Friday, October 4, 2024
Home / PARTNER MK  / Dlaczego warto wykorzystać makaron w swojej kuchni?

Dlaczego warto wykorzystać makaron w swojej kuchni?

Zawsze warto go mieć w pogotowiu

Makaron

fot. Pixabay

Mało kto z nas może poszczycić się nadwyżkami czasu. Przytłoczeni obowiązkami, ciągle jesteśmy w biegu, co często odbija się na jakości tego, co jemy. Coraz częściej jemy byle jak, byle szybko. Gdy chcemy się zdrowiej odżywiać, a jednocześnie zależy nam, aby dania były smaczne, ale nie czasochłonne, warto sięgnąć po wszechstronny produkt bazowy, jakim jest makaron

 

Makaron — jeden produkt, wiele możliwości

Chyba żaden produkt zbożowy nie występuje w tak bogatym wachlarzu typów, kolorów, i rodzajów! Zasadniczo, do jego produkcji wykorzystuje się mąkę oraz wodę, jednakże wykorzystuje się przeróżne rodzaje mąk, począwszy od pszennych, żytnich, przez sojowe, po mąkę kukurydzianą, ryżową, a nawet mąki pozyskane z roślin strączkowych (grochu czy soczewicy). Do niektórych makaronów dodaje się jaja kurze, dzięki czemu produkt ten zyskuje na twardości i kolorze. Rozmaite kolory uzyskuje się poprzez dodatek składników takich jak m.in. szpinak (kolor zielony), pomidory czy marchew (kolor czerwony), a nawet barwnik pozyskany z mątwy (kolor czarny).

Makaron

fot. Pixabay

 

Bez wątpienia cechuje go uniwersalność. Wspaniale komponuje się z przeróżnymi sosami, znakomicie sprawdza się w zapiekankach, czy sałatkach. Bywa wykorzystywany również w daniach na słodko. Jest nie tylko smaczny, sycący i niedrogi, ale też szybki w przygotowaniu — co czyni go produktem typu must have w kuchni dla zabieganych!

Czy to prawda, że makaron tuczy?

Wokół produktów zawierających dużą ilość węglowodanów, takich jak makarony czy ziemniaki, narosło sporo mitów o ich rzekomym negatywnym wpływie na sylwetkę. Czy rzeczywiście pasty możemy zaliczyć do produktów tuczących? Otóż makarony same w sobie zaliczają się do pokarmów o umiarkowanej kaloryczności.

 

Kaloryczność, to kwestia tego, z czym je podamy. Danie makaronowe z lekkim pesto i warzywami na parze nie zachwieje naszym bilansem kalorycznym, co innego potrawa na bazie makaronu z tłustym sosem śmietanowym, obficie posypana serem żółtym. Przy odpowiednim dobraniu dodatków i umiarze w wielkości porcji, dania z makaronem mogą być dietetyczne. Dbając o linię, warto sięgnąć po makarony pełnoziarniste, które zawierają więcej błonnika, i mają niższy indeks glikemiczny niż makarony z mąki białej.

Różne dania z makaronów

Makaron znakomicie będzie się komponować  tak z warzywami, jak i różnymi rodzajami mięs (kurczak, tuńczyk czy też mięso mielone). Stanowi również znakomity dodatek do zup, przy czym należy gotować go osobno, a nie z zupą, co pomoże uniknąć rozgotowania.

Spaghetti, lasagne, penne a może faszerowane makaronowe muszelki, czyli cannelloni? Możliwości jest mnóstwo. Jako że makaron gotuje się zaledwie kilka-kilkanaście minut, jest idealny do dań na szybko. W połączeniu z jogurtem, twarożkiem czy owocami może stanowić znakomitą opcję na śniadanie oraz na posiłek przed bądź po treningu.

 

Różnorodność sprawia, że wśród makaronów każdy znajdzie coś dla siebie — nawet osoby z celiakią czy nietolerancją glutenu, ponieważ wiele rodzajów makaronów jest bezglutenowych!

Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk
TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ