
Alergia na chrom/ fot. materiały prasowe
Alergie to coś, z czym dietetycy spotykają się w swoich gabinetach bardzo często. Najczęstszymi alergenami są, m.in. jajka, pszenica, mleko czy ryby i skorupiaki. Jednak są też alergie, które występują rzadziej, ale również wymagają odpowiedniej diety. Jedną z nich jest alergia na chrom
Kto jest najbardziej narażony na alergię na chrom?
Alergia na chrom występuje najczęściej w grupach zawodowych, które mają często kontakt z cementem, olejami przemysłowymi, farbami drukarskimi i olejnymi, gazami spawalniczymi, płynami galwanicznymi, odczynnikami fotograficznymi, a także powierzchniami galwanizowanych metali. Silnie uczulają również chromianki, które wykorzystywane są do czyszczenia szkła laboratoryjnego. Jednak alergia na chrom wynika nie tylko z narażenia zawodowego. Jest on obecny również w klejach, atramentach, rękawicach gumowych, drewnie konserwowanym, niektórych znaczkach pocztowych, zapałkach czy popiole z papierosów. Ważnym niezawodowym źródłem chromu jest również skóra garbowana i otrzymywane z niej paski do spodni, paski do zegarka czy rękawice. Chrom może przenikać do naszego organizmu również drogą doustną dlatego niemałe znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta.
Jakie objawy daje alergia na chrom?
Chrom należy do alergenów kontaktowych. U osoby z alergią, która ma z nim kontakt pojawia się tzw. wyprysk kontaktowy. Chrom, który przenika do naszego organizmu drogą doustną również daje objaw pod postacią wyprysku kontaktowego, który charakteryzuje się długotrwałym i przewlekłym przebiegiem. Następstwem przyjmowania alergenu drogą doustną mogą być także okresowe wysiewy potnicy, które pojawiają się przede wszystkim na rękach, a w mniejszym stopniu również na stopach.

Chrom w produktach/ fot. materiały prasowe
Jak powinna wyglądać dieta dla pacjenta z alergią na chrom
W swojej pracy zawodowej dietetycy mogą spotkać się nie tylko z tak popularnymi alergiami, jak alergia na ryby i skorupiaki, białka mleka krowiego czy jajka. Warto poszerzać swoją wiedzę również na temat rzadszych alergii pokarmowych. Szansą na zdobycie takich informacji mogą być kursy dla dietetyków dotyczące problemu alergii. Przechodząc do odpowiedzi na pytanie o to, jak powinna wyglądać dieta dla pacjenta z alergią na chrom najważniejszą zasadą jest unikanie produktów będących bogatym źródłem tego pierwiastka ze szczególnym uwzględnieniem okresu nasilenia objawów. Warto pamiętać, że nie tylko żywność, ale i suplementy diety mogą być źródłem chromu. Najwięcej chromu zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak:
- ryby: tuńczyk, flądra, łosoś, karaś, mintaj, makrela, dorsz, śledź
- krewetki
- jajka
- wątróbka wołowa
- mięso z kurczaka
- pełnoziarniste pieczywo
- groszek
- brokuły
- cebula
- kukurydza
- jabłka
- kiełki pszenicy
- mąka razowa
- drożdże piwne
Przy komponowaniu diety dla osoby z alergią na chrom należy pamiętać, że znaczenie ma także to, z czego wykonane jest opakowanie danego produktu. Należy unikać tych, które przechowywane są w puszkach. Nie bez znaczenia pozostaje też kwestia naczyń stosowanych do przygotowywania posiłków. Należy unikać przygotowywania kwaśnych potraw w naczyniach wykonanych ze stali nierdzewnej, ponieważ prowadzi to do zwiększenia zawartości chromu w daniu. Produktami, które powinny pojawić się w jadłospisie w umiarkowanych ilościach są nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, banany, pomarańcze, winogrona, a także pomidory i czosnek. Nie bez znaczenia pozostaje również to, jakie napoje pojawią się w diecie. Zaleca się ograniczenie herbaty, kawy czy twardej wody kranowej. W związku z tym, że alergia na chrom utrzymuje się zazwyczaj przez wiele lat (a nawet całe życie), a także ma skłonność do nawrotów warto wypracować z pacjentem nawyki żywieniowe, które zmniejszą ekspozycję na ten alergen.
źródło: materiał Partnera MK