Saturday, September 26, 2020
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Czym wzbogacić dietę przy podwyższonym poziomie cholesterolu?

Czym wzbogacić dietę przy podwyższonym poziomie cholesterolu?

W drodze do obniżenia poziomu cholesterolu, zrównoważone odżywianie to nie wszystko, ale warto od niego zacząć.

Pierwszym i najważniejszym krokiem do redukcji podwyższonego poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi jest zmiana sposobu odżywiania. Jakie produkty wprowadzić do jadłospisu, by skutecznie obniżyć poziom cholesterolu?

dieta-cholesterol-1art

Dobre tłuszcze z roślin, ryb i owoców morza

Przede wszystkim należy ograniczyć źródła tłuszczu zwierzęcego, czyli mięso. Unikać wołowiny i wieprzowiny, zastępując je dużą ilością błonnika i tłuszczów roślinnych. Gdy poziom cholesterolu już się unormuje, do codziennego menu można wprowadzić chude mięso drobiowe (bez skóry) i ryby bogate w kwasy omega-3 i omega-6. Najlepiej w postaci gotowanej lub pieczonej, z dodatkiem dużej ilości warzyw. Do planu odżywiania warto włączyć również odżywcze owoce morza. Nawet w regionie, gdzie nie są dostępne wprost „z wody”, świeże lub mrożone pojawiają się w supermarketach, a proste przepisy na morskie specjały znaleźć można w internecie. Należy dbać o to, by w niemal jarskim jadłospisie znalazło się dużo błonnika. Dostarczy go na przykład jedna szklanka naparu z siemienia lnianego  lub miska płatków owsianych podana z mlekiem i ulubionymi dodatkami: świeżymi czy suszonymi owocami, bądź kostką gorzkiej czekolady. Źródłem dużej ilości błonnika jest również fasola. Pół filiżanki tej rośliny strączkowej dostarcza 2 g rozpuszczalnego błonnika. Spożywana regularnie przez dwanaście tygodni, pomaga obniżyć poziom cholesterolu nawet o siedem procent.(1)

Sałatka z awokado, skropiona olejem lnianym

Czy istnieje produkt, który posiada więcej niż ryby kwasów omega-3? Tak, to olej lniany. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają metabolizm „złego” cholesterolu LDL, a przy tym dobroczynnie wpływają na niemal wszystkie zachodzące w organizmie procesy. Olej lniany to wartościowe uzupełnienie sałatek i innych podawanych na zimno potraw. Wielu specjalistów od naturalnego leczenia poleca zażywanie go każdego poranna na czczo. Olej lniany ma również właściwości antyoksydacyjne. Ważne, by był nieprzetworzony, nierafinowany. Z kolei w jednonienasycone kwasy tłuszczowe bogate są olej rzepakowy i oliwa z oliwek, które do potraw dodawać można zamiennie z olejem lnianym.
Do standardowego menu wprowadzić można awokado, czyli występującą w klimacie subtropikalnym i tropikalnym Ameryki smaczliwkę. „Czysty”, jedzony łyżeczką miąższ może nie dostarcza wysokich walorów smakowych, ale stanowi jednak świetne uzupełnienie wielu potraw: lekkich sałatek (np. z rukolą, miksem sałat, łososiem, odrobiną twarożku i oleju lnianego), owocowych deserów, a nawet kanapek z chudą wędliną.

Dodatki do zdrowego jadłospisu

W walce o obniżenie poziomu LDL warto sięgnąć po produkty Benecol: classic, z oliwą z oliwek i o smaku masła. Dzięki zawartości stanoli roślinnych, pomagają skutecznie obniżyć poziom cholesterolu o 7 do 10 procent przy stosowaniu codziennym, trwającym co najmniej 2-3 tygodnie. Zdrowy jadłospis warto uzupełnić również o nowość – Suplement diety Benecol w postaci miękkich tabletek do ssania o smaku cytryny i limonki. Ta nowa forma Benecolu zawiera stanole roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL. Wyróżniają się przy tym przyjemnym smakiem.
Należy pamiętać, że w drodze do obniżenia poziomu cholesterolu, zrównoważone odżywianie to nie wszystko. Jeśli poziom LDL przekracza normę, trzeba zmienić również styl życia: regularnie podejmować aktywność fizyczną, utrzymywać prawidłową wagę, rzucić palenie i możliwie ograniczyć stres.

Źródła:
1. R. M. Bliss Eating beans helps lower cholesterol [w:] www.ars.usda.gov, dostęp: 14.09.2016

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach