Wednesday, March 26, 2025
Home / Kuchnia  / Dorota Wellman i Paulina Młynarska o sałatach z sosem vinaigrette

Dorota Wellman i Paulina Młynarska o sałatach z sosem vinaigrette

Paulina Młynarska i Dorota Wellman w książce "Kalendarzyk małżeński" dzielą się nie tylko życiowymi przemyśleniami, ale i przepisami.

Sałata "Zielono mi"

Sałata "Zielono mi" / fot. fotolia

Paulina Młynarska i Dorota Wellman w książce „Kalendarzyk małżeński” dzielą się nie tylko życiowymi przemyśleniami, ale i przepisami.

Oto dwa przepisy, których głównym bohaterem jest SOS VINAIGRETTE

PAULINA MŁYNARSKA: Sos vinaigrette. Do sałaty sałatek i warzyw sezonowych. W wersji klasycznej robimy go z oleju, octu winnego i odrobiny musztardy z Dijon, a przyprawiamy jedynie szczyptą soli i pieprzu. Proporcje są takie: trzy porcje oleju, dwie octu i jedną musztardy. Po wymieszaniu konsystencja powinna być jednorodna, leciutko zawiesista. (…) Sama rzadko przyrządzam sos w ten sposób, bo lubię  gdy jest lekko słodkawy. Moja tajemnica to łyżka syropu z czarnej porzeczki i ząbek czosnku lub drobniutko posiekanej cebulki szalotki.

PRZEPIS PAULINY MŁYNARSKIEJ:

Francuska sałatka z cykorii z serem pleśniowym i orzechami

Francuska sałatka z cykorii z serem pleśniowym i orzechami / fot. fotolia

Francuska sałatka z cykorii z serem pleśniowym i orzechami

– 4 kolby cykorii

– 100 g sera pleśniowego (dającego się pokruszyć)

– 100 g orzechów włoskich

– sos vinaigrette

Cykorię pokroić, orzechy sparzyć i odsączyć, ser pokruszyć. Dodać sos i wymieszać. Podawać natychmiast.

DOROTA WELLMAN: Wyglądam jakbym mogła zjeść świniaka z raciczkami, a ja najbardziej lubię zielone. Mogłabym jeść sałaty na okrągło. Zawsze mam pod ręką oliwę  ocet balsamiczny, sos z granatów, cytrynę  czosnek. Sos robi się błyskawicznie.sałaty kupuje na targu lub w moim ulubionym sklepie na Ursynowie  szukam ciekawych odmian (spróbujcie sałaty musztardowej).

 

 

PRZEPIS DOROTY WELLMAN:

Sałata "Zielono mi"

Sałata „Zielono mi” / fot. fotolia

Sałata „Zielono mi”

– mix sałat: lodowa, masłowa, rzymska, endywia, cykoria, rukola, roszponka itd. – kto co lubi!

– pomidory, ogórki, świeże awokado, papryka

– kulki mozzarelli

– szynka dojrzewająca ( nie musi być parmeńska) lub wędzony kurczak

– uprażone pestki dyni, słonecznika i orzechy laskowe

– winegret na oleju z orzechów

Sałaty porwać i ułożyć fantazyjnie w misce. Pokroić świeże warzywa (zachować pestkę awokado i wrzucić ją do warzyw – wtedy awokado nie ściemnieje), rozłożyć kulki mozzarelli, szynkę skręcić w fantazyjne kwiaty, polać winegretem i posypać pestkami. Podawać z bagietką.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ