Home / PARTNER MK  / Dzika róża – cenny owoc

Dzika róża – cenny owoc

Sprawdź, dlaczego warto korzystać z dobrodziejstw owoców dzikiej róży

Dzika róża i jej czerwone owoce na niebieskim tle

Owoce dzikiej róży są niezwykle bogatym źródłem witaminy C / fot. pixabay.com

Zimą, odporność organizmu drastycznie spada, dlatego trzeba ją dodatkowo wzmocnić. Można to zrobić na dwa sposoby: za pomocą suplementów diety lub naturalnych produktów, bogatych w witaminę C. Warto sięgnąć po sok lub syrop z dzikiej róży, które mają wiele cennych właściwości, a dodatkowo, można je samodzielnie przygotować w domu

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża występuje w całej Europie, w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze, w Azji, rozprzestrzeniła się także w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest gatunkiem pospolitym.
Owoce dzikiej róży są niezwykle bogatym źródłem witaminy C – zawierają jej dziesięciokrotnie więcej niż czarna porzeczka. Owoce dzikiej róży zawierają również garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny oraz witaminy: A, B1, B2, E, K. Dzika róża wzmacnia organizm poprzez wspieranie sił odpornościowych organizmu.
Ponadto owoce dzikiej róży wspomagają optymalne funkcjonowanie i chronią błonę śluzową górnych dróg oddechowych przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
Z kolei wysoka zawartość witaminy C powoduje, że przetwory z tych owoców, np. soki, są często stosowane, jako środek poprawiający odporność.

Sok i syrop z dzikiej róży – przepisy

Cenne właściwości dzikiej róży sprawiają, że warto często sięgać po stworzone na jej bazie produkty. Dzika róża pojawia się w składzie wielu suplementów, np. tego: http://fiorda.pl/jak-dzialaja-skladniki-fiordy/. Równie często jest przyjmowana w postaci soków i syropów, które można wykonać samodzielnie w domu. Jak je zrobić?
Do przygotowania syropu z dzikiej róży przyda się kilogram tych owoców, kilogram cukru i sześć szklanek wody. Owoce, po umyciu, należy dokładnie zmielić – można do tego celu użyć malaksera. W międzyczasie, należy zagotować wodę. Następnie, do wrzątku wystarczy dodać zmielone owoce wraz z cukrem i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Na koniec, powstały napój należy przecedzić przez sitko i przelać do wyparzonych wcześniej butelek.

Przepis na sok z dzikiej róży

Jaki jest przepis na sok z dzikiej róży? Banalnie prosty! Do jego przygotowania potrzebny będzie kilogram owoców i tyle samo wody. Owoce należy wrzucić do wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż zmiękną, nie dopuszczając przy tym do wrzenia. Po odcedzeniu, owoce należy ponownie zalać wodą – tym razem o połowę mniejszą objętością, czyli pół litra – i dodać odrobinę soku z cytryny. Na koniec, obydwa wywary wystarczy ze sobą wymieszać i rozlać do butelek.

źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    Suzke Czerwiec 10, 2019

    Dzika róża w dawnych czasach była stosowana bardzo czesto w domowej medycynie i w dzisiejszych czasach wraca do łask. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego.

    Poza tym najzwyczajniej w świecie dzika róża jest pyszna. Na przykład w formie marmolady 🙂

    Suszone owoce dzikiej róży można kupić w tym sklepie z przyprawami https://planteon.pl

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach