Home / Styl życia  / Kuchnia  / Finał – Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym

Finał – Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym

Ciąg dalszy relaksu dla Pań podczas gdy Panowie gotują. Miasto Kobiet zaprasza na trzecią odsłonę zmagań dwóch Panów prowadzących blog „Gotowanie z Pasją”. Słodki deser jako zwieńczenie tego spotkania, które ma za zadanie wzbudzi

Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym

Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym / fot. Grzegorz Targosz

Ciąg dalszy relaksu dla Pań podczas gdy Panowie gotują. Miasto Kobiet zaprasza na trzecią odsłonę zmagań dwóch Panów prowadzących blog „Gotowanie z Pasją”  (Grzegorz Targosz – fotografia oraz Paweł Łukasik – gotowanie). Pełne menu przygotowane przez chłopaków obejmuje przystawkę w formie zupy, danie główne i słodki deser jako zwieńczenie tego spotkania, które ma za zadanie wzbudzi  nasz uśmiech – czyli dzisiaj będą słodkości. Propozycja na dziś to muffinki (nomem omen zwane babeczkami), stanowczo i bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym.

Zapraszamy Was do chwili odpoczynku i lektury przepisu w oczekiwaniu na jego przygotowanie. Smacznego!

Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym

Składniki (przepis na 12 muffinek):

Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym

Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym / fot. Grzegorz Targosz

Muffinki:

– 150 czekolady deserowej

– 100 g masła

– 400 g mąki

– 4 łyżki kakao

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczki soli

– 3 łyżki cukru

– 2 jajka

– 1 szklanka mleka

– 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

– 1 łyżka masła do wysmarowania foremek

Lukier:

– 150 g czekolady deserowej

– 50 g masła

– 1 aromat pomarańczowy

– 3 łyżki pasków skórki pomarańczowej do dekoracji

Przygotowanie muffinek:

Przesiać do miski mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier i wymieszać. Dodać jajka, mleko, skórkę pomarańczową i wymieszać ubijaczką lub mikserem na niskich obrotach do momentu aż masa będzie kremowa. Stopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Mieszając suche składniki dodawaj powoli czekoladę ciągle mieszając. Posmarować foremki masłem i włożyć masę do 3 wysokości foremek. Piec ok. 20 minut

Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym

Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym / fot. Grzegorz Targosz

Przygotowanie lukru:

Stopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać aromat pomarańczowy i wymieszać. Polać muffinki lukrem gdy będzie gęstniał oraz udekorować na wierzch pokrojoną w paseczki skórką pomarańczową. Podawać gdy lukier zastygnie.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach