Sunday, October 6, 2024
Home / Kuchnia  / Domek z piernika

Domek z piernika

Dla tych, którzy mają chwilę czasu przed świętami, mamy przepis na słodki domek z piernika. Przepis jest nieco czasochłonny, ale efekt będzie na pewno spektakularny. Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tłumaczy, jak

Domek z piernika Sweet and chili

Domek z piernika / fot. Sweet and chili

Dla tych, którzy mają chwilę czasu przed świętami, mamy przepis na słodki domek z piernika. Przepis jest nieco czasochłonny, ale efekt będzie na pewno spektakularny. Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tłumaczy, jak taki domek wykonać.

Domek z piernika Sweet and chili

Domek z piernika / fot. Sweet and chili

Składniki:

CIASTO:

– 700 g mąki

– 220 g melasy

– 220 g cukru

– 220 g masła lub margaryny

– pół opakowania przyprawy do piernika

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1/2 łyżeczki soli

KARMEL DO SKLEJANIA DOMKU:

– 1 szklanka cukru

LUKIER:

– 1/2 kg cukru pudru

– 1 białko

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1,5 łyżki ciepłej wody

DO OZDOBY:

– kilka kolorowych landrynek

– laski cynamonu

– kilka cienkich patyczków

– gwiazdki anyżu

– kolorowe żelki, cukierki

– ozdobne posypki (np. w kształcie śnieżynek)

Wykonanie ciasta:

Mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika. Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy melasę i ucieramy przez ok. 2-3 minuty. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy suche składniki przygotowane wcześniej, ugniatamy ciasto ręką.

SZABLONY I PIECZENIE:

Z rozwałkowanego na ok. 1 cm ciasta formujemy prostokąty (można przygotować własny szablon lub znaleźć gotowy w Internecie): ściany boczne, przednie i dach. Formujemy również podłoże i komin. W ścianach bocznych wycinamy otwory na okna, w przedniej drzwi. Na prostokątach, które będą dachem możemy odbić kształt dachówki. Musimy przygotować również komin, tu niestety nie ma szablonu, sami formujemy bryłkę z ciasta. Całość układamy na dużej, płaskiej blasze wyłożonej folią do pieczenia. W miejscu gdzie wycięliśmy otwory na okna umieszczamy rozgniecione landrynki, które po upieczeniu rozpuszczą się i utworzą szybki. Pierniki pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

SKLEJANIE:

Po upieczeniu pierniki muszą ostygnąć. Po ostygnięciu ciasta układamy podłoże naszego domku na płaskiej powierzchni (taca, deska). Musimy przygotować karmel, który sklei poszczególne elementy naszego domku. W tym celu wsypujemy do garnka szklankę cukru i rozpuszczamy, aż powstanie karmel. Każdą ściankę domku smarujemy z brzegu gorącym karmelem, sklejamy ze sobą poszczególne elementy, zaklejamy ewentualne szparki (jest jeden z bardziej pracochłonnych etapów).

OZDABIANIE:

Wedle uznania: teraz można z kilku gwiazdek anyżu skleić choinkę, następnie przykleić ją do piernikowego podłoża przed domkiem. Możemy też zanurzyć końcówki lasek cynamonu w karmelu i uformować z nich płotek ( poprzeczne belki zrobimy z cienkich gałązek i brązowej nitki).

Teraz trzeba przygotować śnieg z gęstego białego lukru. Ubijamy białko, następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Stopniowo dodajemy cukier puder i ciepłą wodę. Kiedy lukier jest gotowy ozdabiamy dach, komin, ściany, parapety, podłoże, płot, choinkę warstwami lukru, tak, by imitował śnieg. W lukier możemy powtykać kolorowe cukierki, żelki, posypki. Dodatkowo dach można obsypać cukrem pudrem co dodatkowo wzmocni efekt ośnieżenia.

Do domku można wstawić malutką choinkową żaróweczkę i zapalać od czasu do czasu, żeby wprowadzić świąteczny nastrój (jednak nie na długo, żeby nie rozpłynął się karmel.

Zapraszamy: www.sweetandchili.wordpress.com

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ