Krem z dyni
Coraz częściej na polskich stołach zaczyna gościć dynia, wcześniej nieco niedoceniana. Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru.

Krem z dyni / fot. materiał prasowy
Coraz częściej na polskich stołach zaczyna gościć dynia, wcześniej nieco niedoceniana. Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru. Jak wynika z raportu Foodpanda.pl, serwisu do zamawiania jedzenia przez internet, dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się ją zarówno na ostro, jak i słodko.
Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – łagodnym i pikantnym.
Krem z dyni o dwóch obliczach
Potrzebujemy:
– Dynia (średniej wielkości)
– 4 duże ziemniaki
– 2 szklanki wody
Dodatkowo do wersji słodkiej:
– 2 szklanki mleka (może być również mleczko kokosowe)
– 2-3 łyżki cukru trzcinowego
– Cynamon
– Gałka muszkatołowa
Dodatkowo do wersji pikantnej:
– 1 łyżka curry
– Kawałek świeżo startego imbiru
– 1 łyżka ostrej papryki (chilli)
– Śmietana
Przygotowanie:
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę. Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku. Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.(źródło: materiał prasowy)
Smacznego!