Home / Styl życia  / Kuchnia  / Żurawina? Obecna

Żurawina? Obecna

Co powiecie na fondue serowe z bagietką żurawinową albo naleśniki kokosowe z egzotycznymi owocami, a wszystko to z dodatkiem żurawiny?

Co powiecie na fondue serowe z bagietką żurawinową albo naleśniki kokosowe z egzotycznymi owocami, a wszystko to z dodatkiem żurawiny? Trochę szaleństwa w kuchni nigdy nie zaszkodzi.

Fondue serowe z bagietką żurawinową własnego wypieku, marynowaną żurawiną i szalotkami, korniszonami, pieczarkami oraz suszoną wołowiną

Fondue serowe z bagietką żurawinową

Składniki na 4 porcje:

Bagietka:
– 150 ml mleka
– 1/2 kostki drożdży (20 g)
– 1/2 łyżeczki cukru
– 250 g mąki
– Sól
– 1-2 łyżki stołowej oliwy
– 100 g suszonej żurawiny amerykańskiej

Fondue:
– 300 g małych szalotek
– 100 ml octu winnego czerwonego
– 200 ml wody
– 100 ml soku z żurawiny amerykańskiej
– 2 łyżki stołowe miodu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ziaren gorczycy
– 3 ziarenka pieprzu
– 100 g świeżej żurawiny amerykańskiej
– 500 g sera Gruyére
– 500 g sera Appenzeller
– 2 ząbki czosnku
– 400 ml wytrawnego białego wina
– 2-3 łyżeczek skrobi
– 20 ml wina Noilly Prat
– Odrobina soku z cytryny
– Świeżo starta gałka muszkatołowa
– Pieprz
– Zamykany słoik (o pojemności ok. 650ml)
– 300 g suszonej wołowiny
– 300 g pieczarek
– 1 słoik korniszonów (180g / 110g masy po odsączeniu)

Wykonanie: 

1. Mleko podgrzać a następnie rozpuścić w nim drożdże razem z cukrem. Mąkę, 1 łyżeczkę soli i oliwę wrzucić do miski obrotowej i miksować aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Przykryć uzyskaną masę i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

2. W międzyczasie obrać szalotki. W garnku zagotować razem ocet, wodę, sok z żurawiny amerykańskiej, ½ łyżeczki soli, miód, ziarna gorczycy i pieprzu. Następnie dodać do tego 250 g szalotek i świeżej żurawiny amerykańskiej. Wszystko zagotować i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 10 minut, a potem wlać do przygotowanego słoika (ok. 650 ml) i natychmiast zamknąć.

3. Grubo posiekać suszoną żurawinę amerykańską, dodać ją do ciasta drożdżowego i wszystko razem jeszcze raz zmiksować. Z ciasta uformować bagietkę i wielokrotnie ponacinać w poprzek, a następnie ułożyć ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku ( piekarnik elektryczny: 200 °C/ z obiegiem: 175 °C/ piekarnik gazowy: Poziom 3) przez ok. 20 minut.

4. Umyć pieczarki i zetrzeć ser, następnie obrać i drobno posiekać czosnek. W odpowiedniej wielkości garnku zagotować wino, resztę szalotek i czosnek, i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 5 minut. Następnie przecedzić wino przez drobne sitko do naczynia do fondue (caquelon). Zagotować i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. Skrobię wymieszać z wodą. Przyprawić do smaku winem Noilly Prat, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i pieprzem.

5. Bagietkę pokroić w kostkę. Fondue serowe podawać razem z kawałkami bagietki, marynowaną cebulą, żurawiną, pieczarkami, suszoną wołowiną i korniszonami.

Czas przygotowania: 90 minut

Wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 1508 kcal / 6303 kJ

Białko: 82,4 g

Tłuszcz: 86,9 g

Węglowodany: 83,4 g

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach