Wednesday, June 19, 2024
Home / PARTNER MK  / Dlaczego pieczywo chrupkie może być dobrym wyborem dla diety?

Dlaczego pieczywo chrupkie może być dobrym wyborem dla diety?

Niezwykle wartościowe, lekkostrawne i nie wysycha

pieczywo chrupkie

fot. Freepik

W ostatnim czasie coraz częściej podejmowany jest temat konieczności ograniczenia spożycia wyrobów piekarniczych. Nic dziwnego. Pszenny chleb i bułki to bogate źródło cukrów prostych, których podaż należy minimalizować w zdrowym, prawidłowo zbilansowanym jadłospisie. Na szczęście nie oznacza to, że trzeba całkowicie pożegnać się z pieczywem. Jeżeli także Ty nie wyobrażasz sobie śniadania bez pysznej kanapki, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – lekkie pieczywo chrupkie wyśmienicie sprawdzi się w roli zamiennika tradycyjnego chleba

 

W Polsce jasne pieczywo wciąż plasuje się na szczycie najczęściej kupowanych produktów spożywczych. Tymczasem warto wiedzieć, że chrupiący, aromatyczny chleb to w praktyce niezwykle bogate źródło węglowodanów prostych. W tym miejscu należy podkreślić, że nadmierne spożycie tego makroskładnika może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób, w tym insulinooporności i cukrzycy typu II. Nie można nie wspomnieć, że pszenne pieczywo jest też całkowicie pozbawione cennych witamin i minerałów.

Czy istnieje zdrowa alternatywa dla zwykłego chleba?

Osoby chcące stosować zdrową, prawidłowo zbilansowaną dietę powinny znacząco ograniczyć udział pszennego pieczywa w posiłkach. Na szczęście nie oznacza to, że trzeba pożegnać się z pysznymi kanapkami. Istnieje kilka alternatyw, które mają znacznie niższy indeks glikemiczny, a zawarte w nich składniki odżywcze są zbalansowane w odpowiednich proporcjach.

 

W tym miejscu należy wskazać przede wszystkim na pieczywo lekkie, nazywane też chrupkim. Taki produkt charakteryzuje się wyrazistym smakiem, a przy tym jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Podstawowym źródłem energii są w tym przypadku węglowodany złożone, które nie powodują znacznych wahań glukozy we krwi i zapewniają uczucie sytości na długi czas. W pieczywie lekkim nie brakuje też witamin i minerałów, które nie występują w tradycyjnym chlebie. Należy też wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. To składnik niezbędny w codziennej diecie, który reguluje zachodzące w organizmie procesy trawienne.

 

Pieczywo lekkie to tylko jedna z dostępnych opcji. W roli składnika kanapek tak samo dobrze sprawdzą się wafle ryżowe. Mają jeszcze mniej kalorii, są lekkie, pyszne, a przy tym zawierają witaminy, minerały i błonnik. Wafle wyśmienicie sprawdzą się też w roli smacznej przekąski. Inna alternatywa to sucharki, najlepiej pełnoziarniste. Świetnie komponują się z warzywami, wędlinami i serami, ale tak samo dobrze smakują bez żadnych dodatków.

 

Gdy znudzą się kanapki, warto sięgnąć po płatki owsiane. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców, stanowią pełnowartościowe śniadanie, które zapewnia długotrwałe uczucie sytości i smakuje wyśmienicie.
Każdy z wymienionych produktów znajduje się w ofercie Sonko. Wybierając uznaną markę, zyskujesz pewność, że kupujesz najlepsze wyroby, w których nie ma miejsca na cukier dodany, konserwanty, sztuczne aromaty, barwniki i wszelkie inne substancje nijak wpisujące się w założenia zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ