Home / Styl życia  / Kuchnia  / Żurawina? Obecna

Żurawina? Obecna

Co powiecie na fondue serowe z bagietką żurawinową albo naleśniki kokosowe z egzotycznymi owocami, a wszystko to z dodatkiem żurawiny?

Spaghetti z pesto z bazylii i żurawiny

Spaghetti z pesto z bazylii i żurawiny

Składniki na 4 porcje:

– 30g orzeszków piniowych
– 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
– 8 gałązek bazylii
– 50 g tartego parmezanu
– 8 łyżek oliwy
– sól, pieprz
– 400 g spaghetti

Wykonanie:

1. Na patelnię bez tłuszczu wrzuć orzeszki piniowe i zrumień je na jasnobrązowy kolor. Posiekaj grubo orzeszki i żurawinę amerykańską. Z gałązek bazylii poodrywaj listki i posiekaj je drobno. Orzeszki piniowe, żurawinę, bazylię i 2/3 parmezanu wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Nie do końca osączony makaron wymieszaj z pesto żurawinowym i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Serwuj danie posypane pozostałym parmezanem.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 680 kcal / 2860 kJ

Białka: 17 g

Tłuszcze: 48 g

Węglowodany: 76 g

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach