Thursday, March 30, 2023
Home / Kuchnia  / Przepisy  / Dzień Owsianki – top 3 przepisy na rozgrzewającą owsiankę

Dzień Owsianki – top 3 przepisy na rozgrzewającą owsiankę

Na mleku, na wodzie, pieczona, gotowana. Na słodko, na słono. Owsianka. Jaką lubicie najbardziej?

owsianka gotowana z dynią

Owsianka gotowana z karmelizowaną dynią i orzechami / fot. materiały prasowe

Jej rekordowa porcja ważyła 1 814 kilogramy i została przygotowana w 2018 roku przez Polaków z ponad 200 litrów mleka. Choć jej przyrządzenie jest niezwykle proste, to doskonały sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, bo o niej mowa, już 10 października obchodzi swoje święto. Jak ją przygotować, żeby dodatkowo rozgrzała nas podczas chłodnych jesiennych dni?

Owsianka na śniadanie

Owsianka jest jedną z najczęściej wybieranych opcji śniadaniowych. Przyrządza się ją szybko, a dodanie zaledwie kilku składników sprawia, że jest zbilansowanym posiłkiem dla każdego. Oprócz walorów smakowych ma prozdrowotne właściwości. Płatki owsiane zawierają beta-glukan, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Są również bogate w witaminy z grupy B oraz E, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, co jest szczególnie ważne w sezonie jesiennym. Ponadto obecność magnezu w płatkach to kolejny dowód na to, że powinny znaleźć się one w diecie osób przepracowanych i przemęczonych.

 

Zobacz też: Owsianka czyni cuda (okiem psychoterapeutki)

 

Owsianka – przepisy

Ciepły, rozgrzewający posiłek jest idealnym pomysłem na śniadanie w chłodny poranek. Jako dodatki warto wykorzystywać sezonowe owoce, orzechy i przyprawy korzenne, by rozgrzać organizm. Zobacz najlepsze trzy przepisy na jesienne owsianki.

Owsianka pieczona – z malinami i czekoladą

owsianka pieczona czekoladowa z malinami

Owsianka pieczona z malinami i czekoladą / fot. materiały prasowe

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
300 g malin
250 ml mleka (np. Mazurski Smak 3,2%)
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 jajka

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Płatki owsiane, mleko, cukier, kakao i jaja mieszamy w misce. Następnie wkładamy w masę maliny, zostawiając trochę do posypania wierzchu. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czekoladę siekamy. Owsiankę posypujemy czekoladą i pozostałymi malinami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Owsianka gotowana – z karmelizowaną dynią i orzechami

Składniki:
1 szklanka mleka (np. Łaciate 3,2% )
5 łyżek płatków owsianych górskich
pół łyżeczki mielonego cynamonu
kawałek dyni
1 łyżeczka masła (np. ekstra Łaciate)
cukier lub miód do smaku
sok z cytryny według uznania
łyżka orzechów włoskich
1 mała, słodka pomarańcza
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier. Wszystko przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.
W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, cynamon i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy pokruszonymi orzechami i kawałkami pomarańczy.

 

Zobacz też: Sezonowe superfoods

 

Pieczona owsianka z gruszką

owsianka pieczona z gruszką

Pieczona owsianka z gruszką / fot. materiały prasowe

Składniki:
⅔ szklanki płatków owsianych
garść orzechów laskowych
3 łyżki dżemu
1 jajko
¼ szklanki jogurtu pitnego naturalnego
2 łyżki rozpuszczonego masła (np. ekstra Łaciate)
½ szklanki mleka (np. Łaciate 3,2%)
2 gruszki
1 łyżka miodu
migdały
cynamon

Przygotowanie:
Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem. Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy. Do kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały. Zapiekamy ok. 35 minut w temp 180⁰C. Podajemy na ciepło.
Więcej przepisów na pożywne owsianki z różnymi dodatkami znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

 

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ