuchni polskiej, staropolskiej i kuchni polskich Żydów.
– Polskie kulinaria przez wieki poddane były wielu wpływom, a w miejscu, w którym restauracja się znajduje, kuchni Żydów polskich zabraknąć nie może
– tłumaczą szefowie kuchni Kapłonów.
– Nasza propozycja to przypomnienie dawnych potraw i smaków, ale też tego, co dziś najchętniej jemy i kojarzymy z rodzimym jedzeniem albo wspominamy jako smak i powab dzieciństwa. Mamy misję: renesans kuchni polskiej – dodają.
W menu znalazły się m.in. ślimaki w palonym maśle z owocami czosnku niedźwiedziego, szafranowy bulion lodowy, terrina Królowej Bony, czyli włoszczyzna w harmonii z masłem, rodzime surf and turf – ozory wołowe w sosie sardelowy, młoda kapusta w palonym maśle, a także bób z kozim serem, miętą, żółtkami z palonym masłem i czarną solą. Na deser: autorska interpretacja paschy.
Goście Festiwalu mają do wyboru różne rodzaje menu: trzydaniowe festiwalowe menu wraz z amuse-bouche + prezent od partnera za 99 zł, pięciodaniowe z amuse-bouche i prezentem za 179 zł, oraz większe, rozbudowane menu w cenie powyżej 200 zł. Do każdej rezerwacji jest doliczana opłata festiwalowa w wysokości 5,98 zł. Pełna lista Restauracji na FineDiningWeek.pl.
Przeczytaj teraz:
Flaczki kontra sushi czyli niuanse polskiej kuchni
Pięć doświadczeń specjalnych
Doświadczenia specjalne to świetna okazja, żeby spróbować popisowych dań szefów kuchni. W Krakowie przygotowały je: Amarylis, Garden, Albertina, Folga oraz mieszcząca się na zamku w Wiśniczu Figatella.
W ramach doświadczenia specjalnego w Amarylis (350 zł) będzie można spróbować menu degustacyjnego, złożonego z aż dziewięciu wyjątkowych pozycji.
– Nasze menu degustacyjne stworzyliśmy z dbałością o najdrobniejsze detale. Podstawą jest produkt wysokiej jakości, to w nim odnajdujemy pasję i na nim tworzymy nasze dania. Kulinarna podróż, mnóstwo dobrego smaku, jakości i piękna – to definicja doświadczenia restauracyjnego na najwyższym poziomie
– mówi Chef Grzegorz Bucki.
W Garden (290 zł) wyruszyć można w kulinarną podróż: żywe smaki Włoch, Japonii i Hiszpanii spotykają się tu z unikatową esencją polskiej kuchni. W menu Marcina Skrzeszewskiego znalazły się m.in. troć, turbot czy jagnięcina. Restauracja słynie z świetnie skomponowanych dań i fantazyjnie podanego… intermezzo. To będzie radość zarówno dla kubków smakowych, jak i dla oka!
Wyróżniona w przewodniku Michelin odznaczeniem Bib Gourmand Folga przygotowała menu (239 zł) zgodne z trendem dzielenia się. Restauracja zaprasza swoich gości do wspólnego degustowania potraw i cieszenia się jedzeniem w luźnej atmosferze. Spróbować będzie można m.in. tatara, ceviche, kaczki i dorady.
Najlepsze restauracje w wyjątkowej cenie!
Odkryj harmonię smaku, stylu oraz doświadczeń i rezerwuj już teraz na stronie Festiwalu FineDiningWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Fine Dining Week jest przewidziana na 120 minut.
Rezerwacje: FineDiningWeek.pl