El Toro
Amatorzy tapas lub baskijskich pintxos vascos powinni niezwłocznie wprowadzić te współrzędne do swojej nawigacji. Poza przekąskami także paella mixta w wykonaniu szefa kuchni, Katalończyka Marca Basco Cardony, to majstersztyk. Warto tu też wpaść na owoce
Amatorzy tapas lub baskijskich pintxos vascos powinni niezwłocznie wprowadzić te współrzędne do swojej nawigacji. Poza przekąskami także paella mixta w wykonaniu szefa kuchni, Katalończyka Marca Basco Cardony, to majstersztyk. Warto tu też wpaść na owoce morza (faszerowane kalmary, ośmiornice), choć ślinianki mięsożerców bez wątpienia bardziej podrażni perspektywa wypicia kieliszka wina Rioja pod stek, antrykot z grilla lub chuleton. Otwarta w połowie maja dwupoziomowa restauracja ma stonowany, schludny wystrój, który nie pozostawia wątpliwości, że najważniejsze są tu zawartość talerza i nabożny akt spożywania. Tylko te wielkie fotografie na ścianach – rozgorączkowane, z których wylewa się intensywność hiszpańskich pejzaży!
El Toro, Kraków, pl. Wolnica 9
Andrzej Politowicz