Monday, December 5, 2022
Home / PARTNER MK  / Dlaczego łosoś wędzony to dobra przekąska na sylwestra?

Dlaczego łosoś wędzony to dobra przekąska na sylwestra?

Przy czym powitamy nowy rok?

przekąski na sylwestra z łososia

Nikt nie pogardzi taką przekąską na sylwestra / fot. Pixabay

Przekąski na sylwestra na zimno to ważny element menu. Zabawa tego wyjątkowego wieczoru może trwać całą noc i warto zadbać o szeroki dobór przekąsek na sylwestra na zimno. Jakie dania sprawdzą się najlepiej? Dlaczego warto sięgnąć po wędzonego łososia? Poznaj pomysły na wyjątkowe przekąski sylwestrowe

 

Przekąski na sylwestra na zimno – jak przygotować?

Organizując imprezę noworoczną, stajesz przed dylematem, jakie przekąski na sylwestra na zimno sprawdzą się w przypadku Twoich gości. Najbezpieczniej jest przygotować menu wegetariańskie, gdyż nie wiesz ile osób spośród zaproszonych, nie jada mięsa. Wędzony łosoś w różnych odsłonach może być świetnym daniem przekąskowym.

Przygotowując przekąski na sylwestra na zimno, należy mieć na uwadze kilka kwestii, które odnoszą się do samej formy i podania.
Przekąski na sylwestra to niewielkie dania, które zwykle można zjeść bez użycia sztućców. Przygotowane porcje powinny mieć wielkość kęsa, ale należy też ułatwić gościom sposób konsumpcji, aby nie brudzić przy tym rąk i co ważne kreacji sylwestrowej. Można wykorzystać do tego, wykałaczki, patyczki do szaszłyków lub małe, jednorazowe widelczyki.

Co ważne, spożycie przekąsek nie powinno wymagać zasiadania, gdyż ich serwowanie przyjmuje formę koktajlową. Przekąsek nie należy traktować jako posiłku, jednak z szacunku do gości, należy udostępnić spokojne miejsce, gdzie będą mieli możliwość usiąść przy stole na czas jedzenia.

Przekąski na sylwestra na zimno ‒ postaw na wędzonego łososia

Łosoś, bez względu na formę podania jest uważany za rybę elegancką, która sprawdzi się na każdą okazję. Dlatego przygotowując przekąski na sylwestra na zimno, warto wprowadzić do menu pozycje z wykorzystaniem wędzonego łososia.
Mówiąc o łososiu, nie można nie wspomnieć o wyjątkowych wartościach odżywczych tej królewskiej ryby.

 

Co zawiera łosoś?

· Dostarcza pełnowartościowe białko, które pełni w organizmie ważne funkcje budulcowe.
· Zawiera ważne witaminy lipofilne takie jak witamina A, D, E oraz rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B.
· Jest bogactwem minerałów takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, selen, cynk.
· Jest bardzo ważnym naturalnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.

 

Na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspierają funkcje poznawcze i zdolności zapamiętywania. Badania potwierdzają ich kardioprotekcyjne działanie, gdyż zmniejszają ryzyko powstawania chorób układu krążenia i występowania incydentów sercowo-naczyniowych. Redukują także powstawanie stanów zapalnych, dzięki temu wspierają działanie układu odpornościowego. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają zapadalność na choroby infekcyjne, dlatego ich zwiększone spożycie jest ważne szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

 

Kwasy DHA z rodziny omega-3 są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju ciąży i płodu. Wspiera tworzenie struktur mózgu oraz narządu wzroku. W związku z tym kobiety ciężarne oprócz wprowadzenia do menu tłustych ryb morskich takich jak np. łosoś powinny suplementować preparaty zawierające kwasy tłuszczowe omega.
Przekąski na sylwestra na zimno – propozycje z wędzonym łososiem
Łosoś wędzony w formie przekąski na sylwestra na zimno może mieć wiele odsłon. Jest pożywny, zapewnia źródło białka i wyrazisty w smaku, dlatego może być świetnym dodatkiem do:

· sushi;
· sałatek;
· kanapek;
· koreczków;
· makaronów;
· rollsów;
· tarty.

 

Do przygotowania niewielkich dań z łososiem wędzonym należy użyć dobrej jakości składników. Można je przygotować w formie przekąski na sylwestra na zimno oraz na ciepło. Łosoś jest bardzo łatwy w obróbce kulinarnej i można z niego stworzyć wyjątkowe dania, które zaskoczą Twoich gości. Dobrze pasują do niego orientalne nuty wędzonego imbiru, słodko-kwaśne lub ostre sosy oraz egzotyczne owoce takie jak mango, ananas, czy kiwi.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ