Home / PARTNER MK  / Dieta i aktywność fizyczna a poziomu cholesterolu we krwi

Dieta i aktywność fizyczna a poziomu cholesterolu we krwi

Dowiedz się co i jak jeść, by zapobiec pojawieniu się złego cholesterolu.

Lekarze od lat przekonują pacjentów, że właściwa dieta, połączona z systematyczną aktywnością fizyczną, pozwala skutecznie zapobiegać podwyższonemu stężeniu cholesterolu we krwi. Odpowiednio skomponowane menu i ruch (najlepiej na świeżym powietrzu) to również doskonałe narzędzia do obniżania poziomu tego lipidu – zwłaszcza, gdy badania wykażą, że najwyższy czas o siebie zadbać.

cwiczeniaART

Dbaj o siebie, naturalnie! / fot. materiały prasowe

Dieta – na co zwrócić uwagę?

Dietę uważa się za filar profilaktyki antycholesterolowej, dlatego dobrze komponować ją wspólnie ze specjalistą. Doświadczony dietetyk ustali menu w sposób indywidualny – dopasuje je do potrzeb konkretnego organizmu, ewentualnych chorób, trybu życia pacjenta, wieku itd. Jednak istnieje kilka prostych reguł układania jadłospisu, które pomagają unikać problemów z podwyższonym cholesterolem. Właściwie przygotowane i zaplanowane posiłki nie powinny obniżać stężenia dobrego cholesterolu (HDL) i nie mogą jednocześnie dopuszczać do wzrostu poziomu złego cholesterolu – LDL.

Jak zatem utrzymać cholesterol w ryzach? Wbrew pozorom nie trzeba zupełnie rezygnować z potraw, które zawierają ten szczególny lipid. Specjaliści zalecają ograniczyć się do najwyżej 300 mg cholesterolu pokarmowego na dobę (1). Dlatego – w ramach profilaktyki antycholesterolowej – lepiej nie zajadać się żółtkami jaj, które stanowią prawdziwą bombę cholesterolową. Osoby zdrowe nie powinny spożywać więcej niż 3, maksymalnie 4 jajka kurze w ciągu tygodnia. Warto uważać również na dania z podrobów – można delektować się nimi (w rozsądnych ilościach) jedynie raz na miesiąc.

Tłuszcze w jadłospisie

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego również muszą znaleźć się pod lupą. Powinno się jak najczęściej zastępować je olejami roślinnymi. Osoby, które nie stosują się do tych zaleceń, zazwyczaj borykają się z podwyższonym, a potem wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Najlepiej całkowicie wyeliminować z menu tłuste kiełbasy i tłuste mięso. Warto kupować chude (i znacznie zdrowsze) mięso drobiowe, ale bez skórki. Trzeba wzbogacić jadłospis w ryby morskie, bogate w bezcenne kwasy omega-3 i omega-6. Niech na stołach nie pojawiają się dania na bazie śmietany i smalcu, a pełnotłuste mleko i jego przetwory zostaną zastąpione produktami mlecznymi z niewielką zawartością tłuszczu.

Należy zastanowić się nad ograniczeniem masła w menu. Wielu Polaków traktuje je jako jedno z głównych źródeł witaminy A. Tymczasem nie wolno zapominać, że masło zawiera również sporą dawkę nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Cennej witaminy A lepiej szukać w zdrowych i polecanych przez specjalistów warzywach i owocach – można chrupać świeże marchewki, paprykę, dynię, morele, grapefruity i jabłka.

Owoce, warzywa i dobroczynne stanole

Owoce i warzywa powinny dominować w diecie – niech pojawiają się na stole w formie surówek, sałatek, ewentualnie ugotowane na parze. Nie wolno zapominać o źródłach dobrych węglowodanów, czyli pełnoziarnistych produktach zbożowych, które zawierają sporą porcję dobroczynnego błonnika. Warto nadmienić, że błonnik zmniejsza przyswajanie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Można komponować posiłki z dzikiego ryżu, razowych makaronów, grubych kasz, pieczywa pełnoziarnistego i otrębów. Zły cholesterol w ryzach pomogą utrzymać siemię lniane, czosnek i soja.

A co począć, gdy wyniki badań wskazują, że poziom cholesterolu już przekroczył normę? Przede wszystkim nie wolno zwlekać z konsultacją ze specjalistą. Tylko lekarz właściwie oceni stan zdrowia, zaleci odpowiednią dietę, ustali, czy należy wdrożyć leczenie. W takiej sytuacji zawsze warto rozważyć smarowanie pieczywa smacznymi i bardzo zdrowymi produktami zawierającymi stanole roślinne, które są wyjątkowo skuteczne w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi. Świetnym przykładem jest chociażby Benecol.

Aktywność fizyczna – konieczny dodatek do diety

Regularna aktywność fizyczna skutecznie pomaga utrzymać cholesterol w normie lub – gdy to konieczne – obniżyć poziom LDL i podwyższyć stężenie HDL. Osoby, które dawno nie ćwiczyły, powinny zacząć od intensywnych (codziennych!) spacerów. Warto zapisać się na zajęcia na basenie, jak najczęściej zostawiać samochód w garażu i wskakiwać na rower, a jak najrzadziej korzystać z windy – piętra najlepiej pokonywać na własnych nogach.

Pacjenci, którzy nie mają problemów z nadwagą, powinni ćwiczyć 30 minut dziennie. Ci, którzy myślą o zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, muszą wydłużyć treningi. Wszystkim natomiast zaleca się unikanie używek – alkohol i papierosy przyczyniają się nie tylko do podwyższonego poziomu cholesterolu, ale wywołują również szereg innych kłopotów ze zdrowiem.

Bibliografia:

Medycyna Praktyczna, http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=67338, dostęp: 6.04.2016
2.Medycyna Praktyczna, http://dieta.mp.pl/lista/show.html?id=61927, dostęp: 6.04.2016
3. Medycyna Praktyczna, http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=67301, dostęp: 6.04.2016
4. Medycyna Praktyczna, http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/show.html?id=88067, dostęp: 6.04.2016
5. Czytelnia Medyczna, http://www.czytelniamedyczna.pl/1595,oddzialywanie-zwiekszonej-aktywnosci-ruchowej-i-diety-warzywnoowocowej-na-profil.html, dostęp: 6.04.2016

6. Jw.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach