Saturday, May 15, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Krem z dyni

Krem z dyni

Coraz częściej na polskich stołach zaczyna gościć dynia, wcześniej nieco niedoceniana. Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru.

Krem z dyni / fot. materiał prasowy

Krem z dyni / fot. materiał prasowy

Coraz częściej na polskich stołach zaczyna gościć dynia, wcześniej nieco niedoceniana. Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru. Jak wynika z raportu Foodpanda.pl, serwisu do zamawiania jedzenia przez internet, dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się ją zarówno na ostro, jak i słodko.

Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – łagodnym i pikantnym.

Krem z dyni o dwóch obliczach

Krem z dyni / fot. materiał prasowy

Krem z dyni / fot. materiał prasowy

Potrzebujemy:

– Dynia (średniej wielkości)

– 4 duże ziemniaki

– 2 szklanki wody

Dodatkowo do wersji słodkiej:

– 2 szklanki mleka (może być również mleczko kokosowe)

– 2-3 łyżki cukru trzcinowego

– Cynamon

– Gałka muszkatołowa

Dodatkowo do wersji pikantnej:

– 1 łyżka curry

– Kawałek świeżo startego imbiru

– 1 łyżka ostrej papryki (chilli)

– Śmietana

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę. Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku. Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.(źródło: materiał prasowy)

Smacznego!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach