
fot. Freepik
Trudno wyobrazić sobie bez niego nowoczesną kuchnię! Blender to jedno z najważniejszych urządzeń, które pomagają przygotować różnorodne potrawy i zupy, a także – zdrowe napoje, jak koktajle czy smoothie
Chociaż zakup blendera wydaje się oczywistością, dobrze świadomie podejść do wyboru konkretnego modelu – tak by spełnił wszystkie najważniejsze potrzeby.
Rodzaje blenderów – który będzie najlepszy?
Myśląc o tym, jaki rodzaj blendera najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni, warto precyzyjnie odpowiedzieć na pytanie, do czego będziemy go najczęściej używać. Czy do przygotowania zup i sosów, do kawy mrożonej czy do zdrowych koktajli, które najchętniej zabralibyśmy ze sobą na trening, czy do pracy? Znając odpowiedź na to pytanie, możemy zastanowić się, który z rodzajów blendera będzie dla nas właściwy. Wybór jest spory, bo mamy do dyspozycji:
• Blender ręczny – mały, wygodny i poręczny. Świetnie sprawdza się do przygotowania zup, sosów, jedzenia dla dzieci. Zazwyczaj posiada silnik o nieco mniejszej mocy niż blender kielichowy, czyli 300–900 W.
• Blender kielichowy – większy, pozwala przygotować zatem większe porcje. Sprawdzi się przy przygotowywaniu kawy mrożonej, koktajli czy smoothie dla kilku osób. Cechuje się zazwyczaj większą mocą silnika niż blender ręczny – może osiągać nawet 1800 W, co pozwala na przygotowanie ulubionych potraw w znacznie krótszym czasie!
• Blender sportowy – to stosunkowa nowość na rynku. Jest raczej niewielki, pozwala przygotować porcję smoothie lub koktajlu dla jednej osoby. Ciekawą innowacją jest jednak dołączony do urządzenia pojemnik-bidon, który pozwala wziąć ze sobą przygotowany w blenderze napój bez konieczności przelewania do innej butelki. Najczęściej moc silnika tego rodzaju blendera oscyluje wokół 300 W.
Co wziąć pod uwagę, wybierając blender?
Skoro wiemy już, spośród jakich blenderów możemy wybierać, czas przyjrzeć się dokładnie najważniejszym aspektom specyfikacji, które dobrze uwzględnić, wybierając dobry blender do kuchni. Oto jedne z najważniejszych cech, jakimi powinniśmy się kierować, podejmując decyzję o zakupie tego typu urządzenia:
• Moc: im większa, tym dokładniej będziemy mogli rozdrobnić produkty spożywcze, z których przygotowujemy sosy, zupy lub napoje. Przy wyższych jej wartościach poradzimy sobie także z twardszymi warzywami! Oczywiście, jeśli przygotowujemy głównie zupki dla dzieci z miękkich warzyw lub sos pomidorowy do ulubionych potraw, wysoka moc nie będzie priorytetem przy zakupie blendera.
• Wygląd: wbrew pozorom to ważny aspekt – dobrze, jeśli pasuje wizualnie do pozostałych sprzętów, zwłaszcza jeśli planujemy przechowywać blender na widoku.
• Sposób czyszczenia: w zależności od konstrukcji sposób czyszczenia blendera może się różnić: dobrze wybrać taki, który pozwala na łatwe zachowanie czystości, na przykład przez mycie komponentów urządzenia w zmywarce.
• Dodatkowe akcesoria: zdarzają się bardziej rozbudowane urządzenia, wyposażone w dodatkowe akcesoria, pozwalające osiągnąć ciekawsze rezultaty w kuchni. Mogą być to na przykład szatkownice alb bidony.
• Wymienne końcówki: pozwalają na znajdowanie coraz to nowych zastosowań blendera. Ubijanie piany? Nie ma problemu!
• Zabezpieczenia: dobrze wybierać urządzenia, które mają odpowiednie zabezpieczenia – zwłaszcza w przypadku blenderów kielichowych. To nie tylko większy komfort użytkowania, ale też gwarancja porządku w kuchni – szczególnie w kontekście zawartości pryskającej na wszystkie strony.
Jak widać decyzja, jakie urządzenie do kuchni wybrać, nie jest prostym zadaniem. Dobrze porównać wiele modeli, przeglądając blendery MediaMarkt i kierując się zarówno parametrami, jak i opiniami użytkowników, które mogą okazać się wartościową wskazówką.