Thursday, December 5, 2024
Home / Kultura  / Recenzje  / Kobieca rola w historii Polski – nie taka oczywista

Kobieca rola w historii Polski – nie taka oczywista

Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość. Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie.

Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski / fot. materiały prasowe

Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi

Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość.
Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie / fot. materiały prasowe

Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.

Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.

NIESAMOWITA ZARADNOŚĆ, WYŚMIENITE POTRAWY, JEDYNY W SWOIM RODZAJU SMAK / fot. materiały prasowe

Aleksandra Zaprutko-Janicka – Krakowska historyczka i publicystka, współzałożycielka „Ciekawostek historycznych”. Autorka ponad 200 artykułów popularnonaukowych. Autorka bestsellerowej „Okupacji od kuchni. Kobiecej sztuki przetrwania”, pierwszej książki o kulinarnej zaradności Polek w czasie II wojny światowej oraz „Piękna bez konserwantów. Sekretów urody naszych prababek”, w której zdradziła jak Polki dbały o siebie w dwudziestoleciu międzywojennym. W 2017 roku ukazała się jej najnowsza książka, zatytułowana „Dwudziestolecie od kuchni”, w której kontynuuje temat niezawodnych trików naszych prababek, odkrywając jednocześnie źródła swojej unikatowej wiedzy.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ