Home / Styl życia  / Kuchnia  / Donut – przepis na amerykańskie pączki

Donut – przepis na amerykańskie pączki

Donut (doughnut) to amerykański pączek z charakterystyczną dziurką i ilością kalorii odpowiednią na Tłusty Czwartek. Wypróbuj przepis Miasta Kobiet.

tlusty czwartek

Donut (doughnut) to amerykański pączek z charakterystyczną dziurką i ilością kalorii odpowiednią na Tłusty Czwartek. Wypróbuj przepis Miasta Kobiet

Donut (doughnut) to amerykański pączek z charakterystyczną dziurką i ilością kalorii odpowiednią na Tłusty Czwartek. Wypróbuj przepis Miasta Kobiet

tlusty czwartek

Donut (doughnut) to amerykański pączek z charakterystyczną dziurką i ilością kalorii odpowiednią na Tłusty Czwartek. Wypróbuj przepis Miasta Kobiet, fot.sxc.hu

Przepis na donuts (ang. doughnut lub spolszczona wersja językowa donaty), czyli amerykańskie pączki z charakterystyczną dziurką nie jest trudniejszy od naszych rodzimych oponek czy faworków. Dzięki niezwykle wysokiej ilości kalorii ten przesłodki atrybut hollywoodzkich policjantów, przysmak Homera Simpsona i znak firmowy Donkey Donuts idealnie nadaje się na Tłusty Czwartek. Zamiast więc zastanawiać się jak zrobić pączki, wypróbuj przepis Miasta Kobiet.

Składniki:
40 g świeżych drożdży
1/2 kg mąki
1 szklanka ciepłego mleka
4 łyżki ciepłej wody
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
3 żółtka
60g cukru
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka soku malinowego lub barwnik spożywczy
kolorowa posypka do dekoracji

Jak zrobić pączki „donuts”
Drożdże zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać z łyżką cukru, aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż wytworzy się piana (ok. 10 minut).

Następnie wymieszać w misce wszystkie składniki mikserem: mąkę, cukier, mleko, masło, żółtka, sól i drożdże, aż powstanie jednolita masa przypominająca konsystencją plastelinę.

Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować na grubość ok. 1cm i wycinać za pomocą szklanki pączki – mniejszy otwór wycinamy kieliszkiem. Wycięte krążki znów przykryć i zostawić na kolejne 30 minut.
Smażyć w 170 stopniach po kilka minut z każdej strony.

Cukier puder rozrobić w wodzie lub mleku, aż powstanie z niego lukier. Można zabarwić go sokiem lub barwnikiem spożywczym. Ostudzone pączki ozdobić lukrem i udekorować kolorową posypką.

Z okazji Tłustego Czwartku cała redakcja życzy czytelniczkom portalu Miasto Kobiet – SMACZNEGO!

Oceń artykuł
6 komentarzy

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach