Friday, May 29, 2020
Home / PARTNER MK  / Dieta na odporność – jakie produkty wzmacniają organizm?

Dieta na odporność – jakie produkty wzmacniają organizm?

Dieta na odporność polega na spożywaniu produktów, których skład chemiczny wspiera nasz układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo

dieta na odpornosc miasto kobiet

Zbalansowana dieta z dużym udziałem warzyw i owoców poprawia odporność znacznie lepiej, niż suplementy / fot. materiały prasowe

Każdego dnia nasz organizm wystawiony jest na kontakt z chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami. Mamy jednak naturalną broń, tarczę chroniącą przed patogenami – to układ odpornościowy. Gdy funkcjonuje prawidłowo, zabezpiecza nas przed infekcjami. Jednak w okresach dużych wahań temperatury czy wilgotności powietrza jego działanie bywa osłabione, co naraża nas na częstsze zachorowania. Jak wzmocnić odporność organizmu? Zacznij od diety na odporność. Sprawdź, jakich składników nie może w niej zabraknąć

Jak działa dieta na odporność?

Dieta na odporność różni się od diet odchudzających. Nie jest dietą restrykcyjną, w której ograniczamy ilość przyjmowanych kalorii. Dieta na odporność polega na włączeniu produktów, których skład chemiczny wspiera nasz układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie czy przeciwwirusowo. Zazwyczaj nie wymaga drastycznych zmian w żywieniu, a jedynie skoncentrowania się na pewnych produktach. (1, 2). Taka dieta na odporność odpowiednia jest dla każdego, bez względu na wiek czy zapotrzebowanie kaloryczne. W końcu każdemu z nas zależy na zdrowiu, unikaniu przeziębień i infekcji wirusowych.

Z czego składa się dieta na odporność?

Naturalną odporność organizmu wspomagają przede wszystkim witaminy i składniki mineralne, w tym przeciwutleniacze oraz bioflawonidy. Znajdują się one przede wszystkim w roślinach, a zatem dieta na odporność to dieta bogata w warzywa i owoce. (2, 3)

Jak wzmocnić odporność organizmu poprzez dietę? Doskonałym wyborem będą warzywa zawierające duże ilości beta-karotenu: brukselka, cukinia, czerwona papryka i szpinak. Układ odpornościowy wzmacnia także żelazo i kwas foliowy, które również znajdziemy w szpinaku oraz rzodkiewce, natce pietruszki i sałacie. Jeśli chodzi o produkty odzwierzęce, one również mogą poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego dzięki zawartości wspomnianego żelaza (czerwone mięso i wątróbka) oraz witaminy B2 (jajka, nabiał, wołowina).

Naturalne antybiotyki

Istnieje także grupa produktów, które popularnie nazywa się „naturalnymi antybiotykami”, ponieważ mają silne działanie prozdrowotne (bakteriobójcze i grzybobójcze). W przeciwieństwie do medycznych antybiotyków nie obciążają organizmu i nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej. (1, 2) Do produktów tych zaliczamy przede wszystkim czosnek, cebulę oraz miód. W medycynie ludowej często stosuje się domowej produkcji syropy z udziałem tych składników. Dobrym pomysłem jest też włączenie ich do swojej diety i dodawanie do potraw czy (w przypadku miodu) napojów.

Pamiętaj o nawadnianiu się!

Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody jest także bardzo ważne dla jego prawidłowej kondycji – w tym działania układu odpornościowego. Co więcej, pijąc wysokiej jakości wodę mineralną (zawierającą wapń i magnez), dostarczamy pierwiastki ważne dla naszego organizmu. Natomiast soki owocowe i warzywne stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnych witamin. (3)

 

Bibliografia:

Zegan M., Michota-Katulska E., Gałązka M., Sińska B, Alicja Kucharska A., Suplementy diety i żywność stosowana w celu wspomagania odporności – badania pilotażowe, WUM, Warszawa 2013.
Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
Nowak Z.T., Zdrowie i odporność. Reaktywacja. Jak wzmocnić organizm w walce z chorobami, Wydawnictwo Eureka, 2018.

Źródło: materiał Partnera MK

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach