Dzień sernika: Sernik baskijski – Najbardziej Kremowe Ciasto
Sernik baskijski – co to właściwie jest?

Sernik baskijski – Najbardziej kremowe ciasto /fot. Aleksandra Gencheva / Unsplash
Sernik baskijski to deser, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Znany również jako „Basque Burnt Cheesecake”, ten wyjątkowy sernik charakteryzuje się spieczonym, karmelizowanym wierzchem i niesamowicie kremowym wnętrzem. Co to dokładnie sernik baskijski? To ciasto, które nie ma spodu, a jedynie olbrzymią warstwę sera. Nazwa pochodzi od Kraju Basków (Hiszpania). To tam, w latach 90., w restauracji ña w San Sebastián powstała jego oryginalna wersja. Sernik baskijski łączy w sobie prostotę wykonania z wyjątkowym smakiem, który zachwyca każdego, kto go spróbuje
Sernik baskijski – przepis
Przepis na sernik baskijski jest stale modyfikowany i ulepszany na różnych blogach kulinarnych. My zaserwujemy ci nasz oryginalny i bardzo prosty przepis na puszysty sernik baskijski. Aby go przygotować, wystarczy zaledwie kilka składników: twarożek, lub serek śmietankowy (ten drugi sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej kremowy), jaja, śmietanka i cukier, lub tak jak w naszym przepisie – czekolada. Naszym zdaniem jest to najlepszy przepis na sernik baskijski
Polecamy:
Fit słodycze – Tłusty Czwartek, a co później?
Puszysty sernik baskijski z twarogu
Składniki:
- 1 kg serka śmietankowego (twarożek lub Philadelphia)
- 300 g cukru
- 5 dużych jajek
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Przygotowanie składników:
◦ Wyjmij wszystkie składniki z lodówki na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Ułatwi to ich mieszanie i zapewni jednolitą konsystencję ciasta, co sprawi że sernik baskijski będzie puszysty.
2. Rozpuszczanie czekolady:
◦ W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść czekoladę, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Odstaw ją do lekkiego przestudzenia.
3. Przygotowanie formy:
◦ Rozgrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
◦ Przygotuj okrągłą formę o średnicy około 23 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, zostawiając wystarczająco dużo papieru, aby wystawał poza krawędzie formy (papier będzie pomagał wyjąć sernik baskijski z formy, aby nie naruszyć warstwy z twarogu).
4. Mieszanie składników:
◦ W dużej misce ubij ser śmietankowy z cukrem, aż masa będzie gładka i puszysta.
◦ Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
◦ Wlej śmietanę kremówkę i dodaj mąkę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używasz). Mieszaj, aż składniki się połączą.
◦ Aby sernik baskijski był puszysty, powoli wlej przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę do masy serowej, delikatnie mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
5. Pieczenie:
◦ Wlej ciasto do przygotowanej formy.
◦ Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż wierzch ciasta będzie ciemnozłoty i lekko przypalony, a środek wciąż lekko płynny (możesz sprawdzić to za pomocą patyczka)
◦ Po upieczeniu, pozostaw sernik w formie do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłódź go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
6. Podanie:
◦ Przed podaniem wyjmij sernik z lodówki i delikatnie zdejmij papier do pieczenia.
◦ Pokrój na kawałki i zjedz swój puszysty sernik baskijski z twarogu ◦
Zobacz także:
Cynamonki – jak zrobić? Słodka przekąska na jesień
Czekoladowy sernik baskijski
Nasz przepis na sernik baskijski czekoladowy można dowolnie modyfikować. Jeśli jesteś fanką białej czekolady, także możesz jej użyć. Jeśli planujesz zrobić sernik baskijski z białą lub mleczną czekoladą, polecamy nie używać cukru do ciasta, lub dodać minimalną ilość, żeby sernik wyszedł „dobry, taki nie za słodki”.
Sernik baskijski pistacjowy
Poza klasyczną wersją, możesz przygotować pistacjowy sernik baskijski. Kawałki pistacji możesz wrzucić do masy, aby po upieczeniu delikatnie chrupała. Najlepiej użyć solonych pistacji, które przełamią słodkość sernika. Polecamy także zaopatrzyć się w spread pistacjowy i gdy sernik baskijski się upiecze, posmarowanie górnej części. Na tak przygotowany szczyt sernika możesz nałożyć ulubione owoce, lub inne dodatki. Pistacjowy sernik baskijski to świetna alternatywa dla klasycznego sernika.