Domek z piernika
Dla tych, którzy mają chwilę czasu przed świętami, mamy przepis na słodki domek z piernika. Przepis jest nieco czasochłonny, ale efekt będzie na pewno spektakularny. Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tłumaczy, jak
Dla tych, którzy mają chwilę czasu przed świętami, mamy przepis na słodki domek z piernika. Przepis jest nieco czasochłonny, ale efekt będzie na pewno spektakularny. Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tłumaczy, jak taki domek wykonać.
Składniki:
CIASTO:
– 700 g mąki
– 220 g melasy
– 220 g cukru
– 220 g masła lub margaryny
– pół opakowania przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
KARMEL DO SKLEJANIA DOMKU:
– 1 szklanka cukru
LUKIER:
– 1/2 kg cukru pudru
– 1 białko
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1,5 łyżki ciepłej wody
DO OZDOBY:
– kilka kolorowych landrynek
– laski cynamonu
– kilka cienkich patyczków
– gwiazdki anyżu
– kolorowe żelki, cukierki
– ozdobne posypki (np. w kształcie śnieżynek)
Wykonanie ciasta:
Mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika. Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy melasę i ucieramy przez ok. 2-3 minuty. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy suche składniki przygotowane wcześniej, ugniatamy ciasto ręką.
SZABLONY I PIECZENIE:
Z rozwałkowanego na ok. 1 cm ciasta formujemy prostokąty (można przygotować własny szablon lub znaleźć gotowy w Internecie): ściany boczne, przednie i dach. Formujemy również podłoże i komin. W ścianach bocznych wycinamy otwory na okna, w przedniej drzwi. Na prostokątach, które będą dachem możemy odbić kształt dachówki. Musimy przygotować również komin, tu niestety nie ma szablonu, sami formujemy bryłkę z ciasta. Całość układamy na dużej, płaskiej blasze wyłożonej folią do pieczenia. W miejscu gdzie wycięliśmy otwory na okna umieszczamy rozgniecione landrynki, które po upieczeniu rozpuszczą się i utworzą szybki. Pierniki pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
SKLEJANIE:
Po upieczeniu pierniki muszą ostygnąć. Po ostygnięciu ciasta układamy podłoże naszego domku na płaskiej powierzchni (taca, deska). Musimy przygotować karmel, który sklei poszczególne elementy naszego domku. W tym celu wsypujemy do garnka szklankę cukru i rozpuszczamy, aż powstanie karmel. Każdą ściankę domku smarujemy z brzegu gorącym karmelem, sklejamy ze sobą poszczególne elementy, zaklejamy ewentualne szparki (jest jeden z bardziej pracochłonnych etapów).
OZDABIANIE:
Wedle uznania: teraz można z kilku gwiazdek anyżu skleić choinkę, następnie przykleić ją do piernikowego podłoża przed domkiem. Możemy też zanurzyć końcówki lasek cynamonu w karmelu i uformować z nich płotek ( poprzeczne belki zrobimy z cienkich gałązek i brązowej nitki).
Teraz trzeba przygotować śnieg z gęstego białego lukru. Ubijamy białko, następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Stopniowo dodajemy cukier puder i ciepłą wodę. Kiedy lukier jest gotowy ozdabiamy dach, komin, ściany, parapety, podłoże, płot, choinkę warstwami lukru, tak, by imitował śnieg. W lukier możemy powtykać kolorowe cukierki, żelki, posypki. Dodatkowo dach można obsypać cukrem pudrem co dodatkowo wzmocni efekt ośnieżenia.
Do domku można wstawić malutką choinkową żaróweczkę i zapalać od czasu do czasu, żeby wprowadzić świąteczny nastrój (jednak nie na długo, żeby nie rozpłynął się karmel.
Zapraszamy: www.sweetandchili.wordpress.com