Dlaczego warto używać oleju kokosowego?
W kuchni, na odchudzanie i piękne włosy. Jak wybrać najlepszy?

Na rynku dostępne są bardzo różne produkty, dlatego zawsze należy dokładnie czytać ich składy i kupować u zaufanych producentów oleju kokosowego / fot. Unsplash / Alexandra Gorn
Olej kokosowy to bogactwo witamin i minerałów. Dzięki swoim właściwościom nadaje się zarówno do pielęgnacji włosów czy skóry, jak również jest doskonały w walce z nadprogramowymi kilogramami. Przy jego zakupie, warto kierować się jednak rozsądkiem, bowiem olej olejowi nierówny i często można paść ofiarą oszustwa. W niniejszym artykule podpowiemy, jakie jeszcze zastosowania ma olej kokosowy oraz jak wybrać najlepszy
Olej kokosowy to bogactwo witamy B, E oraz C, a także minerałów takich jak potas, wapń, cynk, magnez, sód czy fosfor. Ponieważ najczęściej to tych elementów brakuje w naszej diecie, już samo dodawanie oleju do różnych potraw będzie mało ogromny wpływ na stan naszej skóry, włosów czy paznokci. Masło kokosowe dba również o naszą odporność (dzięki zawartości kwasu laurynowego), o perystaltykę jelit (zapewnia odpowiednie ich nawilżenie), poprawia wchłanianie substancji odżywczych i przeciwdziała drożdżakom. Dzięki działaniu antybakteryjnemu z powodzeniem może być również stosowane na rany np. po poparzeniu – dodatkowo, olej taką ranę nawilży i przyspieszy procesy regeneracyjne. W praktyce, bogactwo właściwości kokosa jest tak duże, że znajduje on zastosowanie jeszcze w wielu innych przypadkach.
Olej kokosowy jako kosmetyk
Dzięki zawartości witamin i minerałów oraz swoim właściwościom silnie nawilżającym poleca się stosowanie kokosa jako maseczkę na włosy. Dzięki niemu, te ostatnie stają się miękkie, lśniące i zregenerowane. To także dobry preparat do suchej, a wręcz spierzchniętej skóry (zwłaszcza tej na piętach, ale innych części ciała również) oraz dobry środek do demakijażu. Jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się z trądzikiem bądź posiadają cerę skłonną do podrażnień. Dzięki właściwościom bakteriobójczym, pozbędą się one bakterii odpowiedzialnych za powstawanie wyprysków; a dzięki działaniom regeneracyjnym ukoją podrażniony naskórek.
Skuteczny w walce o piękną sylwetkę
Olej kokosowy posiada unikalne tłuszcze zwane trójglicerydami średnio łańcuchowymi MCT, które – jeżeli są spożywane w odpowiedniej ilości – przyczyniają się do spalania niechcianej tkanki, która zwykle odkłada nam się na brzuchu czy boczkach. Dzieje się tak za sprawą ich natychmiastowego wykorzystania przez organizm. Nie muszą być one rozkładane na mniejsze cząsteczki, jak jest to w przypadku innych tłuszczy. W tym wypadku, tłuszcz od razu zostaje spalony i tym samym przyspiesza przemianę materii. Co ważne, spożycie oleju szybko zapewnia, jakże istotne podczas odchudzenia, uczucie sytości. Dzięki niemu, rzadziej będziemy mieć też zachcianki na coś słodkiego.
Jak wybrać ten odpowiedni?
Na rynku dostępne są bardzo różne produkty, dlatego zawsze należy dokładnie czytać ich składy i kupować u zaufanych producentów oleju kokosowego. Sklep warty uwagi to między innymi: http://www.limpol.pl/oferta/detal/olej-kokosowy. Tym, na co należy również zwrócić uwagę jest kwestia pochodzenia danego oleju. Regiony, które produkują dobrej jakości olej kokosowy to: Filipiny, Indie, Indonezja, Malezja i Sri Lanka.
Pamiętaj też, że jeśli chcesz używać olej do smażenia, to lepiej sprawdzi się ten rafinowany, bowiem ma on wyższą temperaturę spalania. W przypadku olejów nierafinowanych jest ona znacznie niższa, co sprawia, że mają one działanie rakotwórcze.