Espresso w domowym zaciszu – sprawdź, jak je przyrządzić
Podawać do niego szklankę wody czy nie?

Będące kwintesencją kawy espresso podaje się ze szklanką niegazowanej wody o temperaturze pokojowej / fot. materiały prasowe
By napić się doskonałego espresso, trzeba wybrać się do dobrej kawiarni? Nic bardziej mylnego! Teraz możesz cieszyć się jego smakiem w domowym zaciszu. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować ulubiony napój
Królowa kaw swoją nazwę wywodzi od włoskiego słowa „espressivo”, które oznacza „wyrazisty”. Nazwa ta w pełni oddaje charakter tego rodzaju naparu – jego głęboki smak i niepowtarzalny aromat nieodłącznie przywodzą na myśl wakacje na Sycylii. Jednak choć urlop się skończył, a opalenizna zdążyła już nieco zblednąć, pozwólmy sobie na odrobinę relaksu i przywołajmy letnie wspomnienia, delektując się smakiem gorących wakacji w domowym zaciszu.
Kawa z kapsułek? Nic prostszego!
Jeśli cenisz sobie wygodne, szybkie rozwiązania, postaw na cieszącą się niesłabnącą popularnością kawę w kapsułkach – niewielkim wysiłkiem osiągniesz wspaniałe efekty! Napój będzie nie tylko wyglądać, ale i smakować jak ten serwowany w najlepszych kawiarniach. Potrzebny będzie jedynie odpowiedni ekspres, który wykona za ciebie prawie całą pracę – wystarczy, że umieścisz w wyznaczonym miejscu kapsułkę. Maszyna automatycznie reguluje wysokość ciśnienia potrzebnego do wykonania espresso – po włożeniu kapsułki igła przebija jej wieczko i wtłacza do wnętrza wodę, która łączy się ze zmieloną kawą. Następnie, pod wpływem ciśnienia, plastikowy krążek przebija folię (ciśnienie dopasowane będzie specjalnie do twojego espresso), a kawa zaczyna spływać do filiżanki. Tobie pozostaje rozkoszować się jej pełnym smakiem i aromatem. Rozwiązania tego rodzaju – ekspresy ciśnieniowe do kawy w kapsułkach – wprowadziło do swojej oferty przykładowo NESCAFÉ Dolce Gusto.
A jeśli nie z kapsułek?
Doskonałe espresso możesz przygotować także w zwykłym ekspresie ciśnieniowym. Choć obsługa obecnych na rynku modeli raczej nie jest skomplikowana, podczas parzenia espresso warto pamiętać o pewnych zasadach.
Pierwszym czynnikiem warunkującym jakość napoju jest wybór odpowiedniej kawy. Ziarna przeznaczone do espresso wypala się dłużej – to temu napój zawdzięcza swój wyjątkowy aromat i smak. Amatorom nieco łagodniejszych wrażeń poleca się z reguły mieszankę arabik. Z kolei jeśli cenisz sobie mocniejszy smak, wybierz robustę.
Równie istotnym parametrem podczas parzenia espresso powinien być dla nas stopień zmielenia ziaren – jest on zależny od wybranego przez nas gatunku kawy. Jeśli przygotowany napój jest wodnisty, a jego smak nie pozostaje na podniebieniu, oznacza to, że ziarna zostały zmielone zbyt grubo. Z kolei zbyt mocno zmielone sprawią, że espresso będzie kwaśne lub gorzkie. Dobrze przyrządzone powinno być dosyć gęste, aksamitne i zbalansowane w smaku, o głębokim aromacie i gładkiej, gęstej piance (kremie) unoszącej się na jego powierzchni. Dlatego przy wyborze ekspresu warto postawić na model, który posiada możliwość regulacji mocy, temperatury i objętości gotowej kawy – dzięki temu będziemy mogli odpowiednio ustawić te parametry.
Jak podawać espresso?
Będące kwintesencją kawy espresso podaje się ze szklanką niegazowanej wody o temperaturze pokojowej. W jakim celu stosuje się tę praktykę? Woda ma pomóc w pełni delektować się smakiem espresso – oczyszcza się nią kubki smakowe przed wypiciem naparu. Samą kawę wypija się szybko – w dwóch, trzech łykach.
Kiedy opanujesz już sztukę przygotowania idealnego espresso, będziesz mogła serwować inne jego odmiany: od najprostszej wersji – espresso doppio, czyli podwójnej porcji – przez espresso lungo i espresso ristretto, po espresso macchiato czy espresso con panna.
Aby cieszyć się głębią smaku i zachwycającym aromatem dobrze przygotowanego espresso, nie musisz już iść do kawiarni. Moc i urok tego klasycznego, niewielkiego napoju możesz docenić także w domowym zaciszu.