Kiedy słyszymy słowo „dieta”, automatycznie zakładamy, że zostaną wykluczone z jadłospisu wszystkie niezdrowe produkty. Według amerykańskiego kardiologa Stephena Sinatry nie jest to konieczne. Jeśli nie potrafisz pożegnać się z burgerami oraz deserami, możesz je włączyć do diety pod kilkoma warunkami…
Decydując się na dietę fast food musisz pamiętać o włączeniu do niej odpowiedniej ilości warzyw, owoców, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i białka a także powinnaś zadbać o utrzymanie deficytu kalorycznego do 200 kcal odjętych od całkowitej przemiany materii. Warto też ograniczyć cukier, tłuszcze utwardzone i oczywiście, uprawiać aktywność fizyczną.
Przeczytaj koniecznie:
Najpierw zielone! 5 glukozowych hacków dla lepszego zdrowia, samopoczucia i figury
Dieta fast food – jak ją stosować
Wprowadzenie do jadłospisu potraw wysokoenergetycznych, które nie zawierają dużej ilości warzyw, powoduje, że jesteśmy bardziej głodni, a porcja wydaje się mniejsza, więc jemy szybciej i w efekcie możemy zjeść za dużo. Przez co będziemy przepełnione i nie osiągniemy deficytu kalorycznego. Dlatego jeżeli masz zamiar wprowadzić ten plan w życie stosuj się do kilku istotnych zasad:
- Nie można jeść bez umiaru
- Zakazane są produkty smażone na głębokim tłuszczu
- Nie wolno jeść tłuszczy trans
- Napoje słodzone nie są dozwolone
- Zjada się określoną ilość kalorii dziennie odrobinę niższą od swojego zapotrzebowania
- Mimo obniżonej kaloryczności dozwolone są 3 posiłki i 2 przekąski
- Alkohol należy ograniczyć
- Zaleca się spacerowanie
Dieta fast food opiera się na zasadzie Pareto. Jedząc zdrowo w 80 proc. możemy pozostałe 20 proc. przeznaczyć na to, co jedynie smakuje. Zasada 80:20 to zdrowe podejście do jedzenia, dzięki któremu nie porzucimy diety, bo nadal będziemy tracić na wadze. Dbając o zdrowe relacje z jedzeniem warto znaleźć złoty środek, dzięki tej zasadzie przestaniemy dzielić pokarm na dobry i zły. Zakazując sobie produktów, które lubimy jeszcze bardziej nas do nich ciągnie.
– Podejście to pomaga lepiej korzystać z zasobów silnej woli –
– twierdzi dietetyczka Marta Wójtowicz.
Przeczytaj koniecznie:
Słodki problem. Czy jestem uzależniona od słodyczy?
Dieta fastfoodowa – co jeść? Oto kilka przykładowych produktów:
- Hamburgery
- Śniadaniowe rogaliki
- Sałatki
- Wrapy
- Desery
Dieta fast food a zdrowie
Czy dieta fast food wpływa na zdrowie? Jedzenie fast samo w sobie nie jest najzdrowsze. Z powodu niewielkiej ilości warzyw i owoców dostarcza za mało witamin i minerałów. Żywność typu fast food jest wysoko energetyczna i zawiera niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe. Przetworzone jedzenie ma obniżoną zawartość białka i błonnika pokarmowego, które są potrzebne do regulacji ośrodków głodu i sytości.
– Produkty fast food zawierają znaczne ilości soli. Sól jest głównym źródłem sodu, który jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia, zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Pieczywo; wędliny; sery; kiszonki zawierają znaczne ilości soli. Jeśli dodamy do tego produkty typu fast food możemy przekroczyć zalecaną dzienną dawkę, czyli 5 g na dzień co odpowiada płaskiej łyżeczce do herbaty. Większość osób dorosłych spożywa średnio 10 g soli na dzień
– informuje Marta Wójtowicz.
Jednak, gdy naszym głównym pokarmem są produkty nieprzetworzone i przez większość czasu prowadzimy zdrowy tryb życia, tak jak jedna jaskółka wiosny nie czyni, tak zjedzenie raz na czas czegoś niezdrowego nie spowoduje pogorszenia stanu zdrowia, wzrostu masy ciała oraz osłabienia kondycji fizycznej.
Dieta fast food – wady
Główna wadą diety fastfoodowej jest monotonia. Menu jest mocno ograniczone i po jakimś czasie na pewno się znudzi. Jest ciężka do utrzymania przez wegetarian, wegan osoby jedzące niskotłuszczowo, bezglutenowo lub ograniczające sól. Dla osób lubiących warzywa i owoce niewielki dostęp do nich może negatywnie wpływać na satysfakcję płynącą z spożywanych posiłków, co oznacza, że może być im ciężko się nasycić. Dlatego mogą odczuwać niezadowolenie pomimo ubywający kilogramów. Polepszacze smaku znajdujące się w wysoko przetworzonej żywności mogą przyczynić się do wzrostu tempa jedzenia i skonsumowania większej porcji niż w przypadku pokarmów nieprzetworzonych.
Dieta fast food – zalety
Jakie zalety ma ta dieta? Gdy zgłodniejemy na mieście, nie musimy wracać do domu i na szybko wymyślać obiadu, od czasu do czasu możemy to zamienić na wrapa lub burgera. Stosuje się ją bez trudu, gdyż sięga się po jedzenie, które nam smakuje, nie jest męcząca lub skomplikowana, bo nie zawiera trudno dostępnych składników. Porcje sprzedawane w popularnych sieciach fast food mają rozpisane wartości odżywcze i energetyczne, co daje nam kontrolę nad jakością i ilością spożywanej energii.
Gabriela Isakiewicz
Dla lepszych efektów wypróbuj sposoby opisane w tym artykule:
O ekspertce:
Marta Wójtowicz – edukatorka żywieniowa. Od 2014 r. krzewi pasję do zdrowego odżywiania wśród dzieci i dorosłych. W prosty i zrozumiały sposób przekazuje wiedzę z zakresu dietetyki inspirując do wprowadzenia w życie pozytywnych zmian. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Autorka wielu specjalistycznych artykułów oraz bloga o świadomym odżywianiu dzieci i dorosłych, dostępnego na stronie https://www.kreatorzdrowia.com