Drożdżówka z wiśniami i orzechową kruszonką
Drożdżowe ciasto jest genialnym pomysłem na jesienny deser. Szybkie, proste, a na dodatek smaczne!

Puszysta drożdżówka z wiśniami idealnym pomysłem na deser, fot. vegelicious.net
Czas na deser! Wegańskie ciasto drożdżowe z wiśniami, obsypane chrupiącą orzechową kruszonką będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Wiśnie można zastąpić śliwkami, w końcu śliwkowy sezon w pełni. Przepis pochodzi z bloga vegelicious.net
Składniki:
– 50g drożdży
– 3/4 szkl. cukru
– 1 łyżka + 4 szkl. + 1 łyżka + 1 łyżka mąki tortowej
– 1 szkl. napoju sojowego
– 1/3 szkl. + 1 łyżka oleju roślinnego
– 1/3 łyżeczki soli
– 2 szkl. wydrylowanych wiśni
– 2 łyżki mąki z orzechów arachidowych
– 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Drożdże kruszymy w misce i mieszamy z 3/4 szklanki cukru, zostawiamy na 5 minut aż się rozpuszczą. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i dolewamy podgrzany napój sojowy. Mieszamy ponownie, miskę przykrywamy szmatką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy 1/3 szkl. oleju, sól i 4 szkl. mąki i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką (powinno wystarczyć około 1 łyżki), ponownie przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 15 minut.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy i wałkujemy tak, żeby uzyskać prostokąt o wielkości dużej blachy do pieczenia. Przekładamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie robimy na wierzchu dołki (np. palcem) i w każdym układamy jedną wiśnię. Mieszamy jeszcze razem mąkę z orzechów arachidowych (mogą być też bardzo drobno posiekane orzechy), brązowy cukier, łyżkę zwykłej mąki i łyżkę oleju i tak przygotowaną kruszonką posypujemy wiśnie. Pieczemy około godziny w 190 stopniach, aż wierzch lekko się zezłoci.
Smacznego!