Thursday, February 13, 2025
Home / Kuchnia  / Specjalna dieta przy Hashimoto? Obalamy mity z for internetowych

Specjalna dieta przy Hashimoto? Obalamy mity z for internetowych

Dietetyk kliniczna, Roksana Środa, rozwiewa wszelkie mity na temat diety w przypadku Hashimoto!

hashimoto dieta

Bardzo ważna w utrzymaniu dobrego samopoczucia jest odpowiednia dieta / fot. Canva

Istotną rolę w przypadku Hashimoto odgrywa odpowiednia dieta. Na co szczególnie zwrócić uwagę? Jakie są najczęściej popełniane błędy i powielane mity?

 

Komu grozi Hashimoto?

Hashimoto to potoczna nazwa autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Uznaje się ją za najczęstsze zaburzenie spośród wszystkich chorób o charakterze autoimmunologicznym. Choroba ta znacznie częściej dotyka kobiet niż mężczyzn i niestety może objawić się w każdym wieku. Pierwsze symptomy zaczynają występować zwykle u pań pomiędzy 40., a 50. rokiem życia. Tak jak przy pozostałych chorobach tarczycy, podstawą leczenia jest zastosowanie terapii farmakologicznej.

Dieta w chorobie Hashimoto

Hashimoto jest chorobą autoagresyjną. Nieleczona farmakologicznie może doprowadzić do powstawania innych zaburzeń, a tym samym do całkowitego zniszczenia naszego organizmu. Bardzo ważna w utrzymaniu dobrego samopoczucia jest także odpowiednia dieta. To wokół niej krąży najwięcej mitów i niewłaściwych przekonań. W rzeczywistości zasady żywienia kobiet chorujących na Hashimoto są bardzo proste!

W swojej codziennej pracy jestem zdecydowaną zwolenniczką indywidualnego podejścia do każdego pacjenta. Za najważniejsze uważam jednak dobrze dopasowaną dietę antyzapalną, zahaczającą o elementy diety śródziemnomorskiej – uznawanej za najzdrowszą dietę świata.

To elementy żywienia, które zalecam zdecydowanej większości moich pacjentów. Wiele osób uważa, że przy Hashimoto należy stosować konkretną dietę, dedykowaną dla tej właśnie choroby. Absolutnie nie! Przede wszystkim należy wprowadzić kilka składników do swojej codziennej diety.

Hashimoto na widelcu – produkty niezbędne w codziennej diecie

Ryby – spożywane regularnie, najlepiej w proporcjach: dwie porcje ryby tłustej i jedna porcja ryby chudej tygodniowo. Tłuste ryby są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega3, witaminy D oraz jodu;
Zielone warzywa liściaste, które są źródłem folianów. Warto zadbać o to, aby co najmniej dwa posiłki w ciągu dnia zawierały porcję świeżych warzyw;
Owoce jagodowe 2-3 razy w tygodniu. Starajmy się je jeść nawet, jeśli nie ma na nie sezonu. Wtedy warto korzystać z owoców mrożonych, ponieważ owoce jagodowe są najlepszym źródłem antyoksydantów;
• Każdego dnia warto zjeść przynajmniej jeden z wymienionych produktów: awokado, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, siemię lniane, olej lniany, oliwę z oliwek;
Przyprawy: czosnek, cebula, imbir, chilli, kurkuma, cynamon, oregano i szafran;
Kiszonki – naturalne źródło probiotyków.

Czego unikać przy Hashimoto?

• Ograniczamy produkty, będące źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych – głównie tłuste produkty odzwierzęce, np. śmietana, boczek;
• Wykluczamy z diety produkty przetworzone, słodycze i fast-foody, zawierające tłuszcze trans oraz cukier rafinowany.

3 najczęściej powielane mity na temat diety przy Hashimoto

Mit 1 – Chorując na Hashimoto trzeba wykluczyć nabiał

dieta hashimoto nabiał

Większość osób z Hashimoto nie toleruje laktozy / fot. Lena Otvodenko Reshot + Canva

Absolutnie nie należy tego robić! To prawda, że osoby z Hashimoto zdecydowanie częściej nie tolerują pewnej grupy produktów. Mogą to być wyroby mleczarskie, jajka, pszenica lub orkisz. Jak wskazują badania, większość osób z Hashimoto nie toleruje laktozy. Jednak u pacjentów prawidłowo przyswajających laktozę nie należy wykluczać nabiału z codziennej diety. Pamiętajmy, wszelkie eliminacje wprowadzamy wyłącznie u osób z nietolerancjami pokarmowymi!

Mit 2 – Chorując na Hashimoto trzeba wykluczyć gluten

dieta hashimoto gluten

Ograniczenie glutenu nie poprawi stanu zdrowia, ani nie przyspieszy leczenia / fot. Canva

Nie ma żadnych podstaw do eliminacji glutenu przy Hashimoto. To jeden z mitów, który powstał wiele lat temu i niestety do tej pory jest niezmiennie powielany. Ograniczenie glutenu nie poprawi stanu zdrowia, ani nie przyspieszy leczenia. Po jego wykluczeniu nasza dieta staje się znaczenie mniej zbilansowana, co może spowodować wiele innych problemów zdrowotnych. Całkowite wykluczenie glutenu z codziennej diety może powodować niedobory witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B12, tiaminy, błonnika, cynku, magnezu, wapnia i żelaza. Jednocześnie dochodzi do nadmiernego spożywania cukru, tłuszczów nasyconych oraz sodu. Eliminując gluten zwykle zastępujemy go odpowiednikami w postaci zbóż bezglutenowych, które są źródłem większej ilości cukru i tłuszczu. W związku z tym są one zdecydowanie bardziej kaloryczne i często dostarczają nadmiaru energii spożywanej w ciągu dnia. W konsekwencji wzrasta ryzyko otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego. Przewlekłe bezpodstawne stosowanie diety bezglutenowej wpływa niekorzystnie na zdrowie. Nie należy stosować jej również zapobiegawczo, a w przypadku Hashimoto badania jednoznacznie wskazują, iż nie ma podstaw medycznych aby ją przestrzegać.

Mit 3 – Chorując na Hashimoto trzeba ograniczyć produkty wolotwórcze

Nie warto rezygnować z produktów wielotwórczych całkowicie, ponieważ są źródłem wielu witamin i minerałów / fot. Canva

Osobom chorującym na Hashimoto bardzo często odradza się spożywania soi, kapusty, jarmużu czy szpinaku, ponieważ niekorzystnie wpływają na przebieg choroby. To kolejny z mitów, który czas najwyższy, aby został obalony. Rośliny te zaliczamy
do produktów wolotwórczych. To prawda, że ich nadmiar w codziennej diecie może doprowadzić do upośledzonego wchłaniania jodu przez hormony tarczycy. Mimo wszystko, nie warto rezygnować z nich całkowicie, ponieważ są źródłem wielu witamin i minerałów. Warto jednak wziąć pod uwagę obróbkę termiczną np. gotowanie bez przykrycia w wysokiej temperaturze spowoduje, że jod będzie się wchłaniał aż o 30 procent lepiej.

Leczenie farmakologiczne – kilka wskazówek

Na zakończenie wspomnę jeszcze o wskazaniach dietetycznych, dotyczących leczenia farmakologicznego. Prawie każda osoba chorująca na Hashimoto przyjmuje poranne hormony tarczycy. Niestety, zdecydowana większość osób nie dba o to, żeby hormony miały szansę przyswoić się w prawidłowy sposób. Aby leki działały prawidłowo, musimy im dać na to szanse!

Jak zatem przyjmować lekarstwa?

kawa hashimoto

Kiedy można wypić pierwszą kawę przy Hashimoto? / fot. Canva

• Leki przyjmujemy na 30-60 minut przed pierwszym posiłkiem, chyba że ustalenia lekarza endokrynologa były inne. U osób z porannymi zaparciami warto ten czas przedłużyć do półtorej godziny, aby leki mogły się prawidłowo wchłonąć;
• Ze śniadania wykluczamy produkty mleczne, sojowe, kofeinę oraz grejpfruty – mogą one wchodzić w interakcję z lekiem i zaburzać jego prawidłowe wchłanianie;
• Swoim pacjentom zalecam picie pierwszej kawy najwcześniej po 2,5 godzinach od przyjęcia leku;
• W drugiej połowie dnia bez obaw można jeść wszystkie produkty spożywcze, łącznie z nabiałem i zbożami glutenowymi.

O autorce

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Wczorajszy dzień mnie pokonał emocjonalnie ? Padłam o 21, jak kawka i nawet nie podziękowałam Wam za odbiór mojego wejścia w @pytanienasniadanie … Dziękuje!! To wszystko dla mnie mega dużo znaczy… Kolejny mały kroczek w przód ?❤️ . Występ w śniadaniówce był jednym z moich celów (może marzeń?) do zrealizowania ? Cieszę się, że mogłam powiedzieć parę słów na tematy dietetyczne. Zwłaszcza, że alergie i nietolerancje cały czas przewijają się w moim pytaniach ?? . Jeśli nie zdążyliście obejrzeć, to bardzo serdecznie zapraszam na www.majdiet.pl. Tam znajdziecie odnosić do całego nagrania ???? Mam nadzieję, że jeszcze nie raz będę mogła przekazać trochę rzetelnych informacji w ten właśnie sposób ✊? . . . #dieta #dietaonline #dietetyk #dietetyka #dietetykonline #dietetykkliniczny #pytanienasniadanie

Post udostępniony przez Mgr dietetyki – Roksana Środa (@roksana_sroda)

 

Roksana Środa – dietetyk kliniczna i autorka wielu ebooków poświęconych dietom, której największą pasją jest dbanie o zdrowie i kondycję ludzi wokół. Roksana to kopalnia wiedzy i doświadczenia. Jej ogromną zaletą jest otwartość, empatia i pozytywna energia, którą zaraża swoich pacjentów. Kilka dni temu rozpoczęła swój autorski projekt METAMORFOZA, który zgromadził aż 152 kobiety! 

 

dietetyk kliniczna, założycielka marki MajDiet, popularna influencerka. Autorka wielu e-booków poświęconych dietom i zdrowemu odżywaniu, które sprzedały się w tysiącach egzemplarzy. Kocha wyzwania i z chęcią podejmuje się leczenia osób, których choroby nie przebiegają „książkowo". Uwielbia gotować i podróżować.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ