Dieta antysmogowa – zrób to sama!
To czas kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na zanieczyszczenie powietrza
Kiedy dusimy się w krakowskim smogu, choć to problem nie tylko naszego miasta, lokalnie i każdy u siebie i dla siebie, może zastosować małą antyoksydację.
Można w warunkach domowych zrobić dla swojego organizmu coś dobrego. Codzienne stosowanie zdrowych, wskazanych przy tak ogromnych przekroczeniach norm i zanieczyszczeniu powietrza, produktów nie zaszkodzi i może pomóc przetrwać nam ten najtrudniejszy zimowy okres
Dieta czyni cuda
Nie od dziś wiadomo, że to jak i czym się odżywiamy ma duży wpływ na nasze zdrowie. Powinniśmy jeść często, małymi porcjami, dbać o odpowiedni dobór składników do naszych potraw i wybierać te z pewnych źródeł pochodzenia. Warto kupować zioła i dodawać je do potraw, wymienić biały cukier na trzcinowy, a zwykłą sól zastąpić np. himalajską. A właśnie sól i wędzonki wzmagają działanie niektórych metali ciężkich, zawartych w oparach i dymie krążącym w naszym powietrzu.
Zawsze mieć pod ręką owoc
To co wydaje się nam mało odkrywcze czyli nie przejadanie się, nie jedzenie przed snem warto zastąpić i przyjąć za codzienny rytuał i rozpocząć: kupowanie świeżych owoców i najlepiej robić z nich soki, koktajle, a im więcej mają witaminy C tym lepiej.
Wybierajmy więc: aronie, porzeczkę, czarny bez, malinę, jeżyny –owoce te mają antyoksydanty, które pomogą nam w oczyszczeniu, przy okazji mają też niebywała rolę w budowaniu odporności naszego organizmu. Warto kupować owoce latem i zamrażać, by mieć na cały długi rok.
Trochę przyjemności, pod postacią czekolady ale koniecznie gorzkiej również wniesie w nasze życie oprócz chwili radości sporą dawkę zdrowia, a magnez wzmocni nasze serce. Jeśli dodamy do tego lampkę wina i filiżankę kawy wszystkie będziemy zadowolone, a przy okazji nasz organizm oczyści się z toksyn.
Rola warzyw i „dobrego” tłuszczu
Wiadomo, że cholesterol jest dobry i zły, ten dobry zawarty w tłuszczach znajdziecie w tranie i rybach, tam szukajcie także witaminy E i D, które walczą ze smogiem. Ich źródłem są głównie tłuszcze (oleje, orzechy), ale i zielone części roślin: wszelkie natki, oraz szpinak, awokado, i bezcenna oliwa z oliwek dobra na wszystko!
Do tego wszystkiego, kiedyś powiedziałoby zażyjcie świeżego powietrza, teraz go nie ma, więc lepiej unikać spacerów i wysiłku fizycznego szczególnie w te najbardziej zanieczyszczone dni, warto też jednak zaopatrzyć się w maskę przeciwsmogową i dobry oczyszczacz powietrza do swojego domu.
Edyta Sowa-Filipek
Magda 29 stycznia, 2020
Smog, który mamy na co dzień zabija nas z każdym oddechem. I nie wiem czy jakakolwiek dieta tu pomoże. Jedyne, co moze pomóc, to surowe kary dla trucicieli z małych wsi, którzy palą w piecach czym się da.