Pastiera Napoletana
Tradycyjny deser wielkanocny to Pastiera Napoletana. Ten przepyszny słodki wypiek robiony jest na bazie kruchego ciasta z owocami oraz sera ricotta i ugotowanej pszenicy.

Pastiera Napoletana
Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”, prezentuje przepis na tradycyjny włoski deser wielkanocny. Kruchego ciasta z owocami oraz sera ricotta i ugotowanej pszenicy „Pastiera Napoletana” będzie można spróbować w okresie wielkanocnym w restauracji „Da Pietro”.

Pastiera Napoletana
Składniki:
3 jajka
500 gmąki
200 gcukru
200 gmasła lub smalcu
aromat waniliowy
szczypta soli
450 ggotowanej pszenicy
200 ml mleka
300 gcukru
500 gricotty
cukier waniliowy
3 duże jajka
3 żółtka
łyżka esencji z kwiatów pomarańczy
owoce kandyzowane
Przygotowanie:
Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę.
Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.