Wednesday, September 27, 2023
Home / PARTNER MK  / Dieta wegańska – na co należy uważać i jakie są jej zalety?

Dieta wegańska – na co należy uważać i jakie są jej zalety?

Dołączysz do zacnego grona tych, którzy zrzekli się mięsa?

Dieta wegańska - na co należy uważać i jakie są jej zalety?

Dołączysz do gwiazd, które zdecydowały się na wege dietę? / fot. materiały prasowe

Daryl Hannah, Pamela Anderson, Joaquin Phoenix, Ellen DeGeneres, Woody Harrelson, Petra Nemcowa, James Cameron, Moby, Erykah Badu, Anne Hathaway… Lista gwiazd, które wybrały dietę wegańską, wydłuża się z każdym rokiem. Niektórzy sięgają po nią z pobudek ideologicznych, kierowani troską o dobro zwierząt i chęcią życie w harmonii z naturą. Inny wybierają ją ze względów zdrowotnych lub aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. A nie brak i takich, którzy w specjałach kuchni wegańskiej widzą po prostu odskocznię od codziennych nawyków żywieniowych. Jakie korzyści dla zdrowia niesie kuchnia wegańska i na co należy zwrócić szczególną uwagę, wybierając ten sposób odżywiania?

 

Decydując się na dietę w 100% wegańską (czyli całkowicie wolną od produktów pochodzenia zwierzęcego), zawsze w pierwszej kolejności warto skonsultować się z lekarzem lub doświadczonym dietetykiem. Zgodnie z opinią amerykańskiego stowarzyszenia dietetyków Academy of Nutrition and Dietetics odpowiednio zaplanowana dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowania żywieniowe na niemal wszystkich etapach życia. Kluczowe jest tu jednak pojęcie „odpowiednio zaplanowana”.

 

Potencjalne mankamenty diety wegańskiej dotyczą niedoborów kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy B12, wapnia, witaminy D, żelaza, cynku i białka. Wszystkich tych zagrożeń w większości przypadków można z powodzeniem uniknąć (np. w cynk bogate są nasiona dyni, orzechy, całe ziarna, rośliny strączkowe i zboża wzmocnione, a niezbędne białko czerpać możemy m.in. z soi, fasoli, nasion i orzechów), ale bardzo ważne jest odpowiednie urozmaicenie diety i dopasowanie jej do indywidualnych potrzeb organizmu. A co zyskamy, stawiając na kuchnię wegańską?

 

Dieta wegańska pomaga zmniejszyć wrażliwość na alergię, przyczynia się do poprawy funkcji układu immunologicznego, zmniejsza ryzyko raka, chorób serca, cukrzycy i choroby Parkinsona, pomaga zachować zdrowe kości i zwalczyć otyłość oraz opóźnia procesy starzenia się. Tak liczne dla zdrowia korzyści wynikają przede wszystkim z redukcji żywności przetworzonej, większego spożycia przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów oraz lepszego bilansu białka, błonnika i tłuszczu.

 

Oprócz tego wszystkiego, co zostało powiedziane, warto nadmienić, że dieta wegańska potrafi dostarczyć naprawdę niezwykłych doznań smakowych, co udowadnia np. popularna sieć wegańskich restauracji Krowarzywa.

 

źródło: Partner MK

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ