Sunday, August 14, 2022
Home / Kuchnia  / 9 razy deser – Przepis nr 8 deser kokosowy z pistacjami i mango

9 razy deser – Przepis nr 8 deser kokosowy z pistacjami i mango

Adrianna Baran z bloga Pora coś zjeść poleca deser kokosowy z pistacjami i mango z bloga Tapas de Colores tapasdecolores.blogspot.com.

Deser kokosowy z pistacjami i mango / fot. Tapasdecolores.blogspot.com

Deser kokosowy z pistacjami i mango / fot. Tapasdecolores.blogspot.com

Poprosiliśmy krakowskich blogerów kulinarnych o prezent urodzinowy dla „Miasta Kobiet”. Zaproponowali, by był na słodko. Stąd zestawienie ich dziewięciu przepisów na najsmaczniejszy deser. Powstało na zasadzie łańcuszka życzeń – każdy bloger polecał przepis kolejnego. Bezy, masy i owoce trudno włożyć do gazety, dlatego dzielimy się z Wami przepisami i czekamy na zaproszenie na degustacje.

Adrianna Baran z bloga Pora coś zjeść poleca

deser kokosowy z pistacjami i mango z bloga Tapas de Colores tapasdecolores.blogspot.com

Deser kokosowy z pistacjami i mango / fot. Tapasdecolores.blogspot.com

Deser kokosowy z pistacjami i mango / fot. Tapasdecolores.blogspot.com

Składniki (na 4 duże porcje lub 6 małych): 200 gram wiórków kokosowych, kilka łyżek orzechów pistacjowych pokrojonych na małe kawałki, 1/5 łyżeczki kardamonu (niekoniecznie), 1/2 puszki mleka kokosowego, 150 ml mleka, 100 ml śmietanki 30%, 170 g cukru, szczypta szafranu (niekoniecznie), skórka z połowy limonki, 2, 3 łyżki soku z limonki, mango (puszka lub świeży owoc).

Potrzebny będzie pierścień do dekoracji potraw lub małe naczynka, które nadadzą deserowi kształt.

Przygotowanie: Do mieszanki mleka, śmietanki i mleka kokosowego dodać szafran i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia cukru i dodać wiórki kokosowe (180 g). Gotować tak długo, aż masa będzie gęsta. Dodać połowę kardamonu, połowę pistacji, utartą skórkę i sok z limonki. Wlać masę do naoliwionej formy ceramicznej i zostawić do ostygnięcia, najlepiej w lodówce. Pierścienie lub foremki wypełnić ostudzoną masą kokosową, ułożyć je na talerzu i podawać z drobno pokrojonym mango, posypując pozostałą częścią pistacji, kardamonu i wiórkami kokosowymi.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ