Dorota Wellman i Paulina Młynarska o sałatach z sosem vinaigrette
Paulina Młynarska i Dorota Wellman w książce "Kalendarzyk małżeński" dzielą się nie tylko życiowymi przemyśleniami, ale i przepisami.

Sałata "Zielono mi" / fot. fotolia
Paulina Młynarska i Dorota Wellman w książce „Kalendarzyk małżeński” dzielą się nie tylko życiowymi przemyśleniami, ale i przepisami.
Oto dwa przepisy, których głównym bohaterem jest SOS VINAIGRETTE
PAULINA MŁYNARSKA: Sos vinaigrette. Do sałaty sałatek i warzyw sezonowych. W wersji klasycznej robimy go z oleju, octu winnego i odrobiny musztardy z Dijon, a przyprawiamy jedynie szczyptą soli i pieprzu. Proporcje są takie: trzy porcje oleju, dwie octu i jedną musztardy. Po wymieszaniu konsystencja powinna być jednorodna, leciutko zawiesista. (…) Sama rzadko przyrządzam sos w ten sposób, bo lubię gdy jest lekko słodkawy. Moja tajemnica to łyżka syropu z czarnej porzeczki i ząbek czosnku lub drobniutko posiekanej cebulki szalotki.
PRZEPIS PAULINY MŁYNARSKIEJ:
Francuska sałatka z cykorii z serem pleśniowym i orzechami
– 4 kolby cykorii
– 100 g sera pleśniowego (dającego się pokruszyć)
– 100 g orzechów włoskich
– sos vinaigrette
Cykorię pokroić, orzechy sparzyć i odsączyć, ser pokruszyć. Dodać sos i wymieszać. Podawać natychmiast.
DOROTA WELLMAN: Wyglądam jakbym mogła zjeść świniaka z raciczkami, a ja najbardziej lubię zielone. Mogłabym jeść sałaty na okrągło. Zawsze mam pod ręką oliwę ocet balsamiczny, sos z granatów, cytrynę czosnek. Sos robi się błyskawicznie.sałaty kupuje na targu lub w moim ulubionym sklepie na Ursynowie szukam ciekawych odmian (spróbujcie sałaty musztardowej).
PRZEPIS DOROTY WELLMAN:
Sałata „Zielono mi”
– mix sałat: lodowa, masłowa, rzymska, endywia, cykoria, rukola, roszponka itd. – kto co lubi!
– pomidory, ogórki, świeże awokado, papryka
– kulki mozzarelli
– szynka dojrzewająca ( nie musi być parmeńska) lub wędzony kurczak
– uprażone pestki dyni, słonecznika i orzechy laskowe
– winegret na oleju z orzechów
Sałaty porwać i ułożyć fantazyjnie w misce. Pokroić świeże warzywa (zachować pestkę awokado i wrzucić ją do warzyw – wtedy awokado nie ściemnieje), rozłożyć kulki mozzarelli, szynkę skręcić w fantazyjne kwiaty, polać winegretem i posypać pestkami. Podawać z bagietką.