Tuesday, March 25, 2025
Home / Kuchnia  / Dubajska czekolada – Jak zrobić ją w domu? Przepis

Dubajska czekolada – Jak zrobić ją w domu? Przepis

Smak luksusu

Dubajska czekolada

Dubajska czekolada – Jak zrobić ją w domu? Przepis / fot. Freepik

Dubajska czekolada – co to takiego? Ten wyjątkowy deser jest inspirowany orientem i… luksusem. W ostatnim sezonie, podbił serca miłośników słodyczy na całym świecie. Skąd pochodzi dubajska czekolada? Nazwa nawiązuje do miasta Dubaj, jednak w rzeczywistości jest to miks kulturowy, a nie tradycyjny deser z tamtych stron.

 

 

Można powiedzieć, że ten specjał jest nowoczesnym trendem, który ma łączyć w sobie luksus i bogactwo smaków charakterystyczne dla tamtejszej kultury. Co takiego ma w sobie dubajska czekolada? Definicja mówi, że deser ten składa się z ciasta kataifi, czekolady i dużej ilości pistacji. Z zewnątrz wygląda jak zwykła, gruba tabliczka czekolady, jednak po przełamaniu ukazuje się środek, gęsto wypełniony zieloną warstwą słodkiego nadzienia. Brzmi bogato?

Dubajska czekolada – składniki

Dubajska czekolada pistacje, czekolada, kataifi / fot. Freepik

 

Składniki dubajskiej czekolady nawiązują do arabskich smaków. Nie można tutaj pominąć ciasta kataifi. W dubajskiej czekoladzie stanowi ono główny składnik nadzienia. Kataifi to rodzaj bardzo cienkiego ciasta, przypominającego nitki makaronu, które jest popularne w kuchni bliskowschodniej, tureckiej i greckiej. Powstaje z mąki pszennej, wody i odrobiny soli, a jego charakterystyczna struktura nadaje deserom niepowtarzalną konsystencję. Pistacje w dubajskiej czekoladzie są drugim niezastąpionym składnikiem. Nadają jej wyrazisty smak i charakterystyczną, zieloną barwę. Na koniec sama czekolada – bez której przygotowanie tego deseru byłoby niemożliwe. Im lepsza będzie czekolada, tym lepszy rezultat końcowy. Można użyć mlecznej, deserowej lub ciemnej. Poza tymi trzema składnikami, czekolada dubajska często jest ozdabiana złotą polewą lub innymi dodatkami: orzechami, suszonymi owocami, cynamonem, czy jadalnymi kwiatami.

 

Polecamy:

„Jestem kontrowersyjną narkomanką, bo mam się dobrze i niczego nie żałuję” – Czyli o tym, jak narkotyki stają się narzędziem pracy

 

Przepis na domową dubajską czekoladę krok po kroku

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Aliain (@alonaloewen)

 

Przygotowanie dubajskiej czekolady w domu jest możliwe i wcale nie tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Najważniejsze są odpowiednie proporcje i składniki dobrej jakości. Domowa dubajska czekolada musi być przygotowywana w odpowiednio elastycznej foremce, która pozwoli na wyjęcie deseru w całości po jego zastygnięciu. Jak zrobić dubajską czekoladę? Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 200g ciemnej lub mlecznej czekolady
  • 100g pasty z pistacji
  •  50g ciasta kataifi
  • 20g masła

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj ciasto kataifi na drobne i krótkie nitki
  2. Rozgrzej masło na patelni, a gdy się roztopi, dodaj ciasto kataifi cały czas mieszając
  3. Smaż dopóki ciasto nie zrobi się brązowe i chrupkie (ok 5 minut)
  4. W osobnym pojemniku pokrusz czekoladę i roztop ją na równą, aksamitna masę
  5. Do foremki w kształcie czekolady nalej pół roztopionej wcześniej tabliczki, rozprowadź równo po całym dnie foremki.
  6. Włóż foremkę do lodówki in poczekaj aż czekolada stwardnieje
  7. Pastę pistacjową połącz z przygotowanym ciastem kataifi, następnie rozprowadź na warstwie czekolady w foremce
  8. Drugą warstwę czekolady nałóż na koniec, tak żeby nadzieje było całkowicie przykryte. Wyrównaj czekoladę.
  9. Foremkę włóż do lodówki lub zamrażarki na ok 1-2 godziny, aż wszystkie składniki stwardnieją

 

Zobacz także:

„Ona była żmiją.” O kobiecie, która miała plan

 

Jak podawać i przechowywać dubajską czekoladę?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Cacao Chocolate & Coffee (@thecacao.co)

 

Jak podawać dubajską czekoladę? Możesz zjeść ją tak, jak zwykłą tabliczkę czekolady, lub podzielić na kostki i podawać z dodatkami. Najlepsze dodatki do dubajskiej czekolady to takie, które nie nadadzą deserowi dodatkowego obciążenia. Sama czekolada jest bardzo kaloryczna i słodka, dobrym pomysłem jest więc połączenie jej z lekko kwaśnymi owocami, lub musem/sosem. Przechowywanie dubajskiej czekolady zależy od jej składu. Ciasto kataifi chłonie wilgoć i może zmienić konsystencję, a pasta pistacjowa, jeśli jest świeża, może się zepsuć. Najlepiej więc trzymać dubajską czekoladę w lodówce, wtedy może zachować świeżość od 7 do 10 dni. W zamrażarce, będzie to nawet do 3 miesięcy.

Na co dzień pasjonatka krakowskiego środowiska muzycznego, wokalistka i producentka. Dziennikarstwo ma we krwi, a jak zwykła mawiać, z genami nie wygrasz.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ