Finał – Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym
Ciąg dalszy relaksu dla Pań podczas gdy Panowie gotują. Miasto Kobiet zaprasza na trzecią odsłonę zmagań dwóch Panów prowadzących blog „Gotowanie z Pasją”. Słodki deser jako zwieńczenie tego spotkania, które ma za zadanie wzbudzi

Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym / fot. Grzegorz Targosz
Ciąg dalszy relaksu dla Pań podczas gdy Panowie gotują. Miasto Kobiet zaprasza na trzecią odsłonę zmagań dwóch Panów prowadzących blog „Gotowanie z Pasją” (Grzegorz Targosz – fotografia oraz Paweł Łukasik – gotowanie). Pełne menu przygotowane przez chłopaków obejmuje przystawkę w formie zupy, danie główne i słodki deser jako zwieńczenie tego spotkania, które ma za zadanie wzbudzi nasz uśmiech – czyli dzisiaj będą słodkości. Propozycja na dziś to muffinki (nomem omen zwane babeczkami), stanowczo i bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym.
Zapraszamy Was do chwili odpoczynku i lektury przepisu w oczekiwaniu na jego przygotowanie. Smacznego!
Muffinki bardzo czekoladowe z lukrem czekoladowo-pomarańczowym
Składniki (przepis na 12 muffinek):
Muffinki:
– 150 czekolady deserowej
– 100 g masła
– 400 g mąki
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczki soli
– 3 łyżki cukru
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
– 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
Lukier:
– 150 g czekolady deserowej
– 50 g masła
– 1 aromat pomarańczowy
– 3 łyżki pasków skórki pomarańczowej do dekoracji
Przygotowanie muffinek:
Przesiać do miski mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier i wymieszać. Dodać jajka, mleko, skórkę pomarańczową i wymieszać ubijaczką lub mikserem na niskich obrotach do momentu aż masa będzie kremowa. Stopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Mieszając suche składniki dodawaj powoli czekoladę ciągle mieszając. Posmarować foremki masłem i włożyć masę do 3 wysokości foremek. Piec ok. 20 minut
Przygotowanie lukru:
Stopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać aromat pomarańczowy i wymieszać. Polać muffinki lukrem gdy będzie gęstniał oraz udekorować na wierzch pokrojoną w paseczki skórką pomarańczową. Podawać gdy lukier zastygnie.