Wednesday, September 11, 2024
Home / Kuchnia  / Dzień Smaku w Dzień Kobiet

Dzień Smaku w Dzień Kobiet

Spędź ten dzień z ulubionym daniem, powalającym deserem i lampką dobrego wina.

Pizza z kurczakiem i rukolą to zdecydowanie damska wersja tego dania | fot. materiały prasowe

Dzień Kobiet można spędzić na wiele sposobów. My podsuwamy jeden z  najprzyjemniejszych – relaks z ulubionym daniem, powalającym deserem i lampką dobrego wina. Oto nasze kulinarne propozycje na 8 marca

Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą

Pizza z kurczakiem i rukolą to zdecydowanie damska wersja tego dania | fot. materiały prasowe

Pizza z kurczakiem i rukolą to zdecydowanie damska wersja tego dania | fot. materiały prasowe

Składniki dla 4 porcji:

– 400 g piersi z kurczaka
– 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
– 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego np. Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43 proc. zawartości soli)

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli), pieprzem i curry. Kurczaka podsmażyć
w powlekanej patelni. Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego (lub sosu sojowego „less salt“), pieprzem  i cukrem. Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać parmezanem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik
z termoobiegiem 180°C) i piec w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki, ułożyć na pizzy, skropić resztą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu sojowego „less salt“) i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania.

Flan pomarańczowy z tabasco

Ten deser rozpływa się w ustach | fot. materiały prasowe

Ten deser rozpływa się w ustach | fot. materiały prasowe

Składniki dla 8 porcji:

– 1¼ szklanki cukru kryształu
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka śmietany kremówki (30 proc.)
– 6 żółtek
– 4 jajka
– 4 łyżeczki sosu Tabasco® Brand Green Pepper
– ¼ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 160°C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzej 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż do stopienia się cukru. Nieustannie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelej karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylaj naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstaw.
W 2-litrowym rondlu podgrzej mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie w średniej misce ubij żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlej gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodaj zielony sos Tabasco i ekstrakt z pomarańczy. Umieść miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlej gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piecz przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty. Masę w pucharkach piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z kąpieli wodnej i ustaw na kratce. Ostudź do temperatury pokojowej. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem szybko odwróć flan na półmisek.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ