Sunday, March 16, 2025
Home / Kuchnia  / Pastiera Napoletana

Pastiera Napoletana

Tradycyjny deser wielkanocny to Pastiera Napoletana. Ten przepyszny słodki wypiek robiony jest na bazie kruchego ciasta z owocami oraz sera ricotta i ugotowanej pszenicy.

Pastiera Napoletana

Pastiera Napoletana

Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”, prezentuje przepis na tradycyjny włoski deser wielkanocny. Kruchego ciasta z owocami oraz sera ricotta i ugotowanej pszenicy „Pastiera Napoletana” będzie można spróbować w okresie wielkanocnym w restauracji „Da Pietro”.

Pastiera Napoletana

Pastiera Napoletana

Składniki:

3 jajka

500 gmąki

200 gcukru

200 gmasła lub smalcu

aromat waniliowy

szczypta soli

450 ggotowanej pszenicy

200 ml mleka

300 gcukru

500 gricotty

cukier waniliowy

3 duże jajka

3 żółtka

łyżka esencji z kwiatów pomarańczy

owoce kandyzowane

 

Przygotowanie:

Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę.

Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a  z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy  kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny  w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ